Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 21:50:45   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Narozeninový týden Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 29.01.2023


Prima ZOOM slaví 1. února 10. narozeniny a my máme přání jediný – spoustu skvělých dokumentů! Dokumentární skvosty pro vás: projedeme se Plnou parou Toskánskem; zažijeme Černobyl hodinu po hodině; čeká nás pokračování seriálu Zakázaná historie V; vydáme se na netradiční putování – Černobyl na kolečkách; prozradíme vám Jak funguje život, vesmír a vůbec a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

30. 1. 21.00 – Plnou parou Toskánskem

Vydáváme se na pouť Toskánskem po historické železnici. První zastávkou je sídlo La Foce v údolí Orcia, což byla v minulosti velmi chudá oblast. Pak budeme pokračovat k Florencii, kde udržují parní lokomotivy, včetně té nejstarší funkční parní v Itálii. Nedaleko železnice, vedoucí od Sieny, leží starověké městečko Montalcino, proslavené vínem Brunelo. Putujeme dále po Via Francigena – starobylé poutní cestě. Nahlédneme také do městského paláce ze 14. století, který zdobí několikeré fresky. Ty dokonale líčí, jak tu vypadal život v dávné minulosti. V uličkách je i několik uměleckých kovářství, to nejstarší je z roku 1815. Siena je rovněž staré univerzitní město. Pohovoří profesor a historik Stefano Maggi, který se specializuje na železnici. Zasloužil se o projekt Treno Natura – turistické výpravy touto oblastí v parních vlacích. Dalším architektonickým skvostem je město Pienza. Město se mimo jiné proslavilo aromatickým sýrem pecorino. Vracíme se na vinice Collosorbo, kde nastal čas vinobraní. Na podzim sklízí také pěstitelé oliv, je to podobná věda jako s vínem. Moment sklizně musí být dokonale načasovaný, aby se dosáhlo požadovaných vlastností. V údolí d‘Orcia muži se psy hledají černé a bílé lanýže, ty dodávají restauracím v regionu. Dokument končí v Monte Antico – cílové destinaci Treno Natura. Odtud se vlak vrací do Sieny.


31. 1. 23.00 – Estonská říše losů

Národní přírodní park Matsalu leží na pobřeží Baltského moře a je známý jako nejdůležitější zastávka ptáků během jejich migrace přes území Evropy. Ale už jenom málokdo ví, že tady také žije výjimečně velká kolonie losů. Tato majestátní zvířata se po většinu roku ve velkých množstvích potulují po místních rozlehlých mokřadech. Toto jedinečné prostředí láká losy svými ideálními podmínkami: dostatkem potravy, dobrou viditelností široko daleko a naprostou nepřítomností lovců. Náš příběh o estonské říši losů začíná v době, kdy jsou rok stará mláďata odehnána od vlastní matky. Blíží se totiž narození dalšího malého losa. Během prvního roku života se neobejde bez pomoci a čeká ho mnoho nových zážitků – nebezpečných i veselých, dokonce i prvních střetů. Teprve potom přijde začlenění do světa dospělých losů. Sledujte život losů na tomto zvláštním místě očima právě dvou takových mláďat.


1. 2. 21.00 – Takaya: Vlk samotář

Na jednom malém neobydleném souostroví nedaleko pobřeží města Victoria v Britské Kolumbii byl spatřen osamělý vlk. Místní obyvatelka a známá fotografka divoké přírody Cheryl Alexanderová neváhala ani chvíli a pohotově vyrazila na průzkum zblízka. Ale ani ona nečekala to, co se pak přihodilo. Přírodovědný film Takaya: Vlk samotář zachycuje nádherný sedmiletý vztah ženy a vlka, který jim oběma úplně změnil životy a posunul hranice lidského i zvířecího světa. Sledujte inspirativní příběh o odolnosti, přizpůsobivosti a přežití jednoho zvířete, které se postavilo nepřízni osudu. Cheryl se podařilo vytvořit si mimořádně blízké pouto s divokou šelmou. Díky tomu názorně předvádí, že lidé ve skutečnosti mohou žít bok po boku s vrcholovými predátory, které obvykle vnímáme jako smrtelně nebezpečnou hrozbu. Navzdory mnoha nepodloženým teoriím a hojně rozšířeným fámám Cheryl přináší dosud nevídané záběry. Odhaluje, odkud vlk Takaya pochází, jak se dostal na ostrov, ale i jak si zvykl na nové prostředí v předtím neznámé krajině. Cheryl se nezastaví, dokud se nedozvíme všechno, co bychom se mohli od majestátního vlčího samce naučit.


1. 2. 22.00 – Černobyl hodinu po hodině

Havárie reaktoru v jaderné elektrárně Černobyl způsobila únik stonásobně většího množství životu nebezpečného radiového záření, než svržení bomb na Hirošimu a Nagasaki na konci druhé světové války. Kvůli černobylské katastrofě musely tisíce obyvatel opustit své domovy. Bezpočet Evropanů má dodnes následky. Havárie pošramotila pověst Sovětského svazu a nemilosrdně všem připomněla ničivou sílu nukleární energie. Ale je možné, že se také stala osudovou jiskrou, která zažehla zkázu ruského impéria? To zjistíte v historickém snímku, který pečlivě rozebírá Černobyl hodinu po hodině.


3. 2. 20.00 – Neviditelná řeka

Mezi německým pohořím Černý les a francouzskou oblastí Vogézy pomalu protéká Rýn. Jenže to není jediná řeka, kterou tady najdete. Nebo spíš nenajdete? Druhý místní říční tok je ukryt před zraky všech a napájí největší rezervoár podzemní vody v celé Evropě. Na jeho „střeše“ leží jedinečné a překrásné mokřady, kde žije mnoho různých zvířat a rostlin. Zkušený kameraman Serge Dumont zachytil půvaby tohoto neznámého světa v dechberoucích scénách. Podařilo se mu dostat k obyvatelům jedinečného biotopu blíže než komukoli před ním. Filmař, který zároveň působí jako profesor biologie na Univerzitě ve Štrasburku, zaznamenal dosud nevídané chování ptáků i ryb. Jeho dokumentárním film odhaluje také fascinující říši hmyzu, obojživelníků, dokonce i miniaturních mikroorganismů. Jako prvnímu se mu podařilo natočit vážky kladoucí vajíčka na stonky rostlin v až dvoumetrové hloubce pod hladinou vody. Přírodovědný film Neviditelná řeka zve na návštěvu fascinujícího světa, kde veškerý život závisí na nepřerušeném proudění čerstvé čisté vody.


3. 2. 21.00 – Tajemný život v mangrovech (Madagaskar: Duchové lesa)

Mangrovy patří mezi nejstarší a nejproduktivnější mokřadní lesy na naší planetě. Jsou proslulé tím, že se v nich tvoří unikátní hotspoty biodiverzity. Protože se jedinečným způsobem přizpůsobily růstu ve vysoce slaném prostředí, přináší mnoho různých výhod pro lidi i zvířata. Jenže tyto křehké ekosystémy se dnes ocitají tváří v tvář obrovské hrozbě. Ohrožuje je stoupající hladina moří, změna klimatu i neustále narůstající slanost vody, která s tím vším úzce souvisí. Přírodovědný seriál Tajemný život v mangrovech představuje pozoruhodné místní obyvatele, odvážné ochránce této podivuhodné říše i vyloženě fascinující, hustě propletenou síť života, která je ze všech stran obklopuje. Vydejte se s námi na výpravu do exotických končin od Vietnamu, přes Senegal, až po Madagaskar a odhalte tajemství složitých, málo známých biomů.


3. 2. 22.00 – Zakázaná historie V (Odhalení skutečného Ježíše)

Oficiální vládní úřady nikdy moc nepotěší, když se na veřejnosti najednou objeví nové nečekané důkazy, které odvážně zpochybňují dosavadní fakta a informace obecně přijímané po několik dlouhých desetiletí, nebo dokonce století. Tyto zvláštní zkazky a historky bývaly odjakživa utajovány, nekompromisně potlačovány a pohřbívány. Odvážní lidé, kteří se snažili odhalit, kde je pravda, byli dokonce různě pronásledováni, umlčováni, zavíráni pod zámek nebo všechno najednou. Nikdy více! Průvodce populárním dokumentárním seriálem Zakázaná historie Jamie Theakston zkoumá, rozebírá a vyšetřuje i naprosté základy toho, o čem si myslíme, že to dokonale známe. V páté řadě Jamie a jeho tým odhalují po staletí pohřbené pravdy o skutečném Jamesi Bondovi, historicky věrném Ježíšovi, nechvalně proslulé východoněmecké tajné policii Stasi nebo honu na Hitlerův ukradený nacistický poklad.


4. 2. 20.00 – Krásy a záhady podzemí (Velká Británie)

Přírodovědný seriál Krásy a záhady podzemí odhaluje úžasné jeskynní světy na pěti pozoruhodných místech v různých koutech světa. Každý díl se zabývá jedinečnou krajinou, místními zvyky a mytologií i tajemstvími, která tyto jeskyně obklopují. Richard Roo Walters využívá nejmodernější laserovou technologii k tomu, aby našel odpovědi na tak tajuplné otázky, jako proč se uvnitř čínské gigantické jeskyně Cloud Ladder Hall tvoří mraky. Krásy a záhady podzemí jsou seriál, který vizuálně naprosto ohromí. Dechberoucí záběry střídají fascinující vědecké poznatky, přírodovědné zajímavosti, ale i mýty a legendy, jež každou ze zkoumaných jeskyní obklopují. Našimi věrnými průvodci se stávají zkušení jeskyňáři, domorodci a vědecky vzdělaní odborníci. Díky špičkovému obrazu ožívá podzemní svět přímo před našima očima. Zažijte dobrodružství a objevte svět ukrytý pod našima nohama – od posledních útočišť neandrtálců na Gibraltaru až po největší jeskyni světa.


4. 2. 22.00 – Zapomenutá místa (Americký sen)

Tato zapomenutá místa jsou pozůstatkem dávné historie, která natolik ohlodal zub času, že už na první pohled vypadají nepřístupně a nebezpečně. Ať už byly postaveny z oceli, betonu nebo vyrvány výbušninami přímo ze skály, monumenty minulosti ze slavných období historie nyní znovu nečekaně ožívají. Historický seriál Zapomenutá místa se ohlíží za zajímavými osobními příběhy skutečných lidí. Nenechte si ujít strhující intimní zážitky a vzpomínky na hrozivé přírodní katastrofy, kruté války nebo globální katastrofy obřích rozměrů, které se na těchto Zapomenutých místech nesmazatelně podepsaly – stejně jako na lidech, kteří zrovna byli u toho. V průběhu této čtyřdílné mini série se podíváme na dvanáct Zapomenutých míst. Jsou mezi nimi opuštěné vojenské základny, prázdné luxusní stavby, bývalé turistické ráje i dávno zavřené nemocnice. Odhalit jejich tajemství nám pomohou lidé, kteří na těchto místech sloužili, bydleli a pracovali. Mini série Zapomenutá místa je zajímavou a dojemnou výpravou, během které se osobní zážitky prolínají s historií.


4. 2. 23.00 – Fidel Castro: Život po revoluci

Kubánský vůdce Fidel Castro přežil několik generací amerických prezidentů, sovětských nejvyšších tajemníků, ředitelů špionážní rozvědky CIA a neúspěšných rádoby atentátníků. Legendární revolucionář zůstal u moci celé dekády, déle než kterýkoli jiný vůdce nebo jakákoli jiná vláda. Všichni ho znají, obdivují i nenávidí. Muž pod maskou revolučního vůdce přesto zůstává prakticky neznámý. Kým skutečně je Fidel Castro? Jak je možné vysvětlit sílu jeho vůle? Na co je pyšný? Co přispívá k jeho sex-appealu? Jak se projevuje jeho rezervovanost nebo krutost? Castro na dlouhá léta uzavřel své skutečné já před zraky světa. Jen několik málo lidí ví, jaký doopravdy je. Z jeho života se stala obrovská záhada, kterou vám nyní rozkryjeme.


5. 2. 20.00 – Černobyl na kolečkách

Režisérka Eva Toulová natočila dokument Černobyl na kolečkách. Film byl natáčen v černobylské zóně, Kyjevě a Karpatech a výtěžek z kinoprodukce poputoval na pomoc Ukrajině. Filmaři z expedice Černobyl na kolečkách natočili dokument těsně před válkou, kdy ještě tamní země žila v míru. Před více než rokem se vydali do černobylské zóny natáčet pokračování úspěšného Camina na kolečkách (2017). V čele s vozíčkářem s roztroušenou sklerózou, Honzou Duškem, bylo hlavním smyslem snímku ukázat, že s handicapem život nekončí. Do černobylské zóny se vydal s prosbou o sebeuzdravení a poděkovat u památníku hasičů za jejich záchrannou akci. Expedice během čtrnácti dní navštívila kromě Černobylu i Kyjev a Karpaty s pokusem vylézt na nejvyšší horu Ukrajiny, Hoverlu (2061 m n. m.). Ke snímku namluvil průvodní hlas herec Jan Šťastný.


5. 2. 22.00 – Jak funguje život, vesmír a vůbec (1. část)

Renomovaný fyzik a univerzitní profesor Jim Al-Khalili zve všechny zvídavé diváky na cestu podivuhodným mikroskopickým světem kvantové mechaniky. Odhalte, Jak funguje život a vesmír a vůbec ve stejnojmenném dvoudílném dokumentárním filmu. Nenechte si ujít odpovědi na jednu z největších otázek – kde jsme se tady vlastně vzali?


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 29. 01. 2023


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
31.01.2023 • Divoké šelmy, akční hrdinové a golf. Únor na Skylinku vypadá slibně!
26.01.2023 • Od pátku do neděle finálový blok Australian Open. S českou účastí?
22.01.2023 • Prima ZOOM – váš nejoblíbenější dokumentární kanál
19.01.2023 • Eurosport nabízí kompletní program Australian Open
15.01.2023 • Nechte se unášet na vlnách Prima ZOOM
13.01.2023 • AMC: Jak vlaky změnily naše životy?

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist