Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 22:24:22   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Dva týdny nabité skvělými dokumenty na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 07.03.2023


Dokumentární skvosty pro vás: Voynichův rukopis nebo Zlato národa představí další díly seriálu Utajené příběhy českých dějin; BBC přináší další fascinující Zvířecí dynastie II; překvapí vás Svaté ticho; oblíbený predátor znovu na scéně – T-Rex: Evoluční odysea; odstartujeme Války za polárním kruhem a další pokračování oblíbeného seriálu Vetřelci dávnověku XIII a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

7. 3., 20.00 hod. – Utajené příběhy českých dějin V (Voynichův rukopis – tichý svědek revoluce)

Jak se dostal nenápadný historický kodex z pražské rudolfinské knihovny na opačnou stranu zeměkoule, do Spojených států amerických? Je možná nejpodivnějším šifrovaným rukopisem evropských dějin. Pocházel snad z majetku proslulého mága Johna Dee. Stovky let odolával rozluštění a vyvolával fantastické hypotézy. Dotýkali se ho badatelé z různých oborů, utopisté snící o obnově ztraceného hermetického poznání, i bestiální „gentlemani s povolením zabíjet“!


10. 3., 21.00 hod. – Tajemství oceánů IV (Ztracená říše Benátek)

Seriál z produkce National Geographic odhaluje strašidelné útvary ukryté pod vlnami oceánů. Vychutnejte si je v plné kráse. Sledujte, jak se díky nejnovějším vědeckým poznatkům a špičkovým digitálním animacím podařilo „vysušit” oceány. Nenechte si ujít fascinující příběhy o běžně nevídaných přírodních skvostech a pozůstatcích katastrof způsobených člověkem. Sledujte, jak vrak parníku z 19. století prozradí nečekanou pravdu o Divokém západě. Navštivte dlouho ztracenou americkou základnu pohřbenou pod arktickým ledem i potopenou sovětskou ponorku. Zjistěte, jakou roli sehrála loď amerického námořnictva z první světové války ve slavném Hollywoodu. A nejen to!


11. 3., 20.00 hod. – Zvířecí dynastie II (Surikaty)

Ponořte se hluboko do tajemství fantastických zvířat, která jsou hluboce odhodlaná bojovat proti všemu i proti všem, aby ochránila vlastní rodinu. Nechte se uchvátit dramaty, jež napsal skutečný život, v přírodopisném seriálu z produkce BBC. Sledujte, jak osamělá puma v horách Patagonie zuby nehty vychovává svá čtyři mláďata. Zjistěte, jak se bude dařit nové vůdkyni sloního stáda, které od smrti předchozí vůdkyně těžce strádalo. A chybět nebude ani samice geparda, která v drsných a neúprosných podmínkách divočiny přišla už o 12 mláďat. Poslední tři se jí podařilo dovést až na hranici dospělosti. Jenže čím jsou větší, tím je také těžší je uživit.


11. 3., 21.00 hod. – Příběhy z podzemí

Existuje mnoho zvířat, která jsou na naší zahradě jako doma. Některá z nich máme hodně rádi, o jiných si myslíme, že by měla zmizet, co nejrychleji to půjde, například krtek. Proslulé krtince, které jsou vstupem do suterénního bytu, komplet vybaveného ložnicí, spižírnou a zdánlivě nekonečně dlouhými chodbami, se k velké nelibosti zahrádkářů rychle stávají dominantou pečlivě opečovávaného trávníku. A právě tento zřejmě nejméně oblíbený zvířecí obyvatel zahrady se stal hlavním hrdinou přírodovědného filmu Příběhy z podzemí. Díky působivým nad- i podzemním záběrům si prohlédneme zvíře, o kterém si každý z nás myslí, že ho dobře zná, ale které jen málokdo z nás skutečně někdy viděl.


11. 3., 23.00 hod. – Svaté ticho

Blíží se druhá světová válka a papež Pius XI. žádá skromného amerického kněze, aby mu pomohl čelit hrůzám nacismu a antisemitismu. Jenže do jeho plánů zasáhne smrt. A nový papež Pius XII. zvolí úplně jiný přístup k Adolfu Hitlerovi a jeho holokaustu. Historický dokumentární film Svaté ticho vypráví dramatický příběh o tom, co Vatikán dělal – a především nedělal – během druhé světové války. A přitom odhaluje pravdu o „Hitlerově papežovi” Piovi XII., který byl nakonec obviněn z toho, že sympatizuje s pomýlenými nacistickými idejemi.


12. 3., 20.00 hod. – Tajemství v ledu II (Mexická mumie)

Prozkoumejte nejvzdálenější a nejméně pohostinná místa světa a odhalte tajemství, která bývala pohřbená v ledu. V pokračování napínavého seriálu se odvážíme za tajuplným vrakem lodi v kanadské části Arktidy. Experti zjišťují, že se jedná o moderně vybavené plavidlo, které může mít spojitost s jedním z nejslavnějších průzkumníků a objevitelů. Společně s horolezci narazíme na bizarní mumifikovanou mrtvolu oblečenou v proužkovaném obleku, uvězněnou na nejvyšším vrcholu Mexika. Podle odborníků nález souvisí s drogovými kartely a tajemným zřícením letadla. Chybět nebudou ani záhadné ocelové trosky japonské válečné ponorky na pevnině pustého ostrova v Beringově moři, starověké pohřebiště na Sibiři a další právě odhalená Tajemství pohřbená v ledu.


14. 3., 20.00 hod. – Utajené příběhy českých dějin V (Zlato národa ukradeno)

Příběh českého zlata byl ve dvacátém století plný tragických zvratů. Po nadšeném budování zlatého pokladu republiky přišla léta druhé světové války a rozkradení československého měnového zlata nacistickým Německem. Poválečná jednání o jeho návratu do vlasti narážela na realitu „železné opony“ a vlekla se neuvěřitelných sedmatřicet let. Překážkou přitom byla neochota zlato vrátit, ale dokonce i ideologicky motivovaná neochota jej přijmout. Po obtížných a dramatických licitacích československých diplomatů se západními mocnostmi a Německem musela organizace návratu měnového zlata čelit také absurdní iniciativě Vasila Biľaka výsledek jednání zmařit. Přes všechny obtíže se nakonec zlato domů navrátilo. Ve státní bance se však příliš neohřálo. Po roce 1989 někteří politici dospěli k rozhodnutí jeho značnou část odprodat. Vznikla tím škoda hmotná i symbolická. V poslední době se však stále častěji objevují úvahy, jak ji alespoň zčásti odčinit a naše zlaté rezervy obnovit. Český zlatý sen trvá.


15. 3., 20.00 hod. – T-Rex: Evoluční odysea

Byl T-Rex opravdu takovým obávaným zabijákem, jak si dnes myslíme? Přírodovědný snímek Evoluční odysea využívá digitální animaci i poznatky expertů a přináší příběh o zrodu nejslavnějšího a nejznámějšího dinosaura všech dob. Vychází z nových fosilních nálezů objevených v Číně a zkoumá možnou hypotézu, že se Tyrannosaurus vyvinul z menších dinosaurů pocházejících z Asie. Když byl T-Rex donucen bojovat o potravu, postavení a přežití, stal se z něho hrozivý predátor, jakého známe dnes.


16. 3., 20.00 hod. – Války za polárním kruhem (Mrazivé peklo)

Druhá světová válka byla opravdu konflikt globálních rozměrů. Historický seriál Války za polárním kruhem je prvním svého druhu, který odhaluje, jakou roli v druhé světové válce sehrály arktické národy. Připojte se k potápěčům v okouzlující, ale nehostinné krajině Arktidy a sledujte, jak zkoumají vraky nacistických letounů potopené v mrazivých hlubinách. Arktická pustina je také místem, kde archeologové nalézají ukryté masové hroby a historici odkrývají tajné pobřežní pevnosti. Tato ledová severská bojiště bývala dějištěm nečekaných událostí. Díky nově zveřejněným kolorizovaným archivním záběrům a digitálním animacím nyní poprvé ožívají přímo před našima očima.


16. 3., 23.00 hod. – Železná džungle

Největší industriální oblast v celé Evropě se nečekaně zezelenala! Oblast Ruhr byla po více než 150 let srdcem německého hospodářství a zároveň nejrozlehlejší evropskou průmyslovou zónou. Regionu dominovaly doly, ocelárny a chemičky. Říční systémy se zhroutily a obloha zešedla. Ale během několika posledních let se všechno změnilo. Kvůli problémům v hutnictví a ocelářství se mnohé z továren zavřely a jejich okolí zůstalo opuštěné. Prázdná místa znovu zaplnily a zabydlely různé druhy zvířat. Obsadily trosky továren, umělé kopce i jezera. Na komínech nyní hnízdí sokol stěhovavý, vodní nádrže okupuje ropucha krátkonohá a na prázdných kamenných plochách se vyhřívá saranče modrokřídlé. Železná džungle je příběhem o jedinečném návratu života do pustých míst, odhaluje nečekané chování svých nových obyvatel a oslavuje neuvěřitelnou schopnost přírody přizpůsobit se takřka jakýmkoli podmínkám.


17. 3., 22.00 hod. – Vetřelci dávnověku XIII (Nemožné artefakty)

V roce 2017 vyšlo najevo, že americké ministerstvo obrany utratilo miliony dolarů za vyšetřování zpráv o pozorování UFO. Třináctá řada napínavého seriálu přináší nejnovější poznatky o tajných vládních projektech a odhaluje, jakou můžou mít spojitost s mimozemskými civilizacemi. Vetřelci dávnověku zkoumají bohatou historii důkazů o tom, že naši planetu už 75 milionů let navštěvují mimozemšťané. Buďte taky u toho! Tajné zprávy ukryté v dílech Leonarda Da Vinciho. Černé díry přímo na Zemi. Proslulá americká základna Oblast 51 jako trik, který má odvést pozornost od něčeho mnohem většího. Starověká egyptská říše nebo letiště pro mimozemšťany? Těmito a mnoha dalšími záhadami se zabývají nové epizody vzrušujícího historického seriálu Vetřelci dávnověku. Ve 21. století vědci, odborníci a vládní agentury z celého světa konečně spojili síly a snaží se najít definitivní důkaz o existenci mimozemského života. Ale i když to nikdo z nich nechce otevřeně přiznat, tento „hon na mimozemšťany” probíhá už několik dlouhých dekád.


18. 3., 21.00 hod. – Jarní příběhy

Jaro je obdobím nových začátků a zrodu nového života. Celý svět se probouzí a na všem a všech je dobře patrná moc matky přírody. Ptáci cvrlikají z plných plic, hmyz bzučí všude kolem a květiny magicky zbarví louky široko daleko. Všechna možná zvířata – špačci, veverky a žáby – mají mladé. Uprostřed lesů, na lukách i v zahradách se příroda probouzí ze zimního spánku: poupata se dmou budoucí pýchou, čerstvě zelené listy začínají vesele pučet, rostlinky postupně vyrůstají ze země. Tento film vypravuje neobvyklé příběhy zvířat, které jsou stejnou měrou humorné jako dramatické. Díky veselé atmosféře Jarních příběhů vám bude hned jasné, proč je jaro nejkrásnějším ročním obdobím ze všech. Užijte si probouzení evropské přírody od broučků až po těhotnou veverku.


18. 3., 23.00 hod. – Tajné jaderné testy

Tento historický dokumentární film odhaluje šokující pravdu o jaderných testech na atolu Bikini v roce 1954. Zároveň přináší nedávno objevené a dosud nezveřejněné záběry ze dne, kdy „se rozhořelo nebe” nad Pacifikem. Až teď po padesáti letech od této přísně tajné mise byly dokumenty konečně uvolněny a očití svědci mohou poprvé otevřeně promluvit o hrůzách, které spatřili na vlastní oči.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


nové premiérové bloky 20.00–22.00 22.00–24.00

Pondělí Cestování Vesmír
Úterý Historie Zvířata
Středa Příroda Extrémy
Čtvrtek Války Příroda
Pátek Příroda Záhady
Sobota Extra Historie
Neděle Dobrodružství Věda a technika


Filip Budák, Externí konzultant odd. Marketingu a PR pro FTV Prima, 6. 3. 2023


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.03.2023 • Tajemství britských hradů a zámků na TV Spektrum
03.03.2023 • Odhalte pravdu o životě a fungování Vikingů na Viasat History
01.03.2023 • Očekává se bitva velké trojky. Začíná nová sezona FORMULE 1
24.02.2023 • Víkend plný světové cyklistiky včetně Omloop Het Nieuwsblad
23.02.2023 • Největší fotbalové derby světa na Sport1 a Sport2 hned dvakrát! Španělský královský pohár se chystá na semifinálová El Clásica
15.02.2023 • Už celé století nás fascinuje egyptský faraon Tutanchamon

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist