Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 12:03:31   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Skrytá tajemství nechvalně proslulého generála Franca na TV Spektrum

  Autor: KNKTR/Spektrum , e-mail: info@knktr.cz Přidané: 10.06.2023


Televizní stanice Spektrum si tentokrát posvítí na historii. Diktátor u moci vždy znamená zkázu. Takovýmto obdobím temna si prošlo i Španělsko, když v něm převzal vládu Francisco Franco Bahamonde neboli nechvalně známý generál Franco. Stačilo přitom jen velmi málo a jeho krutovláda by neměla tak dlouhého trvání. Více o tomto temném období pojednává seriál Franco a španělská diktatura, který můžete sledovat od 13. do 16. června 2023 na televizní stanici Spektrum vždy od 21:00 hod., a který vrhá na polozapomenuté období španělské diktatury zcela nové světlo.


Diktátor u moci vždy znamená zkázu. Takovýmto obdobím temna si prošlo i Španělsko, když v něm převzal vládu Francisco Franco Bahamonde neboli nechvalně známý generál Franco. Stačilo přitom jen velmi málo a jeho krutovláda by neměla tak dlouhého trvání. Více o tomto temném období pojednává seriál Franco a španělská diktatura, který odvysílá televizní stanice Spektrum.

Generál Franco se dostal k moci 1. října 1936, avšak mělo se jednat o post dočasný. Byl jmenován nejvyšším velitelem všech ozbrojených jednotek a španělským vůdcem, ovšem ve jmenovacím dokumentu vypadla důležitá formulka, že tuto pozici bude zastávat pouze po dobu trvání války. Španělsko se tak v jeho rukách ocitlo na celé čtyři dekády, během nichž nechal popravit 180 tisíc lidí.


Duší voják již od malička

Již od dětství toužil vstoupit do armády, zřejmě proto, že jeho dědeček byl vojenským velitelem. Během své kariéry získal několik vyznamenání, oženil se a narodilo se mu jediné dítě, dcera Carmen. Pod vlivem své manželky se stal horlivým katolíkem a zasazoval se o to, aby si církev zachovala politický vliv. V roce 1931 však byla vyhlášena Španělská republika, a to Francovi rozhodně nehrálo do karet. Byl dokonce degradován na velitele pěší brigády. O několik let později pomohl potlačit dělnické povstání, což mu otevřelo dveře zpět na vyšší posty v armádě. Kam až tato cesta vedla, již bohužel dobře víme.


Diktátor libující si v okultismu

Franco se považoval za jakéhosi mesiáše Španělska a mezi jeho spojence patřila tehdy fašistická Itálie a nacistické Německo, což zřejmě nikoho nepřekvapí. Co ale možná příliš známou skutečností není, že se generál Franco vyžíval v mystice a ezoterice. Poskládáme-li všechny stránky jeho osobnosti, není až tak s podivem, že nechal vystavět monstrózní komplex nedaleko Madridu, v němž byl nakonec i pohřben. Údolí padlých se ale v současnosti přílišnému zájmu netěší, neboť Španělům připomíná právě hrůzy čtyřicetileté Francovy vlády. Tato tyranie skočila až jeho smrtí v roce 1975, avšak Španělsko si její stopy s sebou nese dodnes.


Skutečná pravda o generálu Francovi

I když jsou mnohá fakta o generálu Francovi známa, v jeho životopise se stále vyskytují bílá místa vzbuzující spoustu otázek. Právě záhady kolem osoby tohoto diktátora inspirovaly tvůrce dokumentárního seriálu The Truth About Franco - Spain's Forgotten Dictatorship (Franco a španělská diktatura). Ti se pustili do pátrání a pokusili se zaplnit prázdná místa a odhalit Francova tajemství. Při pohledu na výsledky historických výzkumů z posledních deseti let totiž zjistili, že je například pramálo pravdy na tvrzení generálových přívrženců, že byl tvrdým, ale chytrým člověkem.

Seriál, který můžete sledovat od 13. do 16. června 2023 na televizní stanici Spektrum vždy od 21:00 hod., tak vrhá na polozapomenuté období španělské diktatury zcela nové světlo.


O AMC Networks International – Central and Northern Europe

AMC Networks International - Central and Northern Europe je součástí AMC Networks International, jednou z předních mezinárodních společností na poli televizního vysílání a distribuce tematických televizních stanic, které se soustřeďují na střední a východní Evropu. Současně portfolio AMCNI - Central and Northern Europe nabízí televizní stanice ve čtyřech žánrech: sportovní: Sport1, Sport2, SportM, dětské: Minimax, JimJam; zábavně-vzdělávací: Spektrum, TV Paprika, Spektrum Home a filmové: AMC a Film +. Obsah tematických stanic je vytvářen pro místní diváky a trhy v různých jazycích. Je dostupný v celé řadě platforem, včetně HD služeb a nabízí verze pro mobilní telefony.

AMC Networks International (AMCNI) je globální divize AMC Networks a je dodavatelem uznávaných zábavných pořadů pro předplatitele ve více než 130 zemích. AMCNI zahrnuje globální značky a také populární stanice s lokálním významem a různorodým žánrovým zaměřením. Více informací naleznete na www.amcnetworksinternational.com


Veronika Ježková, Account Manager, KNKTR, 9. 6. 2023


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.06.2023 • Dva týdny červnové dokumentární zábavy na Prima ZOOM
11.06.2023 • Trestu nikdo neunikne, v červnu vítězí na CBS Reality spravedlnost
08.06.2023 • Liga mistrů UEFA dospěla do finále, Manchester City vyzve v Istanbulu Inter Milán
04.06.2023 • Na Eurosportu pokračuje vysílání Roland-Garros
03.06.2023 • Finále Ligy mistrů UEFA odvysílá exkluzivně Nova Sport 3 už 10. června
31.05.2023 • MET: Live In HD: Kouzelná flétna W. A. Mozarta v nové inscenaci v sobotu 3. června

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist