Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 07:04:43   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Dva týdny červnové dokumentární zábavy na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 12.06.2023


Poznávejte svět s Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: odstartujeme další řadu Letecké katastrofy: Nové důkazy II; poznáte Tajemné kočky; ukážeme vám Jak houby stvořily svět; poodhalíte tajemství české historie v dokumentech – Bílá hora: Kronika povstání a Spor československo-polský a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

12. 6., 20.00 hod. – Velké vlakové putování po Americe IV (Z Ninilchiku do Wasilly)

Ve čtvrtém pokračování veleoblíbeného cestopisného seriálu se Michael Portillo znovu vyzbrojil osvědčeným Appletonovým průvodcem z roku 1899 a vyrazil na železnici. Cestou po historických vlakových trasách na Aljašce a v Kanadě prožívá nezapomenutelné chvíle. Poznává překrásnou krajinu, projíždí divokými končinami odříznutými od civilizace i pulzujícími velkoměsty plnými rušného života. A jasné nebe nad nezměrnými dálavami otevřených prérií. Zároveň se dozvídá nečekané věci a odhaluje fascinující detaily z místních dějin. Cestopisný seriál Velké vlakové putování se odpichuje od jednoduchého nápadu vyrazit na cestu vlakem a transformuje ho ve výjimečný pořad. Sympatický a velice oblíbený průvodce Michael Portillo odhaluje zajímavosti o místních dějinách i přelomové momenty historie, tak jak se odehrála v mnoha různých koutech našeho světa. Michael je vyzbrojený Aplletonovým průvodcem vydaným už v roce 1879 a objevuje krásy nejrozsáhlejší železniční sítě na Zemi. Od New Yorku po Great Lakes, z Filadelfie do Jamestownu, ze St. Louise až do Grand Canyonu, z Tennessee až hluboko na jih Ameriky, nebo naopak z Bostonu nahoru do kanadské divočiny… Nechte se unést překrásnou scenérií a fascinující historií Ameriky.


12. 6., 22.00 hod. – Země pod rentgenem (Obří zemětřesení v Seattlu)

Přímo pod našima nohama číhají neuvěřitelně smrtící tajemství pohřbená pod tunami kamene. Zemětřesení, tsunami i sopečné erupce způsobují skryté síly pod povrchem a hluboko v nitru naší planety. Vědcům se konečně podařilo využít nejnovější data získaná pomocí senzorů a skenerů. Díky tomu můžeme poprvé pozorovat Zemi jako pod rentgenem a odhalit nebezpečí uzamčená v srdci naší planety. Sledujte, jak rentgenujeme vnitřnosti Země.


13. 6., 20.00 hod. – Iznik: Potopená bazilika

Turecko, rok 2014. Běžný průzkumný přelet nad jezerem Iznik nečekaně odhalil potopené trosky baziliky ze čtvrtého století. Fantastický objev podnítil vědce, aby zapátrali po prchavých poznatcích z historie i geologie a konečně zjistili, co způsobilo zánik kostela vystavěného ve starověkém římském městě Nicaea – dnes známém jako Iznik. Kdy byla tato bazilika zničena? Jak to, že zmizela pod hladinou jezera? A co se stalo s lidmi, kteří ji navštěvovali? Vzrušující vyšetřování probíhá napříč Tureckem, Francií, Švýcarskem, Spojenými státy americkými, ale i za přísně střeženými zdmi Vatikánu. Sledujte, jak světově uznávaný tým expertů krok za krokem odkrývá starodávné tajemství skryté pod hladinou. Tvůrcům tohoto dokumentu se podařilo získat exkluzivní přístup k místu, kde probíhají vykopávky. Díky tomu se můžeme těšit na fascinující letecké i podvodní záběry doplněné špičkovou digitální animací. Vydejte se spolu s námi několik století zpátky do minulosti – do éry říše římské a byzantské, kdy byly položeny základy samotného křesťanství.


14. 6., 21.00 hod. – Tajemné kočky (Svět kočičíma očima)

Odměřené. Přezíravé. Zlomyslné. Nebo kamarádské chundelaté koule, které prostě chtějí být milovány? Názory na kočky se různí, ale jedno je jisté: jsou to mazlíčci, kteří se zabydleli v srdcích mnoha lidí. Ale kolik toho o nich skutečně víme? Fascinující dokumentární seriál Tajemné kočky využívá nejnovější, na zakázku vyrobené technologie a zkoumá každý aspekt života často nepochopeného zvířecího druhu. Podívejte se, jak se pozoruhodné tělo, mozek a smysly kočky vyvíjely v průběhu věků. V minulosti byly kočky dokonalými dravci. V současnosti se naopak z přirozeně samotářského zvířete stal společenský jedinec. Tohle je kompletní průvodce, díky kterému už se na kočky nikdy nebudete dívat tak jako dřív.


15. 6., 22.00 hod. – Ostrovy stvoření

V džunglích odlehlého poloostrova v jižním Pacifiku se biolog Albert Uy pokusí udělat něco, co se Charlesi Darwinovi nikdy nemohlo podařit: zastihnout evoluci při činu a stát se svědkem zrodu nového druhu. Ale vzhledem k tomu, že je bohatství ostrova nemilosrdně odčerpáváno a místní příroda se kvůli tomu octla v ohrožení, musí Albert Uy závodit s časem a pospíšit si, než bude navždy pozdě!


17. 6., 21.00 hod. – Jak houby stvořily svět

Podívejte se s námi do cizí a neznámé říše. Její obyvatelé patří k nejstarším a nejodolnějším životním formám světa. Proplétají se ve složitých sítích a spojují celé lesy. Houby tvoří komplikovaný systém a jako přirozený internet spojují všechny stromy. Neřadí se ani ke zvířatům, ani k rostlinám. Mají své vlastní biologické království. Existují už miliardu let a na souši odstartovaly proces evoluce. To ony strávily kameny, ze kterých vznikla půda, na níž se mohly uchytit rostliny, díky kterým se změnila atmosféra a začala evoluce velkých živočichů, včetně nás. Právě díky houbám dostal život další šanci po každé katastrofě v pohnuté historii Země. Bez hub by naše planeta neexistovala v podobě, jakou dnes známe. Přesto jim stále nerozumíme. Navzdory tomu, že na ně dnes spoléháme nejen při produkci dobrot, jako jsou pivo, chleba nebo čokoláda, ale i při výrobě životně důležitých léčiv. Vědci se rozhodli zkoumat houby v souvislosti s historií evoluce, a díky tomu dochází k objevům, které změní naše životy. Některé houby nám pomůžou. Jiné nás budou ohrožovat. A teprve teď zjišťujeme, která je která.


18. 6., 20.00 hod. – Ocelová srdce VIII (1. díl)

Opravdoví chlapi v montérkách umazaných od oleje: „Oceloví kamarádi” z Westerwaldu v čele se svým šéfem Michaelem Manousakisem se vrací v osmé sérii Ocelových srdcí. V zábavném seriálu upravují tunová vozidla všeho druhu, aby je pak prodali nadšeným sběratelům. Samozřejmě s pořádným ziskem. Michael má super nový projekt, ale hned na začátku se všechno pokazí. Co když se z levné akce stane bezedná past na peníze? Zatímco se renovace nečekaně protahuje, Ocelová srdce se musí zamyslet, jestli je ještě v jejich silách splnit někomu přání. A jako by toho bylo málo, Michael vyráží na lov pokladů do Severního moře. Řídí se přitom odvážným heslem, že risk je zisk. Jenže risk taky může znamenat nic. Zažijte nový druh vzrušení a zábavy v pokračování jedinečného dokumentárního seriálu Ocelová srdce.


18. 6., 22.00 hod. – Kolosální stroje (Mořská monstra)

Obří umělý satelit běžně známý jako Mezinárodní vesmírná stanice, který obíhá okolo Země krkolomnou rychlostí 27 600 kilometrů za hodinu, je už více než dvacet let dočasným útočištěm lidstva ve vesmíru. Největší pozemní vozidlo světa, kterým je korečkový bagr nazvaný Bagger 293, dokáže každý den přesunout 240 tisíc kubických metrů. Oba tyto kolosální stroje jsou důkazem, že inovace odjakživa znamená konstruovat větší, rychlejší, delší a silnější vynálezy než cokoliv, co dosud vzniklo. Na jakých kolosálních nápadech to všechno stojí? Jaká omezení už se podařilo překonat? Jakým silám musí odolat a co už je na ně příliš? Dokumentární minisérie Kolosální stroje rozebírá design několika jedinečných vynálezů a odhaluje tajemství mechaniky, díky kterým nejen fungují, ale také naprosto změnily náš svět.


20. 6., 20.00 hod. – Bílá hora: Kronika povstání

Hraný dokumentární celovečerní film detailně zobrazující příběh a postavy českého stavovského povstání v letech 1618–1622, a to včetně dodnes kontroverzní bitvy na Bílé hoře a následné smutné dohry pod názvem Staroměstská exekuce. Český snímek vznikl pod režijní taktovkou mladého autora Josefa Kotalíka. Prima ZOOM vás vtáhne do děje. České stavovské povstání v letech 1618–1620 bylo povstání českých stavů proti panování Habsburků. Spojily se v něm náboženské spory s mocenskými rozpory mezi stavy a králem. Povstání nakonec vyvrcholilo po několika bitvách střetnutím na Bílé hoře, ve kterém byly stavy poraženy. Ačkoli se pak pozice Habsburků v českém státě upevňovala, spustila rebelie českých stavů mnohem vážnější konflikt – třicetiletou válku.

Bitva na Bílé hoře, svedená v neděli 8. listopadu 1620 v blízkosti Prahy, byla jednou z bitev třicetileté války. V bitvě se střetly česká stavovská armáda a dvě armády katolické, armáda císaře Svaté říše římské Ferdinanda II. Štýrského a armáda německé Katolické ligy. Katolické armády po hodině až dvou hodinách zdolaly méně početnou stavovskou armádu. Bitva zpečetila osud českého stavovského povstání a na dalších 300 let ovlivnila osud českých zemí. Staroměstská exekuce ze dne 21. června 1621, známá také jako „poprava 27 českých pánů“, byla hromadná poprava dvaceti sedmi vůdců stavovského povstání (tří pánů, sedmi rytířů a sedmnácti měšťanů) na Staroměstském náměstí v Praze.

Představovala nebývale krutou tečku za událostmi, které začaly třetí pražskou defenestrací 23. května 1618 a skončily 8. listopadu 1620 porážkou stavovských armád v bitvě na Bílé hoře u Prahy. Exekuce byla šokujícím a hrozivým představením, které mělo dokázat tehdejší Evropě, že Habsburkové se nenechají zastrašit stavovským povstáním a žádná protestantská vzpoura nemůže ohrozit jejich autoritu. Tento akt ve svém důsledku upevnil vládu Habsburků na českém trůně a odradil potenciální opozici od jakékoli formy odboje.


20. 6., 21.30 hod. – Spor československo-polský

Vztahy mezi Československem a Polskem nebyly dříve tak vřelé, jak je známe dnes. V roce 1919 započala mezi oběma státy válka o území Těšínska. O necelých 20 let později, v roce 1938, Polsko vojensky obsadilo část československého území. Po světových válkách se zdálo, že je spor o pohraničí definitivně vyřešen. Situace se ale změnila v 70. letech 20. století a trvá do dnešních dnů. Hranice se tak má i po roce 2022 změnit.


21. 6., 23.00 hod. – Ti, kdo přežili

Během války v Iráku a Afghánistánu se domů do Států vracelo neobvykle vysoké množství zraněných amerických vojáků. A museli najít způsob, jak se vyrovnat s novým životem. Dojemný a inspirativní dokumentární film vypráví příběhy několika válečných veteránů, kteří se zaměřili na adaptivní atletiku. Jak se jim podařilo zhojit fyzická i psychická zranění těla a duše?


22. 6., 22.00 hod. – Nedotčený ráj: Rusko

Přírodovědný film Nedotčený ráj: Rusko odhaluje, jak se různé druhy zvířat přizpůsobují extrémním podmínkám v době klimatických změn. Podívejte se na vzácná a ikonická zvířata, která obývají všechny kouty rozsáhlého ruského území od mrožů a ledních medvědů na chladné Arktidě až po kozožce a ještěrky ve vyprahlých pouštích nedaleko Kaspického moře. Pozoruhodný snímek se natáčel průběhu dvanácti měsíců na mnoha těžko přístupných místech Ruska a vypadá stejně velkolepě jako jeho krajina.


24. 6., 21.00 hod. – David Attenborugh: Rajští ptáci

David Attenborough představuje vlastní teorii k mystériu a odhalení, posedlosti a vědeckým zjištěním, které obklopují nepolapitelné rajské ptáky. Osobně strávil celý život jejich natáčením a často se mu podařilo zachytit je při některé činnosti vůbec poprvé. Zároveň se věnoval výzkumu rajských ptáků v přirozeném prostředí jejich domova v nitru těžko přístupného pralesa i pozůstatků jejich exemplářů ve sbírkách evropských muzeí. Sir Attenborough přibližuje vášeň a nadšení vyvolané rajskými ptáky v mnoha lidských srdcích, od sběratelů přes malíře až po přírodovědce a dokumentaristy. Odhaluje skutečnou, vědecky prověřenou podstatu života těchto exotických opeřenců. Dokazuje, že nejde o žádné náboženské ikony, jejich evoluci naopak popohnal dopředu sex. A nakonec díky nečekanému zvratu událostí vyrazí do katarské pouště, kde v nejmoderněji vybaveném zařízení žije největší skupina těchto ptáků na světě – jako součást soukromé sbírky katarského šejka.


Poznávejte svět na Prima ZOOM!.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 11. 6. 2023






  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
14.06.2023 • Seriál DOWNEYHO AUTA SNŮ bude mít premiéru ve čtvrtek 22. června na discovery+ a HBO Max
11.06.2023 • Trestu nikdo neunikne, v červnu vítězí na CBS Reality spravedlnost
10.06.2023 • Skrytá tajemství nechvalně proslulého generála Franca na TV Spektrum
08.06.2023 • Liga mistrů UEFA dospěla do finále, Manchester City vyzve v Istanbulu Inter Milán
04.06.2023 • Na Eurosportu pokračuje vysílání Roland-Garros
03.06.2023 • Finále Ligy mistrů UEFA odvysílá exkluzivně Nova Sport 3 už 10. června

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist