Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 16:36:23   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Tři nabité týdny skvělých dokumentů na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 07.05.2023


Poznávejte svět s Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: představíme vám Top 10 pravěkých zabijáků; a co Kdyby Hitler vyhrál válku?; vydáme se Po kolejích Novým Zélandem; ukážeme vám, jak vypadá Planeta Země z vesmíru; poznáte Rajské zahrady naší Země; pozor na Nejnebezpečnější hady světa a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

9. 5., 21.00 hod.– Tajemství světových muzeí II (Americké přírodopisné muzeum)

Největší poklady světa jsou opředené neuvěřitelnými příběhy. Seriál Tajemství světových muzeí navštěvuje vyhlášené světové instituce a vypráví podivné, ohromující a fascinující příběhy spojené s dobře známými i poněkud obskurnějšími exponáty uloženými v jejich sbírkách. Je tak zábavnou kombinací zajímavostí o uměleckých dílech, jež dobře známe, ale i těch, o kterých jsme dosud neměli ani tušení. V tomto dílu zavítáme do jednoho z největších muzeí světa.


10. 5., 20.00 hod. – Top 10 pravěkých zabijáků (Nejbrutálnější tvorové světa)

Steve Backshall vypočítává 10 největších a nejsilnějších pravěkých zabijáků v seriálu z produkce BBC. Podívejte se na nejnebezpečnější dravce, kteří kdy žili na naší planetě. Jsou nejrychlejší, nejdivočejší a nejjedovatější. Jsou vybaveni smrtonosnými zbraněmi a jejich taktika je nepřekonatelná. Nenechte si ujít bleskurychlou rybu, krtka s nosem, který překoná všechny rekordy, nebo zvíře s jazykem, co vystřeluje pětkrát rychleji než stíhačka. Seznamte se zblízka a z bezpečí obývacího pokoje s ostrými tesáky a špičáky, krvežíznivými rostlinami s hladovými trny a nejbolestivějším žihadlem na světě. Nechybí ani pravěký drak se smrtícími slinami, hlemýžď vybavený harpunou nebo jedovatý pavouk, který by se dokázal prokousnout lidským nehtem. Ale kdo z nich je největší pravěký zabiják?


10. 5., 23.00 hod. – Nejdrsnější povolání (Nad i pod vodou)

Jaká jsou nejdrsnější povolání na světě? Podívejte se, jak pracují lovci krabů na otevřeném moři, horníci v solných dolech nebo dělníci pod zemí, oceláři, případně montéři vysokého vedení. Tento vzrušující a nervy drásající seriál představuje muže a ženy, kteří tvrdě makají v tak složitých a těžkých oborech, že jim to málokdo závidí. K nebezpečí vážného úrazu se často přidávají fyzicky náročné podmínky, nepříjemný zápach, a dokonce i nechutně špinavé pracovní prostředí. Nejdrsnější povolání vyžadují nejen schopnosti a zkušenosti, ale i notnou dávku odvahy. Tenhle dokumentární seriál není nic pro slabomyslné!


11. 5., 20.00 hod. – Kdyby Hitler vyhrál válku

Strhující a poněkud mrazivý historický film se zabývá klasickým „co by, kdyby” – co kdyby Adolf Hitler a nacisté vyhráli druhou světovou válku? A zároveň se neostýchá položit otázku, jak by se dějiny ubíraly, kdyby Hitler předčasně zemřel. Nechte se svést chutí spekulovat a nebudete se stačit divit. Jedním z nejdůležitějších poznatků je to, že vítězství Třetí říše v druhé světové válce bylo stejně nepravděpodobné jako představa, že by nacisté dokázali dlouhodobě ovládnout Evropu, nebo dokonce celý svět. A naopak, Hitlerova předčasná smrt by pravděpodobně neotočila dějiny dvacátého století vzhůru nohama. Tento působivý dokument názorně předvádí, že historie nikdy není předem psána. Dějiny jsou vždy otevřený proces a neustále se vyvíjejí. Otázku Hitlerova vítězství a nacistické nadvlády můžeme brát jako varování. A také připomínku, že pohrdat demokracií se nikdy nevyplácí.


13. 5., 21.00 hod. – Skryté ráje Ruska

Nekonečná ruská příroda je odjakživa fascinující. Čtyři místní velkolepé regiony se dají považovat za skryté ráje celého Ruska: exkláva Kurská kosa se nachází v nejzápadnějším cípu země a stojí tady nejstarší ornitologická výzkumná stanice na světě. Na dalekém východě se rozprostírá Kamčatka s Kurilským jezerem, které se stalo hotovým rájem pro nejurostlejší medvědy hnědé, jaké kdo kdy viděl. Vysoko na sever leží Jamal, proslulý početnými stády sobů, ale tvář tohoto zvláštního světa se vlivem klimatických změn a těžby zemního plynu rychle mění. A na jihu celou zemi ohraničuje vysoká hradba pohoří Kavkaz. Tamní prastaré horské lesy Severní Osetie jsou ideálním prostředím pro největší evropský pralesní skot. Vydejte se spolu s námi za skrytými krásami ruské přírody do míst, kam se není jednoduché dostat.


13. 5., 22.00 hod. - Civilizace dávné Asie (Ajutthajské království)

Mocné starověké civilizace jihovýchodní Asie byly neuvěřitelně různorodé a také nesmírné kulturně bohaté. Ale až dosud se málokdo ohlédl za jejich dramatickými a bouřlivými dějinami. A tak vznikl oceňovaný historický seriál, ve kterém expert na dějiny tohoto regionu Peter Lee vyrazil na cestu po jihovýchodní Asii. Peter je odborník na slovo vzatý a jeho úkolem je prozkoumat neznámé a dosud nevyslovené příběhy čtyř obrovských asijských říší, které změnily směr dějin: od mocné thajské Ayutthayi po buddhistický Bagan v Myanmaru, od starověkých Khmerů v Kambodži po indonéský Majapahit, který obchodoval s kořením. Peter pečlivě zkoumá vzestup a pád každé z těchto velkolepých říší, objevuje tajemství ukrytá ve majestátníchh starověkých ruinách včetně ikonického chrámu Angkor Wat a sám se připojuje k staletým, ale stále živým tradicím.


15. 5., 21.00 hod. – Po kolejích Novým Zélandem (1. část)

Nový Zéland protínají tři hlavní vyhlídkové železniční trasy. Northern Explorer vede mezi Aucklandem a Wellingtonem, Coastal Pacific mezi Pictonem a Christchurchem a TranzAlpine mezi Christchurchem a divokým, drsným západním pobřežím. Procestujte je všechny v poutavém cestopisném seriálu Po kolejích Novým Zélandem. Na celém světě zřejmě neexistuje žádná jiná železnice, která by musela vyhovět tak náročným stavebním výzvám, jako 4 000 kilometrů dlouhá železniční síť na Novém Zélandu. Krajina tohoto malého ostrovního států je rozmanitá a různorodá. Najdeme tady pásmo subtropické, vysokohorské, deštné lesy, tropická pobřeží oceánu, dřímající sopky, zelené pastviny… a to všechno protíná železnice. Vlak jede do většiny velkých měst. Tak nastupte! Vydejte se po kolejích Novým Zélandem a poznávejte místní krásy ze země i ze vzduchu.


15. 5., 22.00 hod. – Planeta Země z vesmíru (Nová perspektiva)

Kamery ve vesmíru zachycují příběh života na naší planetě a nahlížejí na něj z úplně jiné perspektivy. Satelity pozorují rodinu slonů sužovanou suchem, odhalují dosud neznámé kolonie tučňáků císařských jen díky barvě jejich trusu a objevují tajuplné ledové kruhy, které můžou ohrozit životy tuleních mláďat. Špičkově natočený dokument z produkce BBC využívá kamery na zemi, ve vzduchu i ve vesmíru a přibližuje největší přírodní krásy i divy, podnební jevy nebo dramatické změny ročních období. Planeta Země z vesmíru nabízí pohled na náš domov tak, jak jsme ho ještě neviděli.


18. 5., 20.00 hod. – Zlomové okamžiky 2. světové války (Blížící se bouře)

Příběh 2. světové války, od prvního výstřelu po závěrečný atomový výbuch, je velmi spletitý i proto, že se odehrává na všech kontinentech. Tento historický seriál představuje zlomové okamžiky a milníky, které přibližují trýznivý a násilný běh dějin. Sledujte napínavé a odvážné vojenské operace, velké bitvy a ústupy před neúprosně útočícími nepřáteli, tragické porážky i triumfální vítězství. Jejich prostřednictvím odhalíme, co rozhodlo o výsledku na pozemních bojištích i ve vzduchu v Evropě, Asii, severní Africe a na vlnách světových oceánů. Seriál se zaměřuje také na politické a hospodářské dopady války. Prozrazuje, kdo získal moc a kdo ji naopak ztratil. Odhaluje, jak probíhalo její financování a jakým způsobem se řešila vzrůstající potřeba různých zdrojů. Šest epizod přibližuje všechny zlomové okamžiky 2. světové války v chronologické posloupnosti. Tvůrci využili toho, že u všech z nich byly kamery, které tyto historické momenty pečlivě zaznamenaly. Od období nebezpečné nestability způsobeného 1. světovou válkou přes podepsání Versailleské mírové smlouvy až po naděje na mírumilovnou budoucnost po 2. světové válce a založení OSN. Sledujte ucelený obraz dějin a zjistěte, proč z ní někteří vyšli jako vítězové a jiní jako poražení.


18. 5., 21.00 hod. – Vzdušní válečníci VI (AC-130)

Když první Mig 21 proletěl s řevem nad bojišti Korejské války, Amerika byla zděšená, co všechno dokáže nová sovětská stíhačka. Rychlé letadlo vybavené proudovými motory a schopné klesat nadzvukovou rychlostí zdaleka překonalo všechny ostatní stroje ve vzduchu. Mělo jediný úkol: překvapit a sestřelit bombardéry B-29, které decimovaly korejskou infrastrukturu. Mig 21 dokázal nemyslitelné – přebrat Američanům vzdušnou kontrolu. Proslulá sovětská stíhačka je hlavní hrdinkou jedné z epizod nového pokračování poutavého seriálu Vzdušní válečníci. Tentokrát se zaměříme ještě na stroj F22 Raptor, který měl kombinovat výjimečné manévrovací schopnosti s radarovým maskováním, ale kvůli průtahům, finančním problémům a změnám bojových podmínek se prakticky nikdy neodlepil od země. A nebude chybět ani F6F Hellcat. Toto bojové letadlo navržené a postavené na míru tak, aby se vyrovnalo špičkovým japonským zerům, pomohlo americkému námořnictvu získat převahu v Pacifiku a nakonec také vyhrát Spojencům druhou světovou válku. A čekají vás ještě tři další letadlové legendy.


20. 5., 20.00 hod. – Rajské zahrady naší Země (Borneo: Posvátný prales)

Vydejte se do vzdálených koutů naší planety a odhalte tajemství několika posledních člověkem nedotčených koutů Země, ve kterých to doslova žije. Před nejškodlivějšími zásahy člověka je až dosud uchránilo to, že jsou naprosto izolovány od svého okolí. A tak tady existuje životy přesně v takových podobách, jak ho Matka příroda zamýšlela. Jako citlivě vyvážené, nesmírně rozmanité a naprosto jedinečné ekosystémy. Díky našemu přírodovědnému dokumentárnímu seriálu proniknete do posledních rajských zahrad naší Země.


20. 5., 21.00 hod. – Noční lovci Afriky

Za nocí vycházejí afričtí lovci ze svých úkrytů. Většinu dne prospali, aby se vyhnuli všudypřítomnému spalujícímu horku. Ale teď nastává jejich čas. Jsou vyzbrojení „supersmysly”, díky kterým dokáží najít kořist i v naprosto neproniknutelné tmě. A přitom sami zůstávají neviditelní. Lvi, levharti a hyeny jsou svrchovanými vládci afrických nocí. Ale každý z nich používá při lovu jinou strategii. Lvi se snaží přepadnout kořist ze zálohy a spolupracují jako jeden tým. Leopard se ke své budoucí potravě plíží jako přízrak a útočí až na poslední chvíli. A hyeny jsou atletické šelmy, překonávají dlouhé vzdálenosti a nebohou oběť pronásledují až do jejího naprostého vyčerpání. Jenže. Nic z toho není normálně vidět, všechno obvykle zůstává skryto pod závojem neproniknutelné tmy. Přírodovědný film Noční lovci Afriky využívá extrémně citlivé světelné objektivy a termokamery. Díky moderní technice přináší jedinečný pohled do „zákulisí” světa nočních lovců Afriky.


21. 5., 20.00 hod. – Neuvěřitelné výpravy se Simonem Reevem (1. díl)

Během více než patnáctileté kariéry Simon Reeve navštívil přes stovku zemí na šesti různých kontinentech. Odhalil tam dechberoucí krajinu, ale i pohnuté příběhy a velká lidská dramata. Teď se k některým z nich vrací. Simon se znovu setkává s nezapomenutelnými osobnostmi, které na svých cestách potkal. Zároveň ukazuje momenty ze zákulisí natáčení a také se zabývá obrovskými změnami, které zpozoroval během neuvěřitelných výprav světem.


24. 5., 20.00 hod. – Nespoutaná Brazílie (Atlantický les v ohrožení)

Přírodovědný dokumentární seriál Nespoutaná Brazílie nás vezme na cestu pohádkově krásnou krajinou, kde se seznámíme s pečlivě vybranými, velice charismatickými, ale málo známými druhy zvířat. Naše výprava Nespoutanou Brazílií povede tajuplnými pralesy, které dříve pokrývaly celé pobřeží oceánu. Dnes z nich zbývá už jen asi sedm procent, přesto poskytují útočiště řadě zajímavých zvířat. Odtud vyrazíme rovnou na širé pláně pastvin v srdci země. Pastviny jsou sice nejméně známým brazilským biotopem, ale o to více fascinují – jejich charakter přímo závisí na dramatických letních bouřích a spalujících požárech. V celkem šesti epizodách okouzlujícího přírodovědného seriálu zavítáme také do labyrintu jezer, na rajské pobřeží dlouhé 7 500 kilometrů a do největšího deštného pralesa světa, který pravidelně postihují mohutné záplavy.


26. 5., 20.00 hod. – Vlny pod hladinou

Velkolepý dokumentární film o divoké přírodě nás zavede do utajeného světa, kde se setkáme s neobyčejnými tvory fascinujícího ekosystému ukrytého hluboko pod hladinou. Tito malí obyvatelé vodní říše vyprávějí příběh o tom, jak se daří chránit životní prostředí v podmořské krajině na březích Nizozemska. Nizozemsko je země, která je s vodou neodmyslitelně spjatá. Ale natočit tam přírodovědný dokument o prostředí ukrytém pod hladinou by ještě před třiceti lety bylo nejen nepředstavitelné, ale hlavně zhola nemožné. Zdejší kalné vody byly zoufale znečištěné a úplně bez života. Nyní se po obrovském úsilí vynaloženém na ochranu přírody konečně vracejí nejrůznější vodní živočichové v hojném počtu.


26. 5., 22.00 hod. – Tajemství ztracené archy (Zmocnily se jí římské legie?)

Už mnoho století se odborníci snaží najít legendární náboženské artefakty popsané v Bibli. K nejzáhadnějším a nejvyhledávanějším z nich patří tajemná archa úmluvy. Ve dřevěné truhle vykládané zlatými deskami, která je jedním z nejvýznamnějších symbolů víry, měly být uloženy dvě destičky s Deseti přikázáními. Kde by archa mohla být ukryta, vědcům už dlouho vrtá hlavou. Kam se poděla? A proč zůstává tak tajuplná? V historickém snímku Tajemství ztracené archy se skupina expertů odpichuje od nejnovějších vědeckých poznatků a pátrá po odpovědích.


27. 5., 21.00 hod. – Nejnebezpečnější hadi světa (1. díl)

Jaký had je nejjedovatější na světě a kde žije? Odpověď na tuto otázku není vůbec jednoduchá. V tomto přírodovědném dokumentárním seriálu navštívíme různá místa na Zemi, kde se to jedovatými hady doslova hemží, a podíváme se jim na zoubek. Seberte odvahu a odhalte spolu s námi nejnebezpečnějšího hada ze všech.


Poznejte odhalené Pompeje na Prima ZOOM.

www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 6. 5. 2023






  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
06.05.2023 • Skutečný zločin dojde trestu v květnu na CBS Reality
05.05.2023 • Čingischánovo Mongolsko na Viasat History
04.05.2023 • Tajné dokumenty Vatikánu odhaleny!
30.04.2023 • Dokumentární láska na Prima ZOOM
28.04.2023 • MET: Live In HD: Blanchardův operní debut Šampion v sobotu 29. dubna
23.04.2023 • Vaše zábavná cesta za poznáním začíná na Prima ZOOM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist