Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 20:50:20   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Čingischánovo Mongolsko na Viasat History

  Autor: CHILLICOM/Viasat History , e-mail: info@viasathistory.cz Přidané: 05.05.2023



Jméno Čingischán slyšel snad někdy každý. Život tohoto mimořádně schopného muže a jeho takzvané zlaté rodiny je opředen legendami a je až překvapivé, že většina lidí o něm a jeho gigantické říši ví tak málo.


Nový třídílný dokument Čingischánovo Mongolsko, který v květnu odvysílá Viasat History, poutavě mapuje život muže, jehož pouť začala nelehkým údělem vyvržence, jenž postupně vybudoval druhou největší říši všech dob. Máte tak jedinečnou možnost poznat zrod vůdce, který psal dějiny. V našem článku vám prozradíme osm fascinujících skutečností z jeho života, jež dokument odhaluje.


1. Tajná kronika Mongolů

Životní příběh Čingischána byl poprvé popsán ve 13. století v takzvané Tajné kronice Mongolů. Neznámý autor nebo autoři mongolského původu v textu mapují historii národa, nikoliv však pro veřejnost, ale pouze pro potřeby vládnoucího Čingischánova rodu. Text byl po dlouhou dobu uložen v tajné schránce a mohl do něj nahlížet pouze panovník, či osoby, kterým čtení on sám dovolil. Odtud plyne i název knihy.


2. Úsvit Čingischána

Kolem roku 1100 ještě Mongolsko jako takové neexistovalo. Na rozlehlých pastvinách střední Asie se v té době potulovaly skupiny nomádských válečníků bojující mezi sebou. V roce 1162 se vůdci jedné z těchto skupin, říkající si Mongolové, narodil syn. Jmenoval se Temüjin. Byl ještě malý chlapec, když byl jeho otec zavražděn Tatary. Temüjinova rodina se tak stala skupinou vyvrženců. Paradoxně však měla tragédie na chlapce zcela jiný dopad a odstartovala Čingischánovu životní pouť.


3. Vládce bez mytologického zabarvení

Temüjin prý nebyl průměrné dítě. Tajná kronika Mongolů jej popisuje jako člověka, který „měl v očích oheň“ a zcela jistě se tak narodil s určitým záměrem. Nicméně kniha jej nelíčí jako mytologického hrdinu, což je pro jiné velké vládce typické. V textu jsou zmíněny jeho nedostatky, strachy i pochyby. Dokonce opustil manželku, aby se během napadení konkurenční skupinou zachránil. Později se ale pro ženu vrátil i s pomocí a útočníky nemilosrdně zlikvidoval.


4. Mistr luku

Čingischán bravurně ovládal luk a šíp. Tradiční mongolský luk byl vyrobený z komponentů typických pro středoasijské pastviny. Zbraň byla uzpůsobena tak, aby byla snadno použitelná při rychlé jízdě na koni. Její výroba však byla náročná a trvala až rok, protože jednotlivé vrstvy luku bylo nutné nechat schnout i několik měsíců.


5. Obklopil se těmi správnými lidmi

Temüjin byl i výborným stratégem. Mnohé se naučil od matky. Pochopil, že jeden šíp lze snadno zastavit nebo zlomit, ale pokud jich současně poletí desítky nebo stovky, představují smrtící sílu. Mladý muž se postupem času začal spojovat s loajálními lidmi různých dovedností bez ohledu na původ, což bylo mezi nomádskými kmeny do té doby nevídané. Tato neotřelá taktika mu otevřela cestu na opravdový vrchol.


6. Zrod Mongolska

Když bylo Temüjinovi 44 let, znaly jej snad všechny kočovné kmeny. Na jaře roku 1206 svolal jejich velké shromáždění, během kterého byl prohlášen velkým vůdcem nové říše. Tak se zrodilo Mongolsko a z vyvržence se stal Čingischán. Titul, který Temüjin obdržel, je přitom dodnes tak trochu záhadou, protože v podstatě nevíme, odkud pochází a co přesně pro tehdejší lid znamenal. Jedno je ale jisté, nový vůdce dokázal sjednotit znesvářené kmeny v jednu soudržnou skupinu, která velmi rychle přijala mongolskou identitu.


7. Písmo jako základ říše

Čingischán chápal, že písmo je klíčem k úspěchu. Nechal vytvořit písmo založené na ujgurštině a v Mongolsku se používá dodnes. Zajímavý na této historické události je především fakt, že autorem písma byl jistý ujgurský zajatec, který mimo jiné spravoval i mongolské finance.


8. Zákony vymykající se soudobým zvyklostem

Vládce také zavedl mnoho nových zákonů, které v jistém smyslu předběhly svoji dobu. Například zrovnoprávnil všechna náboženství a tvrdě trestal zneužívání žen. Kdo nová nařízení nerespektoval, končil na popravišti.


Čingischán nebyl bezduchý dobyvatel. Strategicky vybudoval říši rozlohou čtyřikrát větší než římské impérium. Ambice získávat další území však zastínila jeho velké a mnohdy průlomové dovednosti, které vám dokumentární série Čingischánovo Mongolsko poutavě přiblíží. První díl můžete sledovat v pátek 12. května od 21 hodin na Viasat History. Trailer: https://youtu.be/X-6e9Zp_nBE


Karel Kapinus, Managing Director, CHILLICOM, 3. 5. 2023


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
07.05.2023 • Tři nabité týdny skvělých dokumentů na Prima ZOOM
06.05.2023 • Skutečný zločin dojde trestu v květnu na CBS Reality
04.05.2023 • Tajné dokumenty Vatikánu odhaleny!
30.04.2023 • Dokumentární láska na Prima ZOOM
28.04.2023 • MET: Live In HD: Blanchardův operní debut Šampion v sobotu 29. dubna
23.04.2023 • Vaše zábavná cesta za poznáním začíná na Prima ZOOM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist