Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 05:54:44   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

MET: Live In HD: Kouzelná flétna W. A. Mozarta v nové inscenaci v sobotu 3. června

  Autor: AEROFILMS/satCentrum , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 31.05.2023


Nezpochybnitelná operní klasika, Mozartova pohádková férie Kouzelná flétna, je stálicí v repertoáru mnoha světově proslulých operních domů. Metropolitní operu v New Yorku nevyjímaje. Po dlouhých devatenácti letech se ale slavné dílo představí v nové moderní inscenaci. Originální pohled na klasické dílo uzavře letošní sérii kinopřenosů MET: Live In HD v sobotu 3. června 2023.


Až dodnes vládla na prknech Metropolitní opery Kouzelná flétna v barvité a hravé inscenaci Julie Taymor. Letošní uvedení je jiné, radikálně jiné – a kritika zatím nešetří chválou. „Nejlepší inscenace Mozartovy opery, jakou jsme kdy viděli,“ tvrdí například Wall Street Journal. Nové uvedení režíruje renomovaný britský režisér Simon McBurney a přináší některá neotřelá řešení. Například s viditelným orchestřištěm a muzikanty interagujícími s herci a divadelní představení obohacuje projekcemi, zvukovými efekty i akrobacií.

V mytickém bezčasí, které ale pracuje, v duchu originálu, s exotickou symbolikou, se představí skvělá sestava výrazných operních tváří současnosti. V roli tajemné Královny noci září Kathryn Lewek, Tamina Lawrence Brownlee, Paminu Erin Morley. Dirigentské taktovky se při přímém přenosu ujme Nathalie Stutzmann.

Kouzelná flétna je poslední opera W. A. Mozarta a byla poprvé uvedena ve Vídni v září 1791, dodnes patří k základním kusům operního repertoáru. Její hudební jazyk výrazně ovlivnil mnoho významných světových skladatelů, jako jsou Ludwig van Beethoven nebo Carl Maria von Weber. Slavný skladatel byl v době psaní Kouzelné flétny v tvůrčí i osobní krizi. Změnila se politická situace, zdraví již nesloužilo tak, jak dříve, nemocná byla i jeho manželka a peněz se nedostávalo. Byť si nebyl příliš jistý úrovní libreta, nabídku napsání opery od svého přítele Emanuela Schikandera přijal. Formálně se jedná do jisté míry o přechodovou fází, a spíše než klasickou operou je tzv. singspielem, tedy divadelním kusem, v němž se převaha pěveckých pasáží prolíná s hereckými dialogy. Je to i možná dědictví Schikandera, který v prvním uvedení ztvárnil postavu ptáčníka Papagena, a byl proslulý coby zdatně reagující s publikem komunikující herec. Potřeboval prostor – a Mozart mu ho nabídnul. Okamžitým hitem se však Kouzelná flétna nestala. Co se však vynořilo od počátku, byly všemožné interpretace. Dílo totiž výrazně pracuje se zednářskou symbolikou a viděním světa. Přesto Mozart tyto složité myšlenky přetavené do pohádkového příběhu prince Tamina, jež za pomoci kouzelné flétny a komického společníka Papagena hledá cestu k princezně Pamině, dceři Královny noci, dovedl přetavit do přístupné, jednoduché, přesto nikoliv prvoplánové hudební formy.


Pohádkový příběh pojatý moderně a hlavně originálně, zamíří na plátna kin na celém světě v sobotu 3. června. I závěrečné představení sezóny 2022/23 distribuuje do českých kin společnost Aerofilms. V následující sezóně se mohou milovníci opery těšit opět na 10 přenosů. Mezi nimi bude premiéry Mrtvý muž přichází a X: Život a doba Malcolma X nebo klasiky Carmen, Nabucco a Madama Butterfly.


Poslední přenos MET: Live in HD sezóny 2022/23:

3. června 2023
W. A. Mozart: Kouzelná flétna
režie: Simon McBurney
dirigent: Natalie Stutzman
účinkující: Erin Morley, Kathryn Lewek, Lawrence Brownlee
přenos: cca 18:55 hod. - 22:30 hod. (SELČ)


Doplnění redakce satCentrum:

Přímé satelitní přenosy The Met (Metropolitan Opera): Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. High Definition (HD) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy „The Met: Live in HD“ začaly v České republice fungovat v prosinci roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků. Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 26 miliónů vstupenek. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je filmová distribuční společnost Aerofilms.

Více informací na www.metinhd.cz. Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz. Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program přenosů Aerofilms do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz. Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film: https://www.facebook.com/vicnezfilm.

Původní přenosy představení Met: Live in HD do českých a moravských kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující. Více informací a seznam kin najdete na metopera.cz.


Podmanivý sobotní večer s operou vám přeje Sabina Coufalová a tým Aerofilms | Víc než film, 30. 5. 2023


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
31.05.2023 • Královny starověkého Egypta: 10 zajímavých faktů o dceři slavné Kleopatry
29.05.2023 • Pojďte se ponořit do světa poznání díky Prima ZOOM
26.05.2023 • Novinka Eurosportu – dvouhry českých a slovenských tenistů na Roland-Garros v češtině
18.05.2023 • MET: Live In HD: Mozartův Don Giovanni s Adamem Plachetkou v sobotu 20. května
12.05.2023 • Od pátku do neděle: Gran Sasso d’Italia a Internazionali d’Italia
07.05.2023 • Tři nabité týdny skvělých dokumentů na Prima ZOOM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist