Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 10:10:02   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Nový satelit Hot Bird 13F vynese raketa Falcon 9

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 16.09.2022


Hot Bird 13F je první telekomunikační satelit, který je konstruován v rámci programu Eurostar Neo evropské kosmické agentury ESA. Nyní je připraven k přesunu na místo startu na mysu Canaveral na Floridě. Dne 13. 9. 2022 o tom informovala evropská kosmická organizace ESA.


S družicí Hot Bird 13G tvoří identickou dvojici, kterou vyvinul dodavatel satelitů, firma Airbus, pro francouzského satelitního provozovatele Eutelsat v partnerském projektu s agenturou ESA.

Oba satelity mají výkon vždy 22 kW a hmotnost při startu 4,5 tun. Disponují vždy osmdesáti transpondery v pásmu Ku. Podle informací francouzského satelitního provozovatele Eutelsat start družice Hot Bird 13F byl plánován v druhém čtvrtletí roku 2021. V prvním čtvrtletí roku 2022 měl být satelit Hot Bird 13G vynesen na oběžnou dráhu.

Podle seznamu startů raket by nová družice měla být vynesena do kosmu dne 17. 10. 2022 z amerického kosmodromu na mysu Canaveral na Floridě z bloku 5 nosnou raketou Falcon 9, kterou vyvinula a vyrobila firma SpaceX. Po vynesení na geostacionární oběžnou dráhu cca 36 tisíc km na zemí, dvojice satelitů posílí a zlepší vysílání více než tisíce televizních kanálů v domácnostech v celé Evropě, severní Africe a na Blízkém východě a nahradí tři původní satelity na orbitální pozici 13° východně Hot Bird 9, 10 a 13.

Satelity Hot Bird jsou umístěny na nejdůležitější orbitální pozici společnosti Eutelsat, 13° východně a podle vlastního sdělení pro více než 135 miliónů domácností s televizorem v Evropě, severní Africe a na Blízkém východě šíří více než tisíc televizních stanic a několik rozhlasových programů, včetně několika volně přijímatelných stanic (FTA).

Satellit Eurostar Neo nyní ukončil své pozemní testování, včetně teplotní a mechanické kampaně testování na životní prostředí a všech závěrečných testů integrovaného systému. To zahrnovalo přezkoušení všech palubních systémů a využití solárních zařízení a antén v integrovaném a testovacím zařízení firmy Airbus v Toulouse ve Francii. To představuje důležitý milník projektu, protože připravuje cestu pro definitivní přezkoušení klientem a přesun na místo startu. Společnost Eutelsat nyní uzavírá svůj interní proces přezkoušení před přesunem na místo startu na Floridě. Dokončení prvního satelitu nabízí komplexní ověření celého konceptu produkční řady Eurostar Neo, od návrhu až k plně testovanému produktu.

Společnost Airbus prodala sedm dalších družic Eurostar Neo. Nachází se v různých stádiích vývoje a výroby a všechny budou profitovat ze zlepšení, které vyplývá z této první konstrukce. Program Neosat agentury ESA zahrnuje nejen Eurostar Neo firmy Airbus, ale i Spacebus Neo společnosti Thales Alenia Space. To zahrnuje vývoj až k ověření na oběžné dráze nové řady satelitních produktů pro obě společnosti, kde evropský průmysl pro lety do kosmu může poskytovat konkurenceschopné satelity pro globální komerční satelitní trh.

Mezitím bylo objednáno šestnáct satelitů Neosat, což ukazuje velký ekonomický význam partnerských projektů agentury ESA, která podporuje vývoj stálých komplexních systémů až k ověření na oběžné dráze. Neosat je součástí programu ARTES (Advanced Research in Telecommunications Systems - moderní výzkum v telekomunikačních systémech) agentury ESA a je podporován francouzským vesmírným úřadem CNES (Národní centrum kosmického výzkumu) a britským kosmickým úřadem a čtrnácti dalšími členskými státy.


S využitím zdroje: Infosat.de, 14. 9. 2022, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
25.06.2022 • Satelit SES-22 připraven k vynesení do vesmíru
08.05.2022 • Arianespace oznámila termín pro první misi rakety Ariane 5
28.04.2022 • ASTRA TV Monitor 2021: satelit pokrývá signálem většinu televizních domácností v Německu
27.04.2022 • Astra TV Monitor 2021: satelit je lídrem v příjmu televize v Rakousku
10.04.2022 • Skupina SES zveřejnila satelitní monitor 2021
16.03.2022 • Boxerská organizace Probellum uzavřela s Discovery Sports zásadní dohodu o vysílacích právech

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist