Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 19:24:24   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Pakety a stanice | Články
 

Dvacet let digitálního krátkovlnného vysílání z Erlangenu

  Autor: Petr Miklík , e-mail: Petr.Miklik@seznam.cz Přidané: 13.06.2023


Dne 23. 6. 2003 v Erlangenu-Tennenlohe oficiálně zahájila digitální vysílání studentská rozhlasová stanice (Campus radio) na univerzitě Erlangen. Stanice eXpress měla sídlo na katedře informační techniky se zaměřením na komunikační elektroniku LIKE a na Fraunhoferův institut pro integrované obvody.


V oblasti zvukových a mediálních technologií Fraunhoferův institut pro integrované obvody (založen v roce 1985) po desetiletí utváří celosvětové standardy a technologie ve zvukovém a filmovém průmyslu (mp3 a další vývoj). Také se významně podílel na standardu Digital Radio Mondiale (DRM), který měl oživit rozhlas na dlouhých, středních a krátkých vlnách a dne 16. 6. 2003 bylo zahájeno první pravidelné celosvětové vysílání. Bylo tedy navrženo, aby demonstrační a vývojový vysílač byl v hlavním sídle v Tennenlohe.

Pro studenty na univerzitě Erlangen-Norimberk stanice bit eXpress s moderním produkčním a vysílacím studiem otevřela nové studijní a vzdělávací možnosti. Čtyři katedry (křesťanská publicistika, divadelní a mediální nauka, komunikační a politická věda, informační technika se zaměřením na komunikační elektroniku) a další partneři vyvinuli mezioborové budoucí pracoviště digitálního rozhlasu. Studenti technických a humanitních věd tady měli sbírat zkušenosti v rozhlasové práci a získat mediální a technické dovednosti.

V poslední době došlo k novému uspořádání vztahů. Vysílací technika nadále pochází z Fraunhoferova institutu, studio nyní z univerzity a program ze studentské mediální iniciativy funklust (v roce 2016 registrované sdružení). Sdružení, které původně ještě sídlilo ve Fraunhoferově institutu pro integrované obvody, brzy hledalo větší prostory, protože se zvýšil počet pracovníků a jako studentské rádio chtělo být blíže universitě.

Sdružení funklust se v roce 2019 konečně mohlo přesunout do kulturního střediska E-Werk v centru města Erlangen. Prostory byly sice dále stísněné, avšak blízkost kulturního střediska v Erlangenu byla důležitou výhodou. O tři roky byly zahájeny rekonstrukční práce ve středisku E-Werk a prostory v horním patře musely být vyklizeny. Nakonec se našla univerzitní budova v ulici Ulricha Schalka v Erlangenu. Původně tam měla být umístěna katedra, avšak prostory mohly být přestěhovány do centra města. Tzv. modrý dům byl tak k dispozici pro multimediální centrum Univerzity Friedricha Alexandera FAU (Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg), popř. pro rozhlasové studio a pro sdružení funklust.

Stanice Bit eXpress zahájila vysílání na krátkých vlnách na kmitočtu 15822 kHz s výkonem 100 W. To bylo již velmi blízko dlouhé evropské trase stanice WWCR Nashville (Tennessee) na kmitočtu 15825 kHz, i když stanice Bit eXpress se zaměřila jen na poloměr 10 km kolem Erlangenu-Tennenlohe. Později vysílání DRM přešlo na kmitočet na 15896 kHz, popř. nyní na frekvenci 15785 kHz. Příznivci krátkých vln v Severní Americe opět žasnou nad příjmem signálu až na pobřeží Pacifiku. Ke konceptu lístků QSL však v Erlangeru nepřikročili.

Krátké vlny nejsou nejsou zdaleka jediným způsobem šíření a tím ani platformou, na kterou si studenti nejdříve pomyslí. Vedle internetu znají spíše DAB nebo i VKV (o něco později však DRM+). V roce 2018 bylo v Tennenlohe oživeno jako amatérský projekt i středovlnné vysílání (kmitočet 1476 kHz, od roku 2020 kmitočet 1485 kHz). I tady vysílá studentský program.


S využitím zdroje: Dr. Hansjörg Biener, Radioszene.de, 10. 6. 2023, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.06.2023 • ServusTV Deutschland ukončí na konci roku 2023 lineární vysílání
06.06.2023 • Nova Lady a Arena Sport 2 nově na Skylinku
01.06.2023 • Začíná přesun na nový satelit Hot Bird 13G
31.05.2023 • Družice BADR-8 úspěšně vynesena do kosmu
17.05.2023 • Sony Pictures Television a Warner Bros. Discovery rozšiřují dohodu o distribuci obsahu ve střední a východní Evropě
02.05.2023 • Stanice HBO ve Skylink Live TV a další květnové novinky

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist