Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Středa • 24.04.2024 - 15:38:08   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Program | Články
 

Pojďte se ponořit do světa poznání díky Prima ZOOM

  Autor: TV Prima/satCentrum , e-mail: info@iprima.cz Přidané: 29.05.2023


Dokumentární skvosty pro vás: odstartujeme Velké vlakové putování po Americe IV; další řadu Letecké katastrofy: Nové důkazy II; poznáte Svět sportu: Rok za rokem; čeká nás Honba za adrenalinem I; ideál rytířství přinese Richard Lví srdce: Uvězněný král; prozkoumáme Mississippi: Klenot Ameriky; odhalíme politický skandál Fiasko: Aféra Irangate a ještě více unikátních snímků na Prima ZOOM.


Prima ZOOM – svět ještě více zblízka!


29. 5. 21.00 – Cevenny: Skrytá krása Francie

Impozantní náhorní plošiny, krasové krajiny, hluboké soutěsky a hluboké lesy. Takové je pohoří Cevenny, které stojí majestátně na jihu Francie. V roce 1970 tady byl zřízen jeden z největších francouzských národních parků. A v roce 2011 ho organizace UNESCO prohlásila za jedno ze světových dědictví celého lidstva. Zveme vás na návštěvu! Náš přírodovědný film zachycuje, jak se mění podoby jednoho z nejkrásnějších míst Francie v průběhu celého roku. Během výpravy do pohoří Cevenny objevíme jedinečnou krajinu, seznámíme se s jeho zajímavými obyvateli a odhalíme mnoho různých druhů vzácné fauny i flóry. Na hoře Mont Aigoual stojí poslední celoročně obývaná meteorologická stanice ve Francii. Místní meteorologové vyrážejí ven i v zimě, kdy rychlost větru dosahuje 100 km/h. Nemají na vybranou, protože musejí zkontrolovat citlivé měřicí přístroje. V květnu a červnu se do hor vydávají ochránci ptáků. Nebezpečně riskují vlastní životy, aby na strmých stěnách soutěsek řek Jonte a Dourbie okroužkovali mláďata supů bělohlavých. V hnízdech postavených v závratných výškách se jim každou sezónu daří označit až 50 nových mláďat. Supi bělohlaví museli být do Cévennes znovu vysazeni v roce 1981. Od té doby se jejich populace úspěšně obnovila, a tak nad úchvatnou krajinou krouží více než 600 těchto velkých ptáků. Přesto nejsou jediným místním lákadlem. V horách se pečlivě opatruje lesk a sláva dob dávno minulých. Důkazem je stará parní železnice Train à Vapeur, která vozí zájemce místními údolími pravidelně od dubna do října. Nebo bývalé přádelny hedvábí, díky kterým tento region v 18. století utěšeně zbohatl. Cevenny jsou okouzlující a výjimečný, i když vcelku málo známý region na jihu Francie, kde se toho dá mnoho objevit.


30. 5. 20.00 – Pátrání po císařské superflotile

V prosinci 1914 se britskému Královskému loďstvu podařilo potopit celou flotilu německých válečných lodí. Událost se zapsala do dějin jako jedna z prvních velkých námořních bitev první světové války. Historický dokumentární film Pátrání po císařské superflotile odhaluje její skutečný příběh. V prosinci roku 1914 se v jižním Atlantiku odehrál rozhodující vojenský střet. Britské námořnictvo odolalo německému protivníkovi. U přístavu Port Stanley na Falklandách šla ke dnu čtyři německá plavidla včetně dvou obrněných křižníků a zahynulo více než 2000 námořníků. O století později dal falklandský námořní archeolog Mensun Bound dohromady expedici s cílem najít vrak vlajkové lodi SMS Scharnhorst. Kde přesně se nachází, není známo. Zkoumat nesmírnou plochu mořského dna je podle Bounda stejné jako sekat obří trávník. A to v prostředí bouřlivého Atlantiku, kde podmínky nejsou ani zdaleka tak mírné jako v klidném Středozemním moři. Není se čemu divit, že tenkrát to nevyšlo. Ale uběhlo dalších pět let a Bound je zpátky na místě činu. Podaří se mu s modernější a vyspělejší technikou konečně uspět tam, kde se to v roce 2014 nepovedlo?


30. 5. 22.00 – Letecké katastrofy: Nové důkazy II (1. díl)

Když se komerční let společnosti Corporate Airlines 5966 za záhadných okolností zřítil v Missouri, na místo vyrazili vyšetřovatelé. Záznamy posledního rozhovoru v kokpitu letadla načrtly první obrysy letecké katastrofy. Pokračování mrazivého, ale strhujícího seriálu přináší nové důkazy také o dalších neštěstích a tragédiích – jako je zřícení letadla Japan Airlines 123. Tragédie, která si vyžádala nejvíce životů v dějinách, ohrozila provoz letadel Boeing 747 po celém světě. Inspektoři se zabývají také případem kazašské posádky, jíž se naštěstí podařilo bezpečně přistát s nekontrolovatelným letounem. Jenže teď se musí zjistit, jak se mohl stroj dostat z výroby se smrtící chybou v systémech. Seriál Letecké katastrofy: Nové důkazy odhaluje mrazivou pravdu o tom, že bezpečnost leteckého provozu se postupně zlepšuje díky nehodám, k nimž dochází. Ohlédněte se za nechvalně proslulými nehodami a tragédiemi. Zjistěte, co se pokazilo a proč. Každá epizoda vychází z nahrávek pořízených v kokpitu osudových letadel, oficiálních zpráv o nehodách a výpovědí svědků, kteří byli u toho a přežili. Navíc přidává rozhovory s experty, napínavé dramatické rekonstrukce a špičkové digitální animace i efekty. Ať už se jednalo o potíže s údržbou, nebezpečný náklad nebo extrémní výkyvy počasí, vyšetřovatelé poctivě odhalují, co způsobilo nejhorší a nejpodivnější letecké katastrofy. Hledají jejich příčinu, aby zajistili, že k něčemu podobnému už nikdy znovu nedojde.


30. 5. 23.00 – Svět sportu: Rok za rokem (1. díl)

Vydejte se na kouzelnou cestu časem. Ve strhujícím seriálu Svět sportu rok za rokem prožijeme všechny nejslavnější a někdy nervydrásající momenty, které se udály. Veškerá zlatá období v celé jejich kráse a nejzářivějších barvách. Každá epizoda je návrat do historie, každý díl se věnuje jednomu roku od r. 1970 dále. Nejslavnější a neoslavovanější momenty se vrací ve Světě sportu rok za rokem.


30. 5. 23.30 – Honba za adrenalinem I (1. díl)

Připojte se k odvážné a neohrožené moderátorce Amber Rush, která hledá dokonalé zážitky, co jí naprosto rozbuší srdce. Během její honby za adrenalinem zažijeme všechno, co vás napadne, a možná že i něco, na co se bojíte třeba jenom pomyslet. Bourající auta, naplno rozjeté tanky, divoké plavby a ohromující technologie – v každé epizodě si Amber na vlastní kůži vyzkouší čtyři extrémní zážitky, aby mohla vybrat ten „nejadrenalinovatější”.


2. 6. 20.00 – Želví odysea

Mořské želvy patří k nejstarším a nejmajestátnějším obyvatelům naší planety. Více než 100 milionů let křižují oceány, přežívají masová vymírání druhů a zároveň hrají kriticky důležitou roli v zachování potravního řetězce. Jenže teď musí čelit úplně nové hrozbě – nám lidem! Je nejvyšší čas, abychom se o těchto pozoruhodných plazech dozvěděli více.


5. 6. 21.00 a 21.30 – Bizarní jídla: Místa k nakousnutí IX (Bronx; Harlem)

Nejpodivnější, naprosto jedinečná, rozhodně zvláštní, zkrátka bizarní jídla ochutnává zkušený kulinářský dobrodruh Andrew Zimmern v dalším pokračování oblíbeného cestopisného seriálu. Ale pozor, pozoruhodné místní dobroty, jako jsou alkoholem nasáklé koblihy, kuřecí křídla v rybí omáčce nebo vařené langusty, ocení jenom ty nejvybranější jazýčky nejodvážnějších foodies, kteří nebojácně hltají televizní obrazovku. V deváté řadě Bizarních jídel se Andrew vydává do mnoha osvědčených i naprosto nečekaných míst k nakousnutí, jako je Bronx, Harlem, Portland, San Francisco, Glasgow, Záhřeb nebo třeba nedaleký Krakow.


6. 6. 20.00 – Richard Lví srdce: Uvězněný král

Dokonce už ve své době král Richard zosobňoval veškeré ideály rytířství. Podle legendy byl spřízněný s mytickým králem Artušem a nosil jeho slavný meč Excalibur. Anglický panovník, chrabrý bojovník a neúprosný zabiják, byl vysoký šest stop a měl rudé vlasy i vousy. Ale také propadal vášni pro poezii a v době, kdy se evropské rody nemilosrdně rvaly o moc, prokázal, že je mistrným stratégem. Jenže jeho životní osud se naplnil už v 35 letech, když ve špatnou dobu na špatném místě oblékl špatné šaty. V roce 1190 se Richard a král Francie vydali na společnou křížovou výpravu. Ale cestou do Svaté země se mezi nimi objevily neshody. A ty měly cestou zpátky dalekosáhlé následky. Francie začala kout pikle proti Richardově vládě. Netrvalo dlouho a podařilo se najít velké množství spiklenců. Všechny cesty domů byly najednou zavřené. Richard cestoval inkognito, ale nedaleko Vídně byl polapen. Po patnácti měsících v zajetí byl vyměněn za neslýchané výkupné 35 tun stříbra, trojnásobek příjmu anglické koruny. Rovnováha moci v celé Evropě se tím pádem zásadně změnila. Jak únos probíhal? A jak došlo k tomu, že se mýtus krále Richarda Lví srdce natolik zakořenil v mysli všech lidí od minstrela Blondela až po legendu o Robinu Hoodovi? Tento napínavý historický film zkoumá otazníky a odhaluje tajemství, která obestírají Richarda Lví srdce.


7. 6. 21.00 – Sedm světů, jedna planeta: Ze zákulisí

Zajímá vás, jak vznikal přírodovědný seriál Sedm světů, jedna planeta z produkce televize BBC? Fantastická cesta kolem světa přes sedm světadílů není jednoduchá záležitost. Aby mohl vzniknout tento fascinující seriál, muselo se na něm podílet 1500 lidí, kteří cestovali 499 dnů a strávili 1794 natáčecích dnů ve 41 zemích, aby pořídili 2260 hodin filmového materiálu. Vydejte se s nimi na cestu za poznáním.


8. 6. 22.00 – Oáza přímorožců

Sir Bani Yas je oáza divoké přírody, která se rozkládá na 35 čtverečních mílích na jednom ze souostroví u pobřeží arabské metropole Abú Dhabí. Protože se jedná o neobydlený pouštní ostrov, je vhodný jako ukázkový projekt pro aplikovanou ochranu přírody a zvířat. Od roku 1971, kdy byl založen, se díky množství technických a ekologických opatření stal opravdovým rájem divokých zvířat – rájem, který kompletně stvořil člověk. A především oázou klidu pro elegantní ohrožené přímorožce. Přímorožcům se někdy také přezdívá „bílé antilopy”. V přírodní rezervaci Sir Bani Yas byli tito elegantní kopytníci vysazeni ve snaze zajistit zachování ohroženého druhu. Metropole Abú Dhabí má nyní v úmyslu stát se průkopníkem vize udržitelné budoucnosti pro celé Spojené arabské emiráty. Rezervace Sir Bani Yas je zásadní projekt tohoto druhu, který se zaměřuje na mnohem více než jen na znovuvysazení několika málo druhů zvířat. V záři slunečních paprsků odražených od skleněných fasád moderních mrakodrapu se kromě „bílých antilop” sluní také gepardi nebo sokoli. Stává se z nich stejně prestižní symbol jako mrakodrap Capital Gate, který se tyčí k nebi v ještě více nakloněném úhlu než než světově proslulá šikmá věž v Pise. Jenže obyvatelé Spojených arabských emirátů zásadně přemýšlejí v superlativech. A tak se jejich boj proti změnám klimatu a za ochranu přírody střetává tváří v tvář s „kultem proveditelnosti”, kterým Emiráty a místní královské rodiny neustále ohromují zbytek světa.


9. 6. 20.00 – Mississippi: Klenot Ameriky (Pramen)

Kdyby byla řeka Mississippi hudebním playlistem, byl by to šílený mix. Každá epizoda přírodovědného seriálu Mississippi: Klenot Ameriky se zaměřuje na výrazně odlišná místa největšího říčního toku Severní Ameriky. Sever křižují draví vlci a rysi. Na Středozápadě obsadili řeku velcí jeseteři a na jejích březích loví divocí kojoti a medvědi baribalové. Na jihu se divoká prasata snaží vyhnout čelistem hladových aligátorů a ve vodě se prolínají nesčetné roje medúz. Tradice a historie státu Mississippi se vrývají stejně silně a hluboko, jako je hluboká řeka, po které dostaly jméno. Prolétněte se nad přírodními památkami, které zažily bouřlivé časy hnutí za občanská práva, kde byly ztraceny bitvy americké občanské války a kde se zrodilo blues. Stát magnolií je zemí s překrásnou krajinou a neutuchajícím duchem tvořivosti. Právě odsud pocházejí takoví literární géniové, jako byli Tennessee Williams nebo hudební legendy Muddy Waters a Elvis Presley. Přidejte se k nám na výletě do země pohostinnosti, krásy a spletitých dějin.


10. 6. 22.00 – Fiasko: Aféra Irangate (1. díl)

Šestidílná historická minisérie oživuje každodenní realitu nejzásadnějších událostí v dějinách Spojených států amerických a přibližuje zapomenuté a nečekané zvraty minulosti. První série se zaměřuje na skutečný, i když někdy takřka neuvěřitelný příběh o politickém skandálu Írán-Contras, ilegálním prodeji zbraní a financování protivládních povstalců v Nikaragui. Nechvalně proslulý debakl studené války, který se týkal i utajovaného vojenského střetu, málem způsobil pád prezidenta Ronalda Reagana.


11. 6. 23.00 – Rok milion (Budoucnost umělé inteligence)

Vzrušující a fascinující seriál předpovídá, jaké bude být člověkem za milion let. Dramatický příběh zachycuje život typické americké rodiny budoucnosti, v níž nechybí ani dcera, která je vybavena částečně umělou inteligencí. Vydejte se na strhující odyseu. Podívejte se, jak by různé futuristické technologie a vynálezy mohly ovlivnit lidské životy.


Poznávejte svět na Prima ZOOM!.


www.prima-zoom.cz – unikátní on-line magazín: základní info, program, aktuality, fotografie, zajímavé články, a ještě něco navíc.


Filip Budák, Marketingový a PR konzultant, SOLOOTIONS powered by FTV Prima, 28. 5. 2023





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
31.05.2023 • MET: Live In HD: Kouzelná flétna W. A. Mozarta v nové inscenaci v sobotu 3. června
31.05.2023 • Královny starověkého Egypta: 10 zajímavých faktů o dceři slavné Kleopatry
26.05.2023 • Novinka Eurosportu – dvouhry českých a slovenských tenistů na Roland-Garros v češtině
18.05.2023 • MET: Live In HD: Mozartův Don Giovanni s Adamem Plachetkou v sobotu 20. května
12.05.2023 • Od pátku do neděle: Gran Sasso d’Italia a Internazionali d’Italia
07.05.2023 • Tři nabité týdny skvělých dokumentů na Prima ZOOM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist