Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 12:36:57   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Dokumentární láska na Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 30.04.2023


Poznávejte svět s Prima ZOOM. Dokumentární skvosty pro vás: ukážeme vám Velkolepé oceány; vydáme se Po stopách posledních obrů; poznáte Divoké srdce Nového Zélandu; odstartujeme další Norské domy snů V; odhalíme Největší záhady vědy a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!

1. 5., 23.00 hod. – Tajemství vesmíru VI (Katastrofy, které změnily planety)

Všechny planety v naší sluneční soustavě prožily a přežily katastrofy epických rozměrů. Nesmírné síly nemilosrdného vesmíru je rvaly na kusy zevnitř i zvenčí. Díky pokračování oblíbeného vědecko-populárního seriálu Tajemství vesmíru se vydáme na výpravu zpátky do minulosti a staneme se svědky hrozivých událostí, které násilím změnily planety do podoby, jakou známe dnes. Ničivým silám neunikla jediná z nich, dokonce ani naše Země. Slavný moderátor a osvědčený průvodce Morgan Freeman nás zavede za dalšími Tajemstvími vesmíru v úplně nových epizodách: má Slunce ďábelské dvojče, které jednou za milión let způsobí ničivý chaos? Jak se zrodila Sluneční soustava? Co by se stalo, kdyby první lidská výprava na Mars ztroskotala na povrchu Rudé planety? Jaká technologie by byla zapotřebí na cestu ke hvězdám? Odhalte s námi Tajemství vesmíru ve strhujícím dokumentárním seriálu, který vzhlíží do nebes.


3. 5., 20.00 hod. – Návrat medvědů

Přírodovědný dokumentární film Návrat medvědů rozebírá jeden z nejzajímavějších, ale také nejvíce kontroverzních programů na obnovu divoké přírody v dějinách celé Evropy. Může to být inspirativní příběh o obrovském úspěchu, který dokazuje, že člověk je konečně připraven sdílet Zemi s velkou dravou šelmou, jakou předtím tak dlouho lovil, až ji málem vyhubil. Vědci navíc doufají, že návrat medvědů do přírody bude mít pozitivní dopad na celý ekosystém. Snímek srovnává, jak divocí zástupci medvěda hnědého žijí a koexistují s lidmi na Slovensku, ve Slovinsku, Rumunsku a v italském národním parku Abruzzo – tedy v lokalitách, ve kterých tyto velké šelmy nikdy nevymizeli. A zabývá se situací ve francouzských Pyrenejích a severoitalském Trentinu, kam se medvědi teprve vrací. Je Evropa opravdu připravená potýkat se s obtížemi společného života bok po boku s divokými predátory?


4. 5., 21.00 hod. – 100 dní do vítězství (Část první: Jarní ofenziva)

Strhující historický dokument vypráví výjimečný a neobvyklý příběh o tom, jak se Spojencům podařilo zvrátit běh událostí v posledních měsících roku 1918. A zvítězit ve Velké válce, která později vešla ve známost jako první světová. Napínavý příběh popisuje, co se dělo posledních 100 dní první světové války a jak spojenečtí vojenští generálové spolupracovali, aby našli radikální nové způsoby válčení. Takové, které jednoznačně povedou k rozhodnému vítězství. Tento strhující historický film využívá filmové rekonstrukce, digitální efekty a animace i rozhovory s předními historiky. A ohlíží se za tím, jak čtyři nejpokrokovější vojenští vůdci v dějinách – maršál Ferdinand Foch (Francie), polní maršál Douglas Haig (Velká Británie), generál John Monash (Austrálie) a generál Arthur Currie (Kanada) – spojili síly. Podařilo se jim porazit vzájemného nepřítele díky do té doby nevídané míře spolupráce, novým strategiím a moderním technologiím. Ve vzrušujícím a dramatickém snímku ožívají muži a ženy zodpovědní za nejvýznamnějšími momenty první světové války.


4. 5. 22.00 hod. – Linie predátorů (Levhartí příběh)

Pokrevní linie… právě díky nim každý zdědí jedinečný kód přežití. Boj o život probíhá neustále a všude, kam dohlédneme. Ale boj o zachování rodu odlišuje těchto šest výjimečných hrdinů a jejich rodinné klany od všech ostatních. Naše kamery po tři roky sledovaly životy těchto zvířat a odhalily jejich jedinečné osobnosti, které se vymykají veškerým očekáváním. Sledujte odhodlání, jaké nemá obdoby. Podívejte se, jak si hlavní hrdinové poradí s extrémně vrtkavými zvraty štěstěny a osudu v divočině, kde pokrevní linie rozhoduje naprosto o všem. A kde se za každou cenu snaží získat hlavní výhru: přežití a zachování svého rodu. V těchto šesti epických příbězích o přežití se můžete těšit na setkání se sympatickými postavami. Jejich emotivní životní cesty jsou plné nebezpečných setkání s lovci, bouřlivých milostných vztahů, radostí z nově zrozeného života a dospívání mláďat, ale také tragických ztrát, triumfálních vítězství a trpkých porážek. Přežít je někdy těžké, ale také zdaleka to nejdůležitější.


4. 5., 23.00 hod. – Pohotovost pro exotická zvířata II (Znuděný rys)

Na pohotovost pro exotická zvířata dorazili další neobvyklí pacienti, kteří naléhavě potřebují pomoc. Doktorka K, doktor T a zbytek jejich profesionálního týmu si musejí poradit s řadou složitých případů. Přitom opět nasazují svoji obvyklou (koňskou) dávku soucitu i kreativity. Ať už jde o ježky nebo činčily, kozy nebo zlaté rybky, fretky nebo labutě, doktorka K se vždy drží hesla: „Jestli se to vleze do dveří, tak se to budu snažit vyléčit.“ A dveře se u ní na pohotovosti opravdu netrhnou. Ve druhé sérii oblíbeného dojemného seriálu o zvířatech se šikovní a sympatičtí veterináři setkají s vystresovaným rysem, čerstvě zachráněným kakadu, jenž se úzkostlivě snaží snést vejce, nebo nemocným pískomilem. Nechybí dokonce ani krajta královská, kterou brutálně napadla její vlastní potrava – krysa, kterou měla sežrat!


5. 5., 20.00 hod. – Velkolepé oceány (1. díl)

Naše oceány jsou rozlehlé a podivuhodné. Zároveň jsou nejméně prozkoumanou oblastí na Zemi. Přestože se považujeme za rozvinutou civilizaci, která pátrá po odpovědích na všechny velké neznámé, vůči moderním problémům ukrytým pod vlnami zůstáváme překvapivě neteční. Kvůli oteplování planety jsou naše moře pod tlakem a každý tvor se s tím musí vypořádat svým vlastním způsobem. Co přesně plave pod hladinou oceánů? A jak si jednotliví obyvatelé této nesmírné podmořské říše dokážou poradit s aktuálními životními překážkami? I když víme, že dva nebo tři stupně teploty navíc způsobí obrovské rozdíly a naprosto změní celý svět, pořád máme jenom mizivou představu o tom, jaká epická dramata se odehrávají v hlubinách. Aby přežil, musí se každý přizpůsobit novým podmínkám. Týká se to obyčejného bahňáka, stejně jako velkého bílého žraloka. Tato přírodovědná minisérie se postupně zaměřuje na oblasti pobřeží, mělčin podél útesů a otevřeného moře. Sledujte, jakými geniálními způsoby se malí i velcí obyvatelé oceánů vyrovnávají s problémy, které jim způsobuje oteplování Země. Zatímco někteří to mají těžké, jiným se daří spojit síly. Nenechte si ujít strhující a dramatické příběhy z epických oceánů.


5. 5., 21.00 hod. – Po stopách posledních obrů (Obři z chladných hor – 1. část)

Připravte se na strhující adrenalinové dobrodružství a akcí nabité dobrodružné mise, které se odehrávají v atraktivním exotickém prostředí. Pořad Po stopách posledních obrů je bombastický mix dokumentárního cestopisu s napínavou reality show. V každé nervy drásající epizodě je Cyril Chauquet i se svým týmem vysazen na některé z nejnebezpečnějších míst světa. Sledujte, jak pátrá po ledových horských titánech „Velkého severu” nebo hledá goliáše z amazonských džunglí. Chauquetův tým má jasný cíl: zachránit ohrožené druhy zvířat před vyhynutím. Přitom musí čelit extrémně velkému nebezpečí. Naši neohrožení hrdinové se totiž vydávají po stopách posledních obrů, kteří existují už desítky milionů let, ale kvůli nadměrnému lovu a změnám životního prostředí nyní čelí nejisté budoucnosti. Řeč je o velikém opancéřovaném jeseteru bílém, prehistorické rybě arapaima nebo o jednom z nejohroženějších sladkovodních velikánů, kterým je skutečný rybí hromotluk anténovec vláknovitý. Chauquet a spol. si sáhnou na dno svých sil, protože zažívají necenzurované, nepředvídatelné extrémní dobrodružství. Statečně čelí bouřlivému počasí, smrtící divoké zvěři, agresivním, po zuby ozbrojeným místním obyvatelům, potápějícím se lodím a ještě mnoha dalším nástrahám. Ale ochrana přírody a extrémní rybaření jsou jejich životní vášní. A pokud opravdu chtějí zachránit některý z ohrožených druhů, jinak to ani nepůjde.


6. 5., 21.00 hod. – Divoké srdce Nového Zélandu

Daleko ve vlnách Tichého oceánu leží novozélandský Jižní ostrov, ozdobený všemi přírodními klenoty, na které si vzpomenete – od majestátních hor přes nepřehlédnutelná ledovcová údolí až po nedotčenou panenskou krásu místní krajiny a tropická mořská pobřeží. V průběhu minulých tisíciletí se na Jižním ostrově vyvinula jedinečná fauna i flóra. Je to fascinující mix zajímavé krajiny, neobvyklých zvířat a svérázných lidí. Šťastlivci, kteří tady žijí, považují toto místo za nejkrásnější na světě. Je to kouzelné království, za něž stojí bojovat. Přírodovědný film Roberta Morgensterna odhaluje drsné krásy Jižního ostrova Nového Zélandu z velice osobního úhlu pohledu. Budeme sledovat pět neobvyklých hrdinů, kteří zasvětili životy ochraně místní přírody. Nenechte si ujít pohled na dechberoucí krajinu, díky níž můžete na vlastní kůži pocítit živelné síly Matky přírody, svrchovaně vládnoucí svému království na Jižním ostrově. Zažijte vzrušující každodenní dobrodružství v Divokém srdci Nového Zélandu.


6. 5., 22.00 hod. – WACO: příběh tragédie

Napínavý dokumentární film Waco: Příběh tragédie odkrývá neznámé příběhy, které se odehrály na pozadí nejdelšího obléhání v historii moderní Ameriky. Jedinečný film zachycuje, jak se z původně neznámého a nevýrazného Davida Koreshe stal „prorok“ a vůdce davidiánské sekty. Uvidíte, jak pětadvacetiletý „mesiáš“ rozesílal nahrávky se svým kázáním po celém světě, a díky tomu přilákal následovníky až z daleké Austrálie, Anglie nebo Havaje. Mnozí z nich se k němu připojili v Texasu, kde vedli skromný život zaměřený na studium Bible.

Vyslechneme si zážitky samotných davidiánů, kteří podlehli kouzlu charismatického „krysaře“. Tři z těchto pěti svědectví poskytli věřící, kteří do dnešních dní zůstávají věrní apokalyptickým vizím muže, jehož přesvědčení mělo za následek smrt členů jejich rodin i mnoha přátel. Když po 51 dnech obléhání sídla sekty policejními složkami vypukl požár a zničil davidiánskou farmu, Clive Doyle unikl. Ale jeho teprve osmnáctiletá dcera Shari a jedna z nejméně šestnácti Koreshových manželek zahynuly v plamenech. Uniknout se podařilo Sheile Martinové, jenže její manžel a všechny čtyři děti takové štěstí neměli. Kromě jejich příběhů se dozvíme také přímo z úst Koreshových nejbližších následovníků Marca Breaulta a Liz Baranyajové o tom, jak se z davidiánů postupně stala zkorumpovaná společnost a proč od nich odešli a stali se úhlavními nepřáteli svého bývalého „proroka“.

Dokumentární film Waco: Příběh tragédie vznikl u příležitosti 25. výročí této nešťastné události. Zachycuje i často přehlížený konflikt mezi federálními agenturami ATF a FBI, které obklíčily horu Carlem u města Waco, a redakcemi místních novin a zpravodajských pořadů. Nechybí ani exkluzivní rozhovory s jejich zástupci, kteří se statečně snažili pravdivě informovat o celé události. Jejich slova a nově získané archivní záběry odhalují, jaké napětí panovalo mezi médii a vládními agenturami. Waco: Příběh tragédie je napínavý dokument zachycující tragické události roku 1993 a jejich nešťastný konec z první ruky. Sledujte jednu z nejdramatičtějších kapitol amerických dějin.


7. 5., 21.00 hod. – Norské domy snů V (1. díl)

Norsko je zemí dechberoucích scenérií. Co jiného postavit v tak překrásné přírodní krajině než opravdový dům snů? Tým sympatických zkušených designérů a zručných řemeslníků postupuje přesně podle přání a představ náročných klientů. Díky jejich láskyplné péči se staré oprýskané barabizny krok za krokem mění na nejen krásné, ale i důmyslně promyšlené funkční domy. Atmosféra tradičního venkovského života, drsná, ale půvabná příroda, napínavé přestavby a fascinující rekonstrukce, to všechno uvidíte v už pátém pokračování nejúspěšnějšího a nejzábavnějšího severského lifestylového pořadu Norské domy snů. To si prostě nemůžete nechat ujít.


7. 5., 22.00 hod. – Největší záhady vědy (1. díl)

Strhující a fascinující dokumentární seriál z produkce BBC se zaměřuje na největší hádanky, záhady a neznámé, se kterými se musí dnešní vědci potýkat. Podaří se nám konečně odhalit největší tajemství vědy? Může nám věda poskytnout odpovědi na všechny naše otázky? Zdá se, že čím více toho odhalíme a objevíme, tím více nových otazníků se nám postaví do cesty. Jaké je přesné stáří vesmíru? Proč jsou odvrácené strany Měsíce tak rozdílné? Jak se železo z kosmu dostalo na tělo staroegyptského faraona Tutanchamona? Jaký je vůbec smysl naší existence? Tato šestidílná minisérie se noří hluboko do jádra pudla a snaží se rozluštit některé z největších vědeckých záhad současnosti.


Poznávejte svět s Prima ZOOM!


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 29. 4. 2023





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
28.04.2023 • MET: Live In HD: Blanchardův operní debut Šampion v sobotu 29. dubna
23.04.2023 • Vaše zábavná cesta za poznáním začíná na Prima ZOOM
21.04.2023 • Lutych – Bastogne – Lutych: Bude to bitva gigantů? Pogačar vs. Evenepoel
20.04.2023 • E! bude vysílat čtvrtou řadu Hvězdných her
16.04.2023 • Tajemství Pompejí na Prima ZOOM
14.04.2023 • Mistrovství světa ve snookeru aneb Jak to vidí Eva Poskočilová

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist