Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 10:32:31   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

AMC: Jak vlaky změnily naše životy?

  Autor: AMC/PR.Konektor CZ , e-mail: info@knktr.cz Přidané: 13.01.2023


Když chcete přivodit miminku příjemné usínání a spánek, dobrým tipem je pustit bílý šum se zvukem jedoucího vlaku. Na mnoho lidí má tento pravidelný zvuk uklidňující účinek celoživotně. A na někoho mohou vlaky působit až vzrušujícím dojmem. Na světě je mnoho obdivovatelů železnic, vlaků a celého systému cestování po kolejích. Jak vlaky změnily svět? To se dozvíte ve stejnojmenném pořadu, který startuje 14. ledna v 15 hodin na stanici TV Spektrum.


Svět máme na dosah. Zřejmě to si v roce 1825 pomysleli cestující, kteří využili první veřejnou železnici s parním provozem, která vedla z města Stockton do města Darlington v Anglii. Od té doby se během desetiletí vytvořila velmi hustá dopravní síť, která ulehčila život bezpočtu lidí. Významně zkrátila dobu cestování, byla pohodlná, odstartovala průmyslovou revoluci a svět se najednou zrychlil a postupně zmodernizoval. Kdo by si v roce 1825 dokázal představit, že se vlakem dostane z Anglie do pevninské části Evropy (konkrétně Francie) za 35 minut, a ještě k tomu pojede vlakem pod mořem rychlostí až 160 km/h?

V tuzemsku se první železnice začala využívat ve 20. letech 19. století. Šlo o konězpřežky Linec – České Budějovice a Lánskou, které jsou uváděny jako dvě nejstarší veřejné železnice v kontinentální Evropě. V 60. a 70. letech 19. století pak koně nahradily parní lokomotivy a železniční tratě se začaly velmi rychle rozšiřovat. A to i na neobvyklá místa:

1. Třeba na Šumavě se nachází nejvýše položená železniční stanice Kubova Huť. Najdete ji až v 995 metrech nad mořem.

2. Při propojování měst tratí vznikly také architektonické skvosty, které uchvacují turisty z celého světa. Železniční viadukt Žampach je téměř o jeden metr nižší než Nuselský most. Je vysoký necelých 42 metrů. Postavili ho Italové ze žuly, má sedm oblouků a je dlouhý téměř 103 metrů. Od jeho otevření v roce 1900 nebylo třeba jej ve velkém opravovat, ačkoliv po něm denně přejede až 30 vlaků. V roce 2011-2012 proběhla pouze rekonstrukce kolejového lože, izolace či zábradlí.

3. Milovníky historie určitě těší, že se u nás lze svést historickou vlakovou soupravou, která navíc vede po nejstrmější trati v Česku mezi Tanvaldem a Harrachovem. Mezi kolejemi se nachází speciální ozubený pás, do kterého zapadá ozubené kolo lokomotivy. Tzv. zubačku u nás jen tak někde jinde nenajdete.

Za poslední dvě století zkrátka přetvořily vlaky celý náš život. Jednotlivé díly seriálu Jak vlaky změnily svět se zaměřují na takové oblasti života, které pod vlivem železnice prodělaly dramatickou změnu. Dozvíme se, jak vlaky přispěly ke zrychlení dopravy, jakým způsobem se podepsaly na vzhledu a životě našich měst, jak stimulovaly rozvoj průmyslu a jak nám přiblížily svět.

Pokud jste fascinování světem vlaků a chtěli byste se dozvědět informace nejenom z historie, ale i ze současnosti, podívejte se 14. ledna v 15 hodin na televizní stanici TV Spektrum na první díl pořadu Jak vlaky změnily svět.


O AMC Networks International – Central and Northern Europe

AMC Networks International - Central and Northern Europe je součástí AMC Networks International, jednou z předních mezinárodních společností na poli televizního vysílání a distribuce tematických televizních stanic, které se soustřeďují na střední a východní Evropu. Současně portfolio AMCNI - Central and Northern Europe nabízí televizní stanice ve čtyřech žánrech: sportovní: Sport1, Sport2, SportM, dětské: Minimax, JimJam; zábavně-vzdělávací: Spektrum, TV Paprika, Spektrum Home a filmové: AMC a Film +. Obsah tematických stanic je vytvářen pro místní diváky a trhy v různých jazycích. Je dostupný v celé řadě platforem, včetně HD služeb a nabízí verze pro mobilní telefony.

AMC Networks International (AMCNI) je globální divize AMC Networks a je dodavatelem uznávaných zábavných pořadů pro předplatitele ve více než 130 zemích. AMCNI zahrnuje globální značky a také populární stanice s lokálním významem a různorodým žánrovým zaměřením. Více informací naleznete na www.amcnetworksinternational.com.


Veronika Ježková, Account Manager, KNKTR, 12. 1. 2023


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.01.2023 • Nechte se unášet na vlnách Prima ZOOM
11.01.2023 • MET: Live In HD: Návrat opery Fedora v sobotu 14. ledna 2023
08.01.2023 • Vydejte se po stopách Prima ZOOM
05.01.2023 • Viasat Nature: Korálová planeta potřebuje záchranu. Je ale naděje na úspěch?
02.01.2023 • Bývalý zápasník MMA se vydá za ztraceným španělským zlatem na Viasat History
01.01.2023 • Odstartujte rok s Prima ZOOM!

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist