Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 23:03:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Tajné dokumenty Vatikánu odhaleny!

  Autor: CHILLICOM/Viasat History , e-mail: info@viasathistory.cz Přidané: 04.05.2023


Zeptat se historika, zda by chtěl nahlédnou do vatikánských tajných archivů, je jako se ptát někoho, zda by nechtěl vyhrát miliony v loterii. Neřeknou ne. Britský novinář, historik a spisovatel Guy Walters tuto loterii vyhrál a pro chystaný dokument, který odvysílá Viasat History, získal exkluzivní přístup do míst, kam mohou vkročit jen vyvolení. Výsledkem jeho bádání je unikátní dokument Tajné dokumenty Vatikánu odhaleny: Papež a ďábel.


Vatikán je právem považováno za svatý grál archivů. Přístup k miliardám stránek uchovávajících ty nejdůležitější informace nejen církevní historie nezíská jen tak někdo. Když Guy Walters dostal povolení, nemohl tomu uvěřit.

„Je to jako výhra v loterii,“ přiblížil historik své pocity, když si jej dokumentaristé přizvali ke spolupráci. „Od té doby, co jsem napsal knihu Hunting Evil, ve které popisuji, jak nacisté po válce utekli, jsem doslova posedlý tím, jak se dostat do Vatikánského apoštolského archivu. Díky pracím Dana Browna a dalších si někteří lidé myslí, že odpověď na každé tajemství je pohřbena právě na tomto místě. Dokonce existují i tací, kteří věří, že skrývá tajemství o jiných světech, o kontaktech s mimozemšťany a podobně. Já mezi takové historiky nepatřím, ale myslím si, že archiv nám toho může hodně o spoustě věcí povědět. Co mě ale konkrétně zajímá, je skutečnost, jak se Vatikán choval v období rozmachu Třetí říše, ale i roky po jejím rozpadu,“ přibližuje své pohnutky Walters a objasňuje tak jádro výzkumu pro dokument.

Právě nejednoznačný vztah mezi papežem Piem XII. a Adolfem Hitlerem je ústředním tématem série. Tým výzkumníků v čele s Waltersem se vydal hledat odpovědi na znepokojující otázky ohledně možné spolupráce církve s nacisty. Jak moc Pius XII. uchlácholil Hitlera? Snažil se papež pomáhat Židům? Jaký byl vztah mezi Vatikánem a Mussolinim? Věděl Vatikán, co nacisté chystají? A chtěli skutečně nacisté papeže unést? Odpovědi nejen na tyto otázky byly skutečně zodpovězeny a na éru nenáviděného papeže vrhají zcela nové světlo. Více se ale dozvíte až v dokumente Odhalené tajné dokumenty Vatikánu: Pápež a diabol.

Guy Walters si z vatikánského archivu odnesl mnoho zvláštních pocitů. „První věc, které si všimnete, že je skutečně obrovský. Pokrývá velikost městského bloku, který lemují police s dokumenty. Jsou to staleté záznamy, miliardy kusů papíru a pergamenu v několika patrech nad sebou,“ popisuje místo fascinovaný vědec. Prý by tam mohl strávit roky. Naštěstí měl k sobě zkušený tým historiků. Žádné tajemství objasňující smysl lidské existence tam sice nenašli, ale fakta, která vrhají nové světlo na jednu z nejtemnějších kapitol dvacátého století, mnohé překvapí.

Proto se dívejte na dokument Tajné dokumenty Vatikánu odhaleny: Papež a ďábel, který Viasat History odvysílá v květnu každé pondělí ve 21:00 hod. Trailer:
https://youtu.be/4a7P2KY2824


Karel Kapinus, Managing Director, CHILLICOM, 3. 5. 2023


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
05.05.2023 • Čingischánovo Mongolsko na Viasat History
30.04.2023 • Dokumentární láska na Prima ZOOM
28.04.2023 • MET: Live In HD: Blanchardův operní debut Šampion v sobotu 29. dubna
23.04.2023 • Vaše zábavná cesta za poznáním začíná na Prima ZOOM
21.04.2023 • Lutych – Bastogne – Lutych: Bude to bitva gigantů? Pogačar vs. Evenepoel
20.04.2023 • E! bude vysílat čtvrtou řadu Hvězdných her

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist