Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 16:22:23   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Užijte si poznání na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 04.09.2022


Vyberte si, co vás baví – nejrozmanitější podívaná na Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: otevřeme vám Nebe dokořán; budeme První před Kolumbem; odstartujeme Velkou Francouzskou revoluci; čeká nás Divoká příroda Kuby; užijeme si Romantické údolí řeky Leine; poznáte Pozoruhodná zvířecí přátelství a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka:

5. 9., 23.00 hod. – Nebe dokořán (Austrálie)

Toto je příběh o hrstce snílků, umělců a vědců, kteří ve světě plném problémů vzhlížejí k noční obloze, kde hledají odpovědi, naději i klid. Tito neohrožení vizionáři se vyzbrojili nejmodernějšími kamerami, teleskopy a táborovým vybavením. Postavili se živlům, extrémnímu počasí i mnohým nebezpečím. Jejich mise? Shromáždit dechberoucí záběry, s jejichž pomocí rozšíří po celém světě poselství, že mír a porozumění mezi odlišnými kulturami a zeměmi můžeme mít na dosah. Stačí jen se podívat nahoru a zahledět se na společnou střechu nad našimi hlavami.


6. 9., 20.00 hod. – První před Kolumbem

Kryštofa Kolumba stále považujeme za muže, který objevil Ameriku. A to i přesto, že ho jiní předstihli. Prvním Evropanem, jenž vstoupil na americkou pevninu, byl Viking Leif Eriksson, který žil někdy kolem roku 1000 našeho letopočtu. Středověký velšský princ Madoc měl na březích řeky Ohio vystavět několik svých pevností. A pak je tady také král ze západoafrické země Mali, jenž údajně použil svého nezměrného bohatství k financování obrovské flotily lodí celých 200 let před Kolumbem. Strhující film První před Kolumbem odhaluje, co se skutečně stalo, a co jsou naopak pouhé mýty a legendy. Během této výpravy po stopách dávných objevitelů, jež vede starými texty a dokumenty, vychází jasně najevo, že Kryštof Kolumbus nevyplul do naprostého neznáma. Slavný větrem ošlehaný námořník byl vášnivým sběratelem map a mořeplaveckých informací. Věděl, že na Západě leží země a že jiní se dostali k jejímu pobřeží před ním. Toto je jejich příběh.


6. 9., 21.00 hod. – Velká Francouzská revoluce (1. část – Mezi strachem a nadějí)

Událost, která znamenala začátek moderní doby. Mýtus, jenž nás stejně tak fascinuje, jako děsí. Moment, během něhož se celý svět ohromeně přehoupl do nové éry. Představte si, jak by vypadal dokumentární film natočený mezi lety 1789 a 1795. Jako Velká francouzská revoluce na vlastní oči: výjimečný zážitek, který vás pohltí. Velká francouzská revoluce je příběhem o pádu a zkáze nejpompéznější, nejmocnější a nejstarobylejší monarchie a o povstání jejích poddaných, které rozdělilo a roztrhalo na kusy celý národ. A zároveň přinutilo celý evropský kontinent balancovat nad propastí mezi nadějí a válkou. Sledujte strhující děj očima lidí, kteří se revoluce přímo zúčastnili, ať už to byli různí politikové, novináři nebo obyčejní občané. Nenechte si ujít tento historický thriller, jenž se zabývá samotnou podstatou demokracie, touhou po rovnoprávnosti a strastiplnou cestou za svobodou. Tento snímek zachycuje Velkou francouzskou revoluci, jako by šlo o zásadní politický okamžik, který se odehrává právě teď a přímo před našimi zraky. Prožijte dekádu, jež následovala po revolučním roce 1789, včetně záběrů z každodenních životů v Paříži, rozhovorů s předními politickými hráči a vůdci té doby a archivních záznamů prezentovaných ve stylu aktuálních zpráv.


6. 9., 22.00 hod. – Pohotovost pro exotická zvířata IV (Pozor, klokaní mládě!)

Nové případy s sebou přinášejí nové velké výzvy pro Pohotovost pro exotická zvířata doktorky K na Floridě. Ve čtvrté sérii se veterinářka pomazlí s mládětem klokana, diagnostikuje deprimovaného lemura, pomůže obéznímu prasátku a podstoupí závod s časem ve snaze zachránit gekona, na kterého zaútočil rodinný pes… Jejich majitele čeká srdceryvné rozhodnutí.


7. 9., 20.00 hod. – Divoká příroda Kuby

Kuba je největším ostrovem v Karibiku, a zároveň domovem velkého množství druhů divokých zvířat, která byste jinde na světě hledali marně: skákající krokodýli v bažinách Zapata, nejmenší kolibříci světa, tisíce migrujících krabů nebo obří hroznýši, kteří číhají na snadnou kořist a loví netopýry. Po několika dekádách socialistické vlády, jež nebrání ochraně přírody, americkým embargům a naprosto minimálními hospodářskému rozvoji, se celý ostrov za posledních 50 let prakticky nezměnil. Díky tomu je rájem exotické biodiverzity. Ale teď, když se napjaté mezinárodní vztahy uvolňují, co se stane s tímto jedinečným útočištěm divokých zvířat?


7. 9., 21.00 hod. – Neznámá Korsika

Korsika je ostrov ležící v západním Středozemním moři a spadá pod správu Francie. Rozloha ostrova dosahuje 8680 km² a je čtvrtým největším ostrovem ve Středomoří. Části ostrova jsou zapsány v UNESCO. Ostrov je znám pro své bělavé pláže a čisté moře (délka pobřeží je 1047 km), což ho řadí mezi častý cíl turistů. My se na něj podíváme prostřednictvím jeho přírodních krás – flóry a fauny.


8. 9., 22.00 hod. – Umění přírody (Život bez vody)

Mnohé rostliny (a také zvířata) přišly s různými geniálními způsoby, jak se přizpůsobit okolnímu prostředí a přežít tváří v tvář neustálým proměnám. Některé z vynálezů matky přírody se staly vítanou inspirací při vývoji nových technologií, chytrého designu a nových přelomových léčiv.


8. 9., 23.00 hod. – Megeti: Život vlčka

Na „střeše Afriky“ žijí poslední vlčci etiopští na světě. Jejich domovem je jedinečné místo, které vybíhá čtyři tisíce metrů do nebes. Slunce se tady rve s dešťovými mraky o převahu, ledové vichry se prohání mezi listy, a když v noci padne mlha, nic nepřipomíná Afriku. Tento snímek je dramatickým příběhem o životě jedné osamělé samice vlčka. Megeti přišla o svou smečku a náhle se o sebe musí postarat sama. Putuje po vrchovině a hledá nový domov. Je pro ni životně důležité najít novou rodinu. Cestou se dostává do neznámých končin, kde žijí pastevci dobytka i jiní vlci. Snaha dostat se do cizí smečky je riskantní, ale vyhlídce lepších lovišť a většího bezpečí se dá jen těžko odolat. Kamera pečlivě sleduje den za dnem, jak se Megeti snaží sblížit s neznámou smečkou. Díky tomu zachycuje jedinečné a vzácné momenty ze života v divočině. Megeti má nakonec úspěch. Jenže když dorazí jistý nezvaný host, tragédie na sebe nenechá dlouho čekat.


9. 9., 21.00 hod. – Romantické údolí řeky Leine

Na jih od Hannoveru leží romantické údolí řeky Leine. Přímo pod pohádkovým hradem Marienburg se rozkládá pestrá mozaika polí, luk, jezírek a lesů. Je to vítané útočiště různých druhů zvířat a rostlin, kterých jinak na severu Německa významně ubývá. Poštolky obecné se páří pod střechami zemědělských usedlostí, kde pak také vychovávají svá ptáčata. Aby jim rodiče obstarali potravu, vylétají na luka, kde hledají neopatrné hraboše. Labutě velké se navzájem půvabně dvoří, zatímco tam, kde se říční břehy vlní v meandrech, rybáci chytají drobné rybky. Za nocí se mloci skvrnití vydávají do míst, kde rodí potomky ve scénách, které se zatím podařilo natočit jenom málokomu. Dokonce i přímo uprostřed hlavního města celého regionu, v centru Hannoveru, je řeka Leine nečekaně divoká a nespoutaná. Přímo v samotném městě se usídlilo hned šest rodin bobrů.


10. 9., 20.00 hod. – Divocí koně: Příběh z pusty

Toto je příběh překrásného hříběte divokého koně převalského narozeného na maďarských pláních zvaných pusta. Maďarská pusta je domovem největšího stáda tohoto vzácného druhu divokých koní. Ve svém původním přirozeném prostředí, kterým je mongolská planina, před několika desetiletími koně převalského málem vyhynuli. Posledních několik zvířat nalezlo nový domov na proslulých stepích Maďarska. Na nejrozlehlejších planinách v celé střední Evropě se jim začalo dobře dařit. Nyní stádo čítá takřka 300 zvířat a tvoří ho spletitá síť různých koňských klanů – hustě propletených díky blízkým vztahům, nezlomným přátelstvím a silným spojenectvím. Tento přírodovědný film vznikal v průběhu tří let a je zajímavým pohledem do tajuplného světa. Je také příběhem vyprávěným z pohledu dospívajícího hříběte, ve kterém nechybí mnohá další ikonická zvířata maďarských lučin jako drop velký, pratur, velcí pavouci a další.


10. 9., 21.00 hod. – Pozoruhodná zvířecí přátelství (Zrozeni k odlišnosti)

Fascinující a dojemný přírodovědný seriál o zvířatech patří k těm, které je možné sledovat pořád dokola. Sledujte neuvěřitelné zvířecí kamarády ze všech koutů světa. Uvidíte kachnu, která nevstoupí do vody, dokud se k ní nepřipojí její ochránce retrívr. Nosorožce, který to táhne s ovečkou. Nebo slona, co si myslí, že je buvol. Vydáme se za nimi po celém světě a představíme vám humorné i strhující příběhy pozoruhodných zvířecích přátelství, která odolala i zubu času.


11. 9., 22.00 hod. – Skrytý příběh kamufláže

Ať už si toho všímáme nebo ne, kamufláž je všude kolem nás. Dotýká se našeho každodenního života a sehrála významnou roli ve vývoji naší společnosti a kultury. Stala se rozhodujícím prvkem v rozvoji průmyslu i vojenství a dnes stejným způsobem ovlivňuje oblast vědy a výzkumu. Dokonce se jí podařilo proniknout do zdánlivě mírumilovného světa umění, módy a architektury, kde poskytuje inspiraci kreativním mozkům z celého světa. Navzdory nepopiratelnému vlivu kamufláže zůstává její příběh skrytý. Jak to tedy funguje? Máme se skrýt? Chránit? Nebo bránit? V dnešní době potřebujeme kamufláž více než kdy dřív!


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 4. 9. 2022


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.09.2022 • Dětská stanice Boomerang začala vysílat několikahodinový blok Cartoonito
01.09.2022 • Září na CBS Reality v duchu fascinujících životních příběhů
28.08.2022 • V září září dokumenty na Prima ZOOM
22.08.2022 • CBS Reality ve znamení boje se sebou i předsudky
19.08.2022 • Vuelta a España: Velké loučení a česká premiéra
17.08.2022 • Gordon, Gino a Fred na cestách po Řecku na TV Paprika

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist