Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 01:14:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Výpravy za poznáním i zábavou na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 06.02.2023


Dokumentární skvosty pro vás: odstartujeme pokračování dvou oblíbených seriálů Tatra kolem světa 2 a Utajené příběhy českých dějin V; neméně zajímavé budou Trucky, co vozí vlaky II; vydáme se Ponorkou na severní pól; ukážeme vám, co dokážou Češi na lososí stezce a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

6. 2., 20.00 hod. – Tatra kolem světa 2 (1. díl)

Tatra kolem světa 2 navazuje na původní expedici Tatra kolem světa z let 1987 až 1990, která měla za cíl nejen objet celou zeměkouli, ale také přinést do odlehlých míst slávu nákladního auta Tatra. Pod patronátem Stanislava Synka, posledního žijícího člena tehdejší posádky, navázal zakladatel Marek Havlíček na některé nenaplněné plány původního týmu. Dnes se mohou k posádce Tatry 815 jménem Trajda přidat i zájemci z řad veřejnosti, a podívat se tak na místa, na která by se třeba sami neodvážili. „Chceme v lidech rozdmýchávat touhu cestovat a pomáhat rozšiřovat jejich pohledy na svět,“ říká Marek Havlíček, zakladatel expedice Tatra kolem světa 2. Ve druhé sérii se Trajda vydává do Afriky. Cesta Afrikou začala v Džibuti a vedla téměř přes celé východní pobřeží na jih. Přes domorodé kmeny v Etiopii, Ugandu, Keňu, malebnou Tanzánii, Zambii, neprozkoumanou Botswanu, Zimbabwe a pouštní Namibii přijíždí Tatra kolem světa 2 až do jednoho z nejkrásnějších míst v Jihoafrické republice, do Kapského města. A pak se přesouvá na další kontinent do Jižní Ameriky, ale to už je jiná pohádka.


6. 2., 21.00 hod. – Zaniklé britské železnice III (Severní Devon)

Koleje napříč drsnou Skotskou vysočinou, trať z Londýna na jihozápad Anglie nebo železnice, která vedla z Manchesteru přes srdce Velké Británie. V pokračování seriálu, jenž je zčásti cestopis a zčásti historický dokument, se Rob Bell zaměřuje na další zajímavé Zaniklé britské železnice. Od 60. let 20. století bylo odstaveno šest a půl tisíce kilometrů britských železničních tratí. Nyní o několik desetiletí později se Rob Bell vydává na cestu za odhalením ztracených kolejí v historickém seriálu Zaniklé britské železnice. V každé epizodě se Rob zaměřuje na jinou trať. Odhaluje skrytou krajinu, ztracenou infrastrukturu i zapomenutý svět, který zmizel, když po železnici přestaly jezdit vlaky. Zjišťuje, jak zrušení trati ovlivnilo místní komunitu, průmysl a životní styl celé oblasti. Ale nejen to! Zároveň se přesvědčuje o tom, že konec byl také novým začátkem. Ze starých nádraží jsou dnes překrásné domy, signalizace byla obnovena a historické železniční tratě po celé zemi jen vzkvétají. Seznamte se s Velkou Británií v takové podobě, v jaké jste ji dosud neviděli – ať už je to venkovský Wales nebo Skotská vysočina.


7. 2. 20.00 hod. – Utajené příběhy českých dějin V (Magie a Mefistofelův stín v Praze)

Těšte se na už na páté pokračování oblíbeného a jednoho z divácky nejúspěšnějších původních seriálů Prima ZOOM. Jednotlivé epizody přinášejí pohled na zajímavé události českých dějin. Každý z osmi dílů je věnován jednomu konkrétnímu příběhu, pro který se v učebnicích dějepisu nenachází místo. Seriál vzniká pod sehranou režijní taktovkou osvědčeného dua Otakáro Maria Schmidt a Jana Kristina Studničková. Jaké české příběhy vás zaujmou v novinkové řadě? Tématy dílů budou – Faustův dům a alchymisté John Dee či Edward Kelley; astronomie a astrologie (Galileo, Bruno aj.); chemie a alchymie; Voynichův rukopis; české zlato a Národní divadlo; Jiří z Poděbrad nebo Jan Antonín Baťa.
Příběh první: Faustův dům v Praze. Podle pověsti zde už v dávnověku bývalo pohanské obětiště. Další historie místa je pak spojena s legendami o doktoru Faustovi, černém mágovi, který prý zaprodal duši peklu. Byl Faust historickou osobou? Co o něm vypravují současníci a v čem se liší od Fausta z Goethova dramatu? Bydlel někdy v pražském domě, který nese jeho jméno? A proč se s magií zapletli i další známí obyvatelé domu? Nejznámějším z nich byl magistr Edward Kelley, který do Čech dorazil v doprovodu slavného vědce Johna Dee. Oba muže do prahy nepřivedl jen známý císařův zájem o hermetismus, ale i politická špionáž, které sloužili. Kelleyho osud byl tragický a v mnohém připomínal osud legendárního Fausta. Zatímco Dee se po čase vrátil do Anglie, Kelley v Praze zůstal. Udělal tu hvězdnou kariéru, po čase však ztratil císařovu důvěru, byl uvězněn a po marných pokusech o útěk spáchal sebevraždu. Dopadlo na něj prokletí Faustova domu? Proč se díra ve stropě zdejšího arkýře stále obnovuje? A proč byl arkýř v únoru 1945 zasažen americkou bombou? A proč bomba nevybuchla? Chrání snad budovu sedm zazděných koček a svit neznámého temného slunce, jak někteří soudí?


7. 2., 21.30 hod. – Katastrofa na spadnutí II (Letecký den v Ramsteinu)

V roce 1988 probíhala na americké vojenské základně Ramstein v Západním Německu veřejně přístupná letecká show. Během jednoho kaskadérského kousku se náhle srazily stroje italského letectva. A to i přesto, že jejich piloti už předtím ten samý trik několikrát předváděli – vždy naprosto precizně a bez problémů. Na místě zahynulo 70 lidí a dalších více než 300 bylo zraněno. Nehoda se stala nejvážnější katastrofou, ke které došlo během letecké show. Bylo to tak vážné, že někteří politici začali volat po jejich úplném zákazu. Co se pokazilo? Na tuto palčivou otázku pokládanou po každém velkém neštěstí odpovídá pokračování seriálu Katastrofa na spadnutí. Seriál nahlíží do zákulisí několika dalších tragédií, jež ohromily, nebo dokonce ochromily celý svět. Napínavá a vzrušující podívaná se ohlíží za osudovými okamžiky interakce mezi člověkem a strojem. Očití svědci, kteří měli to štěstí a unikli zkáze, ale i záchranáři a hasiči nebo zdravotníci, co byli na místě nehody jako první, vzpomínají na jednotlivé akce tak, jak je prožili. Proč došlo ke „vzpouře strojů“? Jak je možné, že v té době nejmodernější a údajně neomylné technologie tak strašlivě selhaly? A jak se tomu dalo předejít?


7. 2., 22.30 hod. – Tajemná planeta Země (1. díl)

Odhalte přírodní jevy a extrémní počasí, které se nedají jednoduše vysvětlit, v tomto dechberoucím dokumentárním seriálu, který je plný mrazivých záběrů z různých koutů světa. Zlověstné blesky vylétající ze země, horizontální tornáda, která se vzpírají veškerému zdravému rozumu… To je počasí vyvolávající nejen úžas, ale i strach. A nedá se racionálně vysvětlit. V každé z napínavých epizod se podíváme na čtveřici tajemných meteorologických jevů, které nedokáže vysvětlit ani ten největší expert.


8. 2., 21.00 hod.– Japonsko: Kouzlo ročních období (Jaro a léto)

Vydejme se společně do exotického Japonska a zažijme všechna jeho roční období tak, jak je v Zemi vycházejícího slunce obvyklé. Seznámíme se s tradičním životním stylem místních obyvatel a také s neustálými proměnami překrásné přírody a jejích divokých obyvatel.


8. 2., 22.00 hod. – Trucky, co vozí vlaky II (1. díl)

Zábavný seriál Trucky, co vozí vlaky sleduje rodinný tým specialistů na přepravu nadměrného nákladu a jejich neobvyklou a vzrušující práci: přepravit nejtěžší, nejdelší a nejdražší lokomotivy do všech možných koutů světa po cestách, železnicích i po moři. Pokračování úspěšného a ambiciózního dokumentárního seriálu využívá nejmodernější digitální animace, které odhalují genialitu jednotlivých členů. Protože aby člověk dosáhl takových kolosálních kousků jako oni, musí být skutečný génius. Vzácné archivní záběry zachycují neznámá fakta o jednotlivých lokomotivách a jejich nadšené konstruktéry i opraváře... Pro tuhle partu není žádná zakázka nesplnitelná. Ať už jde o klasický parostroj Britannia na cestě do nového domova na historické železniční lince nebo zbrusu nový osobní vlak Class 800 Intercity, který zrovna vyjel z továrny a míří do Japonska.


9. 2., 22.00 hod. – Největší zabijáci Afriky IV (Smrtící úder)

Pokračování mrazivě vzrušující přírodovědné mini série odhaluje deset největších zabijáků Afriky ve všech velikostech – od těch naprosto miniaturních až po ty nepřehlédnutelně obří. Seznamte se se skutečnými terminátory, kteří se probojovali na vrchol potravního řetězce díky tomu, že se u nich vyvinuly nejhrozivější a nejvražednější zbraně. Ve čtvrté sérii se podíváme do africké buše, kde se jeden obávaný zabiják řídí pravidlem zabít, nebo zemřít. Zamíříme na divoká bitevní pole Botswany, kde být součástí tlupy znamená rozdíl mezi životem a smrtí. A čeká nás také strhující odhalení super schopností, které zvířata využívají k tomu, aby převálcovala své protivníky.


10. 2. 20.00 hod. – Fascinující řeky (Amazonka)

Největší řeky světa pramení v těžko přístupných místech a ústí ve světových mořích. Jejich voda protéká jedinečnou trasou vyhloubenou světovými kontinenty, napájející dávné civilizace, propojující život po celém světě – z pohoří a pouští Nilu, přes města a tajuplné bažiny Mississippi, až po kouřící hladiny a neznámé světy tropické Amazonie. Největší řeky jsou krví planety Země. Přírodovědná mini série z produkce televize BBC zachycuje dechberoucí záběry zvířat i krajiny, a díky ní ožívá příroda na březích fascinujících světových řek přímo před našima očima.


11. 2., 21.00 hod. – Madagaskar: Africké Galapágy

Na ostrově Madagaskar žije velké množství jedinečných a bizarních zvířat. Tento přírodovědný dokumentární film odhaluje jeho nejtajuplnější obyvatele, které se jenom málokdy podaří zachytit na kameru. Nenechte si ujít vzácný pohled na šelmu fosa, jež je vrcholovým predátorem. Nebo na endemický druh lemura s předlouhými prsty. Jmenuje se ksukol ocasatý, místní mu říkají aye aye a je to dost možná nejpodivuhodnější zvíře na světě!


11. 2., 23.00 hod. – Ponorkou na severní pól

Sir Hubert Wilkins byl jedním z nejúspěšnějších polárních průzkumníků všech dob. Jeho expedice Nautilus se v roce 1931 stala vůbec prvním odvážným pokusem dosáhnout severního pólu na palubě ponorky. Snímek vypráví o dobrodružné cestě tohoto nadšeného objevitele, který průzkumu polární oblasti zasvětil celý svůj život. Připojte se o sedmdesát let později k oceánografu Hansi Frickemu na jeho výpravě za ztraceným vrakem Nautilu. Uvidíte mnoho historických záběrů, současných rekonstrukcí i fantastickou repliku Nautilu v životní velikosti. Zažijete jedno z posledních velkých polárních dobrodružství naší doby.


12. 2., 20.00 hod. – Češi na lososí stezce

Češi dokončili v Norsku svou zatím nejrozsáhlejší stavbu – dva tunely a most přes fjord. První český most ve Skandinávii a nejdelší český tunel v Norsku, ražba pod jezery, zkratka na Lososí stezce, letecká mise během jarního lockdownu a také překvapivý poklad, který vydala sama Země. Tak by se dalo stručně shrnout dobrodružství, které prožili stavbaři na jedné z posledních zakázek, svým rozsahem dosud největší v Norsku. Technicky nejhodnotnější součástí stavby je 735 metrů dlouhý most přes Åstfjord, který kvůli proměnlivému podloží vyžadoval unikátní způsob založení na železobetonových studních s váhou 2200 tun a vnějším průměrem přes 18 metrů. Stavbaři je museli odlít na pontonu, zaplavit a potopit do hloubky cca 14 metrů. Stavební práce jim navíc komplikovaly drsné klimatické podmínky s rychlostí větru až 120 km/h.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 5. 02. 2023


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.02.2023 • Za divočinou nemusíte cestovat daleko - série Evropská divočina startuje 6. února na Viasat Nature
03.02.2023 • Duel Mathieu van der Poel vs Wout van Aert na MS
31.01.2023 • Divoké šelmy, akční hrdinové a golf. Únor na Skylinku vypadá slibně!
29.01.2023 • Narozeninový týden Prima ZOOM
26.01.2023 • Od pátku do neděle finálový blok Australian Open. S českou účastí?
22.01.2023 • Prima ZOOM – váš nejoblíbenější dokumentární kanál

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist