Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 10:33:05   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Ze světa | Články
 

Úspěšný start satelitu Eutelsat Hot Bird 13G

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 04.11.2022


Společnost Eutelsat Communications (kótovaná na burze Euronext Paris pod titulem ETL) oznámila, že satelit Eutelsat Hot Bird 13G byl úspěšně vynesen na geostacionární přenosovou oběžnou dráhu americkým poskytovatelem vesmírných startů, firmou SpaceX, s využitím rakety Falcon 9, která odstartovala z Mysu Canaveral na Floridě v USA v 1:22 hodin východního času dne 3. 11. 2022 (to odpovídá 5.22 hodin UTC a 6:22 hodin SEČ dne 3. 11. 2022). Oddělení plně elektrického satelitu nastalo po 35. minutě letu a zahájení procesu raketových systémů (inicializace) bylo úspěšně dokončeno za dobu tří hodin.


Eutelsat Hot Bird 13G je druhý ze dvou satelitů dodaných firmou Airbus Defence and Space, který bude umístěn na nejdůležitější orbitální pozici společnosti Eutelsat Communications, 13° východně, kde nahradí tři dřívější satelity. Je také založen na telekomunikační satelitní platformě Eurostar Neo, vyvinuté v partnerském projektu Evropské kosmické agentury (ESA) se společností Airbus Defence and Space, navržené k podpoře inovací a konkurenceschopnosti v evropském vesmírném průmyslu. Jakmile satelit Eutelsat Hot Bird 13G bude umístěn na oběžné dráze se svým dvojčetem Eutelsat Hot Bird 13F, který byl vynesen dne 15. 10. 2022, posílí a rozšíří vysílání více než tisíce televizních kanálů do domácností po celé Evropě, severní Africe a na Středním východě. Dva satelity také nabídnou pokročilé funkce v rámci ochrany a odolnosti uplinkového signálu. V únoru roku 2021 byla společnost Eutelsat Communications opět pověřena Agenturou Evropské unie pro Vesmírný program EUSPA (European Union Agency for the Space Programme), aby poskytla hostování pro zařízení EGNOS GEO-4, které je na palubě družice Eutelsat Hot Bird 13G. Společnost Eutelsat Communications už provozuje systém EGNOS GEO-3 na svém satelitu Eutelsat 5 West B.

EGNOS je Evropská geostacionární navigační překryvná služba (European Geostationary Navigation Overlay Service), která funguje jako rozšíření služby globálních systémů polohy, aby zlepšila spolehlivost informací o poloze. To je zajištěno klíčovou zprávou o integritě, která je nevyhnutelná v letectví, kde samotný Globální navigační satelitní systém (GNSS) nevyhovuje přísným provozním požadavkům stanoveným Mezinárodní organizací pro civilní letectví ICAO (International Civil Aviation Organisation). To je zvláště důležité během kritické fáze letu letadla, jako je finální přiblížení. Jiné dopravní prostředky, včetně námořní a železniční dopravy, mohou těžit z této služby EGNOS Safety of Life (Bezpečnost života). Služba EGNOS také zvyšuje přesnost pro další aplikace, např. přesné hospodaření, geomatika, pozemkový management a námořní doprava.

Eva Berneke, výkonná ředitelka společnosti Eutelsat Communications řekla: "Eutelsat Hot Bird 13G je nyní na své cestě, aby se připojil k družici Eutelsat Hot Bird 13F na naší vlajkové orbitální pozici, 13° východně. Také nás těší doplnění sítě GNSS pro našeho dlouhodobého zákazníka a obchodního partnera v Evropské unii, EUSPA. Blahopřeji pracovním týmům společností Eutelsat Communications, Airbus Defence and Space a SpaceX za další úspěšné vynesení na geostacionární oběžnou dráhu.”


O společnosti Eutelsat Communications

Společnost Eutelsat Communications byla založena v roce 1977 a je jedním z čelních světových satelitních operátorů. S globální flotilou satelitů a s tím spojenou pozemní infrastrukturou společnost Eutelsat Communications umožňuje klientům na trzích v oblasti televize, datových sítí, státních institucí, pevných a mobilních širokopásmových sítí, aby efektivně komunikovali se svými zákazníky, nezávisle na jejich umístění. Asi 7 tisíc televizních kanálů, provozovaných čelními mediálními skupinami, jsou vysílány společností Eutelsat Communications pro jednu miliardu diváků, kteří jsou vybaveni zařízením pro přímý satelitní příjem (DTH) nebo připojeni k pozemním sítím.

Společnost Eutelsat se zavázala podporovat všechny stránky udržitelného rozvoje ve svých obchodních aktivitách s využitím ve svých zdrojích na oběžné dráze, aby pomohla překonat digitální rozdíly, když udržuje bezpečné a jednoduché vesmírné prostředí. Jako atraktivně a sociálně odpovědný zaměstnavatel společnost Eutelsat Communications zaměstnává 1200 mužů a žen z 50 zemí, kteří se věnují poskytování nejvyšší kvality služeb. Společnost Eutelsat Communications je kótovaná na burze Euronext Paris pod titulem ETL. Další informace o společnosti Eutelsat Communications je možné najít na internetové stránce: www.eutelsat.com


S využitím zdroje: tisková zpráva společnosti Eutelsat Communications, 3. 11. 2022, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
16.10.2022 • Úspěšný start satelitu Eutelsat Hot Bird 13F
13.10.2022 • Satelit Hot Bird 13F připraven k vynesení na oběžnou dráhu
11.10.2022 • Satelity Galaxy 33 a Galaxy 34 úspěšně vyneseny na oběžnou dráhu
06.10.2022 • SES-20 a SES-21 úspěšně vyneseny na oběžnou dráhu
16.09.2022 • Nový satelit Hot Bird 13F vynese raketa Falcon 9
25.06.2022 • Satelit SES-22 připraven k vynesení do vesmíru

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist