Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 18:14:57   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

MET: Live In HD: Blanchardův operní debut Šampion v sobotu 29. dubna

  Autor: AEROFILMS/satCentrum , e-mail: info@aerofilms.cz Přidané: 28.04.2023


Držitel několika ocenění Grammy, hudební skladatel a trumpetista Terence Blanchard patří k nejvýraznějším hudebním tvůrcům současnosti. Na kontě má, kromě celé řady filmových soundtracků, bohaté diskografie a mnoha vlastních kompozic, také dvě opery. Oheň v kostech byla senzací loňské sezóny v Metropolitní opeře. Letos Met do svého programu zařadila premiérově Blanchardův operní debut Šampion.


V rámci přímého přenosu z Metropolitní opery bude uveden již tuto sobotu 29. dubna. Šampion, pojednávající o příběhu boxera Emile Griffitha, měl celosvětovou premiéru před deseti lety a vysloužil si velmi pozitivní divácké reakce i kritické ohlasy. Na opeře je oceňované chytré a chytlavé zakomponování jazzových prvků a až filmový způsob vyprávění.

Opera Šampion, Blanchardův debut, měla premiéru 15. června 2013 v St. Luis a vysloužila si velmi pozitivní reakce, recenze si všímaly kinematografického způsobu vyprávění i zapojení jazzových prvků do operního díla. Centrem příběhu je boxer Emile Griffith, kterého na stáří pronásleduje postupující demence i duchové minulosti, kteří jsou zde prezentováni jako flashbacky a chronologicky vyprávěné vzpomínky. Příběh, ve své podstatě životopis skutečného boxera, o vyrovnávání se s vlastní minulostí je zároveň i komplexním obrazem sexuality v konzervativní době a v hluboce homofobním prostředí sportu.

Hudba sedminásobného držitele ceny Grammy Terence Blancharda rozhodně není nic, co by na jevišti Metropolitní opery znělo příliš často. Své jazzové kořeny jedenašedesátiletý skladatel neskrývá, naopak z nich vytváří pevnou součást svého výrazu, stejně tak do svých moderních příběhů zapojuje rasové tenze i skutečnou historii. Loňské uvedení opery Oheň v kostech bylo historickým momentem – bylo totiž prvním dílem afroamerického skladatele, které se kdy na prknech Metropolitní hrálo.

V Metropolitní opeře se Šampiona ujala celá plejáda současných operních hvězd. V hlavní roli zestárlého Emile Griffitha se představí Eric Owens, jako jeho mladší já pak Ryan Speedo Green. Griffithovu matku Emeldu ztvárňuje Latonia Moore, druhou osudovou ženu v životě hlavní postavy, majitelku baru Kathy Hagen, pak ztělesňuje Stephanie Blythe. Orchestr Metropolitní opery v New Yorku diriguje Yannick Nézet-Séguin, v současnosti hudební ředitel newyorského operního domu.

Současnou operu o životě jedné sportovní legendy, vyrovnávání se s minulostí i vlastní sexualitou a neutuchajících sportovních vášních promítnou kina v přímém přenosu z Met tuto sobotu 29. dubna od 18:45 hod., nebo ze záznamu v neděli 7. května od 15:00 hod. v pražském Biu Oko.

Ukázka: https://www.youtube.com/watch?v=YpN9EDka6Xc


Z ohlasů zahraničních médií:

„Blanchardovi se to opět povedlo. I když se nepovažujete za operního fanouška, jeho opera je něco, co musíte vidět. Blanchard a jeho trubka dávají soundtrack k našich životům.“ — New York Amsterdam News. „Vítězná noc v Metropolitní opeře.“ — Town and Country. „Terence Blanchard přepisuje historii Metropolitní opery. Opět.” — NPR. „Opravdu dojemné. (…) Hudba plyne s barevnou, neokázalou jemností, vokální linky se střídají. Eric Owens zpíval se svou typickou věrohodností a Ryan Speedo Green byl intenzivně opravdový. Greenův hlas je vždy neskutečný a do každé role vnáší přirozenost ... Produkce Jamese Robinsona a choreografie Camille A. Brownové dávaly každé scéně smysl ... Nadšené publikum. ★★★★” — Financial Times.


Další přenosy MET: Live in HD sezóny 2022/23

29. dubna 2023
T. Blanchard: Šampion
režie: James Robinson
dirigent: Yannick Nézet-Séguin
účinkující: Latonia Moore, Ryan Speedo Green, Eric Owens

20. května 2023
W. A. Mozart: Don Giovanni
režie: Ivo van Hove
dirigent: Natalie Stutzman
účinkující: Federico Lombardi, Ana María Martínez, Ying Fang

3. června 2023
W. A. Mozart: Kouzelná flétna
režie: Simon McBurney
dirigent: Natalie Stutzman
účinkující: Erin Morley, Kathryn Lewek, Lawrence Brownlee


Doplnění redakce satCentrum:

Přímé satelitní přenosy The Met (Metropolitan Opera): Live in HD kombinují špičkové operní umění s nejmodernějšími technologiemi. High Definition (HD) je akronym pro vysoké obrazové rozlišení, které svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1. Přenosy „The Met: Live in HD“ začaly v České republice fungovat v prosinci roku 2007. Každou sezonu je u nás navštíví okolo 40 000 diváků. Celosvětově se na přenosy z Met prodalo od začátku tohoto projektu již více než 26 miliónů vstupenek. Držitelem licence na přímé přenosy z Metropolitní opery New York do České republiky je filmová distribuční společnost Aerofilms.

Více informací na www.metinhd.cz. Oficiální stránky přenosů z Met www.metopera.cz. Recenze a úvody k představením stejně jako veškerý program přenosů Aerofilms do kin čtěte na webu www.vicnezfilm.cz. Přátele operních, baletních a jiných přenosů do kin zveme na profil Aerofilms | Víc než film: https://www.facebook.com/vicnezfilm.

Původní přenosy představení Met: Live in HD do českých a moravských kin jsou distribuovány přes satelit a projekce zabezpečuje společností Aerofilms, s.r.o., satelitní přenos (feed) je ale určený pouze ke sledování v kinech na projektu participující. Více informací a seznam kin najdete na metopera.cz.


Jazzově laděný večer s operou vám přeje Sabina Coufalová a tým Aerofilms | Víc než film, 26. 4. 2023


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.04.2023 • Dokumentární láska na Prima ZOOM
23.04.2023 • Vaše zábavná cesta za poznáním začíná na Prima ZOOM
21.04.2023 • Lutych – Bastogne – Lutych: Bude to bitva gigantů? Pogačar vs. Evenepoel
20.04.2023 • E! bude vysílat čtvrtou řadu Hvězdných her
16.04.2023 • Tajemství Pompejí na Prima ZOOM
14.04.2023 • Mistrovství světa ve snookeru aneb Jak to vidí Eva Poskočilová

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist