Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 09:04:05   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

MET: Live In HD: Mozartův Don Giovanni s Adamem Plachetkou v sobotu 20. května

  Autor: AEROFILMS/satCentrum , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 18.05.2023


Don Giovanni je nezpochybnitelná klasika, která se na prkna Metropolitní opery v různých podobách a tvůrčích uchopeních vrací. Uvedení v sezóně 2022/23 je jedinečné v mnoha ohledech. Nejen tím, jak je slavné dílo pojato s akcentem na jeho temné podtóny, ale i tím, kolik debutů se v jedné inscenaci sešlo. Jednu z klíčových postav navíc ztvárnil český pěvec Adam Plachetka. Přímý satelitní přenos do kin po celém světě je naplánovaný na sobotu 20. května 2023 v 18:45 hod.


Mozartovo převyprávění mýtu o Donu Juanovi, nechvalně proslulém svůdníkovi, je stálicí operního repertoáru na celém světě. Slávu i mimo operní domy opeře vynesly i některé scény, které se objevily ve filmu Miloše Formana Amadeus, který získal osm cen Oscar. Nyní se Don Giovanni vrací i do Metropolitní opery, a to v úplně nové inscenaci režiséra Iva van Hovea.

Van Hove je jednou z předních osobností současného divadla – je držitelem prestižní ceny Tony, na Broadwayi režíroval mimo jiné slavné West Side Story. A slavný příběh pojal skutečně po svém, s novými akcenty i svébytnou vizualitou. Příběh o podvodu a zatracení zasadil do abstraktní architektonické krajiny, kde vychází najevo temná zákoutí příběhu i postav. Debutantem v Metropolitní opeře je i Nathalie Stutzmann, která v tomto prostředí poprvé ve své kariéře diriguje hvězdami nabitý ansámbl.

V hlavní roli se představí baryton Peter Mattei, o jehož výkonu recenzenti hovoří jako o „magnetickém“. Jeho sluhu a blízkého souputníka Leporella ztvárnil Adam Plachetka. Je přitom příznačné, že tento basbarytonista narozený v Praze, v Metropolitní opeře debutoval právě v inscenaci Dona Giovanniho. Před osmi lety zde ztvárnil postavu Masetta. Tuto postavu letos hraje a zpívá Alfred Walker. V trojici dam, objektů touhy Dona Giovanniho, Anny, Donna Elviry a Zerliny září sopranistky Federica Lombardi, Ana María Martínez a Ying Fang.

Nová inscenace plná výrazných tváří současného operního světa, bude součástí oceňované série kinopřenosů MET: Live In HD v sobotu 20. května v 18:45 hod.. Do českých a slovenských kinosálů míří Don Giovanni s Adamem Plachetkou v roli Leporella v distribuci společnosti Aerofilms.


Další přenosy MET: Live in HD sezóny 2022/23

20. května 2023
W. A. Mozart: Don Giovanni
režie: Ivo van Hove
dirigent: Natalie Stutzman
účinkující: Federico Lombardi, Adam Plachetka, Ana María Martínez, Ying Fang

3. června 2023
W. A. Mozart: Kouzelná flétna
režie: Simon McBurney
dirigent: Natalie Stutzman
účinkující: Erin Morley, Kathryn Lewek, Lawrence Brownlee


Doplnění redakce satCentrum:

Přímé satelitní přenosy The Met (Metropolitan Opera): Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. High Definition (HD) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy „The Met: Live in HD“ začaly v České republice fungovat v prosinci roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků. Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 26 miliónů vstupenek. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je filmová distribuční společnost Aerofilms.

Více informací na www.metinhd.cz. Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz. Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program přenosů Aerofilms do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz. Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film: https://www.facebook.com/vicnezfilm.

Původní přenosy představení Met: Live in HD do českých a moravských kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující. Více informací a seznam kin najdete na metopera.cz.


Podmanivý sobotní večer s operou vám přeje Sabina Coufalová a tým Aerofilms | Víc než film, 17. 5. 2023


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.05.2023 • Od pátku do neděle: Gran Sasso d’Italia a Internazionali d’Italia
07.05.2023 • Tři nabité týdny skvělých dokumentů na Prima ZOOM
06.05.2023 • Skutečný zločin dojde trestu v květnu na CBS Reality
05.05.2023 • Čingischánovo Mongolsko na Viasat History
04.05.2023 • Tajné dokumenty Vatikánu odhaleny!
30.04.2023 • Dokumentární láska na Prima ZOOM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist