Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 16:38:05   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

V září září dokumenty na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 28.08.2022


Děti jdou do školy – pusťte jim nějaký pěkný dokument na Prima ZOOM! Dokumentární skvosty pro vás: čeká vás spousta přírodní krás – Úžasná Albánie nebo Krásy Jižního Tyrolska; historie, která nepřestává fascinovat – Tajemství nacistických válečných zbraní nebo Hitler a nacisté; opět přijde legenda – David Attenborough: Písně přírody; užijete si návrat oblíbeného seriálu Norské domy snů I a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka:

29. 8., 21.00 hod. – Úžasná Albánie (Sever: Z hor do hlavního města)

Kvůli dávným předsudkům a tisíckrát omílaným hrůzostrašným příběhům o zastaralých zákonech a zvycích je Albánie bílým místem na mapě jihovýchodní Evropy. Země, kterou otřáslo několik válek a která trpěla desetiletí odříznutá a izolovaná od okolního světa, je domovem přívětivých lidí a bohatou zásobárnou přírodních pokladů. Na každého návštěvníka Albánie čekají překrásná jezera, čisté pláže a nádherná pohoří. Úžasná Albánie představuje neznámá místa a neokoukané tradice, bohatou kulturu a temperamentní obyvatelstvo. Skutečnost je předsudkům na hony vzdálená. Albánie je chudá, ale zároveň bohatá. Má panenskou přírodu, dechberoucí krajinu, různorodou flóru i faunu. Po temných desetiletích komunistické nadvlády, kdy bylo zakázáno praktikovat jakékoli náboženství, je to navíc země, ve které se dnes křesťanům a muslimům společně dobře žije.


30. 8. 23.00 – Krásy Jižního Tyrolska (Dolomity)

Dechberoucí krajina, mírné slunečné klima, pohnuté dějiny na křižovatce dvou kultur, velkorysá pohostinnost a vynikající kuchyně, živé tradice v řemeslech, hudbě, umění i architektuře – Jižní Tyrolsko vás uchvátí rozmanitostí a jedinečnou směsí alpských zvyků a středomořských chutí. Nejseverněji položená provincie Itálie leží na jihu od Alp a patří k nejpopulárnějším turistickým destinacím v Evropě. Najdete zde majestátní vysokohorské prostředí Dolomitů, bohaté louky nejvýše položených evropských pastvin, lákavé vinice na březích jezer, živé regionální centrum Bolzano nebo půvabné městečko Merano. Na jaře vás ohromí sady kvetoucích jabloní, v létě se z tohoto místa stává ráj všech pěších turistů, na podzim zraje bohatá úroda vinných hroznů a kaštanů a v zimě se Jižní Tyrolsko stává vysněným cílem lyžařů a milovníků pohádkově zasněžené krajiny. Poznejte všechny Krásy Jižního Tyrolska ve stejnojmenném seriálu.


31. 8., 20.00 hod. – Národní park Big Bend

Na hranicích Spojených států a Mexika vyhloubila Rio Grande, jedna z nejlegendárnějších a nejznámějších amerických řek, hluboké kaňony. Na tomto území vznikl Big Bend, jeden z nejkrásnějších národních parku v Americe. Rio Grande je životně důležitou tepnou dechberoucí pohraniční krajiny, jež je mnohem více než pouhým pochybným jevištěm nechvalně proslulé zdi prezidenta Trumpa. Místní divoká zvířata neuznávají žádné hranice. Široširá neposkvrněná poušť je nejen bizarně krásná, ale je také domovem některých z nejzajímavějších druhů celé Ameriky. Žije tady více ptáků, motýlů, netopýrů, plazů a štírů než v jakémkoliv jiném americkém přírodním parku. Zveme vás na návštěvu.


31. 8., 21.00 hod. – Zubr: Rytíř starého lesa

Jen se podívejte, jaký je to obr! V lese plném stoletých stromů žil už před miliony let. Zubr je tak starověkým druhem zvířete, že o jeho vznešeném původu nejsou žádné pochyby. Má rohy, které jsou děsivou zbraní. Dopadají jako meč spravedlnosti na každého, kdo by neměl dost rozumu a zkoušel by zubra nějak vyprovokovat. Zubr se zkratka nápadně podobá středověkému rytíři. Možná vás to překvapí, ale život zubra jako by probíhal podle rytířských zásad a pravidel. Respektuje své protivníky, stará se o svou dámu, vykoná v jejím jméně velké skutky cti a nikdy neutíká před bojem. A tak se příběh tohoto přírodovědného filmu odehrává ve zvláštním světě, jemuž budeme schválně říkat Kamelot. Rytíři kulatého stolu ctili svého krále Artuše, ale jeden z nich jménem Lancelot se přesto vášnivě zamiloval do královny Ginevry. Ukážeme vám ten samý příběh v poněkud odlišné podobě. Jeho hrdiny jsou zubři.


1. 9., 20.00 hod. – Tajemství nacistických válečných zbraní (Luftwaffe)

Renomovaný historik a odborník na druhou světovou válku James Holland vede pečlivé vyšetřování s jasným cílem: odhalit tajemství nacistických válečných zbraní. Přitom se zaměřuje na čtyři hlavní oblasti válečné mašinérie tehdejší doby: letectvo, pěchotu, námořnictvo a nové vojenské technologie. James spolupracuje s inženýry a mechaniky ze všech koutů celé Evropy, kteří pomáhají opravit a znovu uvést do provozu některé z největších, nejlepších a nejmocnějších zbraňových systémů v dějinách války. Prozkoumá, jak nacistické pokroky v technologiích posunuly Spojence ještě o krok dále. Ověří, jestli nacistické zbraně opravdu obstojí ve všem, co o nich šířila Hitlerova propaganda. A nakonec odhalí, jakým způsobem se mnohé z těchto strojů podepsaly na podobě dnešní moderní vojenské techniky.


1. 9., 21.00 hod. – Hitler a nacisté (1. část)

Dokument začíná Versaillskou smlouvou, tedy koncem 1. světové války a reparacemi vůči poraženým. Německo založilo demokratický stát, stejně jako další poražení. Vítězové si žádali sedminu německého území, protože to Němci byli zodpovědní za válku a měli za to platit. Nezbylo jim než smlouvu podepsat, ale souhlasit s ní nemohli. Je jasné, že právě tvrdé podmínky a ponížení německého národa bylo důvodem zrození nacismu. Německo zažilo hyperinflaci, socioekonomický chaos. Vznikaly radikální politické strany, toužící po změně. Když se (desátník) Hitler zotavil z válečných zranění, byl pověřen špionáží německé dělnické strany. Zde se ztotožnil s radikálními názory, vystoupil z armády a stal se řečníkem strany. Promlouval k lidem a rychle si získal nové posluchače, a tedy členy přes 3000. Strana si změnila logo na svastiku a přejmenovala se na zkráceně nacistickou stranu. Zřídil milice, které používaly násilí, začal využívat strach. Podívejte se podrobně na jeho vzestup i pád.


1. 9., 23.00 hod. – Podzim: Svět barev

Podzim je jediné roční období, ve kterém se setkává život se smrtí. Je to období loučení s teplým počasím a příprav na příchod zimy. Naposledy v roce se příroda obléká do pestrobarevných tónů a nabízí sladkou odměnu. Hojnost potravy je nejen vítaná, ale také potřebná – teď víc než kdy dřív. Krutá a nemilosrdná zima už číhá za rohem, a tak začíná závod s časem. Dokument Podzim: Svět barev je plný nádherně výrazných barev a neobvyklých příběhů o tom, jak zvířata bojují o přežití. Podívejte se, jak se příroda vyrovnává s obdobím dramatických překážek, proměn a nebezpečí.


3. 9., 20.00 hod. – David Attenborough: Písně přírody

Sir David Attenborugh představuje své oblíbené nahrávky z říše zvířat, díky kterým se naprosto změnil způsob, jakým chápeme jejich zpěv. Každá z nich – od písně největšího lemura až po zpěv gigantického keporkaka – byla pořízena během jeho dlouhé a bohaté kariéry světově proslulého přírodovědce. V době, kdy se sir David Attenborugh narodil, už prošly přírodovědecké teorie o zvířecím zpěvu mnohými změnami. Legendární Charles Darwin to formuloval jasně: zpívat je pro zvířata žijící ve volné divoké přírodě nebezpečné, protože tak mohou prozradit dravcům, kde se ukrývají. Ale v rámci pohlavního výběru představuje zpěv obrovskou výhodu. Umožňuje samci nalákat samici a předat své geny další generaci. A proto samci zpívají, ale samice ne. Jenže díky dalšímu bádání a nově získaným poznatkům dnešní vědy se tyto dlouho zažité představy a předpoklady postupně mění. Vědci zjistili, že ve skutečnosti zpívají samice většiny zpěvavých ptáků a teprve teď je můžeme opravdu dobře slyšet. Díky tomuto i dalším zjištěním můžeme konečně lépe porozumět zvířecímu zpěvu. A také odhalit báječné strategie přežití, které se u různých zvířecích druhů postupně vyvinuly.


3. 9., 21.00 hod. – Skryté ráje Skandinávie

Panenská skandinávská příroda nás odjakživa fascinovala. Tento přírodovědný dokumentární pořad představuje čtyři překrásné oblasti, které Skryté ráje Skandinávie dokonale vystihují. Daleko na severu ve Švédsku se rozkládá Laponsko, které je domovem majestátních losů. Na východě Finska nedaleko ruské hranice leží jezero Saimaa, kde žije jeden z nejvzácnějších přírodních druhů na světě. Gotska Sandön platí za nejjižnější část rajských ostrovů v Baltském moři. A na západě dominují krajině vysoké hory a rozeklané fjordy. Na náhorní plošinu Hallingskarvet se dokonce znovu vrátily polární lišky. Na všech těchto překrásných místech oddaně působí ochránci přírody zamilovaní do Skrytých rájů Skandinávie.


3. 9., 22.00 hod. – Tajuplná Británie II (Ztracený skotský kmen)

Moderátor Clive Anderson a antropoložka Mary-Ann Ochota se rozhodli odhalit záhadu tajuplného Bílého koně z Uffingtonu. Zkoumají, jestli má tento starověký geoglyf nějaké magické vlastnosti. Pátrají v místním folklóru a studují starověké texty i archeologické poklady, aby zjistili, nejen kdo Bílého koně vytvořil, ale také kdy a proč vlastně. Tak začíná pokračování oblíbeného seriálu Tajuplná Británie. Lidé žijí na Britských ostrovech už desetitisíce let a díky nim se tady také odehrálo mnoho různých zvláštních a tajuplných rituálů nebo událostí. Britský moderátor Clive Anderson a antropoložka Mary-Ann Ochota vyrazili na výpravu po celé Velké Británii, aby prozkoumali její posvátná místa a zjistili, jakým pověrám Britové věří. Doufají, že se jim přitom podaří odhalit dávná tajemství předků a lépe porozumět tomu, jaký byl svět, ve kterém žili.


3. 9., 23.00 hod. – Cesty evropským venkovem (Jižní Granada: Andaluský ovocný ráj)

Cesta evropským venkovem je plná zajímavých objevů. Připojte se k nám na neočekávanou výpravu po historických stopách evropského zemědělství tak, jak je dnes známe. Cestopisný seriál Cesty evropským venkovem představuje oblasti a jejich obyvatele, jejichž životy po celá staletí ovlivňovalo a určovalo zemědělství a ve kterých až pod dnešních dní zůstalo zakořeněné jako nezaměnitelný životní styl. Nenechte si ujít jedinečnou příležitost zjistit, jaké tváře má zemědělství ve 21. století a co jsou zač lidé, kteří jsou na něm závislí.


4. 9., 21.00 hod. – Norské domy snů I (1. díl)

Návrat oblíbeného seriálu – užijete si všechny díly pěkně od začátku. Nejúspěšnější severský lifestylový pořad je o tom, že mít vlastní pěkný dům je jako mít hrad. Sympatický designér a jeho šikovný tým s láskyplnou péčí přestavují a rekonstruují staré domy a mění je na norské domy snů. Vychutnejte si drsnou, mrazivou krásu severské přírody v kombinaci s hřejivou láskou v srdci pečlivě opečovávaných domovů. Sledujte fascinující rekonstrukce na pozadí překrásné krajiny v atmosféře tradičního venkovského života. Užijte si „Jak se staví sen“ v norském provedení.


4. 9., 23.00 – Vysokorychlostní Čína (Železniční věda)

Čínská vysokorychlostní železniční síť (HSR) je nejdelší a nejrozšířenější na světě – s celkovou délkou 40 000 km do konce roku 2021. Síť HSR zahrnuje nově vybudované železniční tratě s rychlostí dosahující 200–350 km/h. Čínská HSR představuje dvě třetiny všech světových vysokorychlostních železničních sítí. Téměř všechny vlaky, trať a služby HSR vlastní a provozuje společnost China Railway Corporation pod značkou China Railway High-speed (CRH). Podívejte se, co zatím stojí, jak propojuje lidi čím dál tím víc a jaká bude další budoucnost.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 27. 8. 2022


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.08.2022 • CBS Reality ve znamení boje se sebou i předsudky
19.08.2022 • Vuelta a España: Velké loučení a česká premiéra
17.08.2022 • Gordon, Gino a Fred na cestách po Řecku na TV Paprika
14.08.2022 • Užívejte si zábavné poznávání s Prima ZOOM
12.08.2022 • Viasat Nature: Rok ve Skotsku, to je jiná divočina!
08.08.2022 • Telly rozšiřuje nabídku zahraničních fotbalových soutěží, přidává ženskou Super League

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist