Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 07.05.2024 - 05:33:59   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

RTVS si v televíznom aj rozhlasovom vysielaní pripomenie 79. výročie začiatku SNP aj Deň Ústavy SR

  Autor: RTVS , e-mail: info@rtvs.sk Přidané: 28.08.2023


Významné výročia budú počas posledného prázdninového týždňa rezonovať v televíznom aj rozhlasovom vysielaní RTVS. V bohatej programovej ponuke pripravila pre divákov a poslucháčov množstvo priamych prenosov, zaujímavých rozhovorov, dokumentov, filmov, ale aj hudobných programov, fíčrov a rozhlasových hier.


Jednotka

Jednotka si 79. výročie začiatku SNP pripomenie už v pondelok 28. augusta o 20.30 h priamym prenosom z osláv SNP v Banskej Bystrici Oslavy 79.výročia SNP a následne koprodukčným filmom RTVS Nedodržaný sľub.

V utorok 29. augusta ponúkne Jednotka divákom v popoludňajšom vysielaní poviedku z cyklu Moje povstanie – Mlčanie. Následne sa diváci môžu tešiť na zlatú klasiku slovenskej kinematografie - filmy Vlčie diery a Kapitán Dabač. Večer o 20.30 h odvysiela Jednotka koprodukčný film RTVS režiséra Martina Šulíka Tlmočník v hlavných úlohách s Jiřím Menzlom, Zuzanou Mauréry a Petrom Simonischekom.

V piatok 1. septembra na Deň Ústavy SR odvysiela Jednotka popoludní koprodukčný film RTVS Po strnisku bosý a následne zlatú klasiku, slovenský film Majster kat. O 20.30 h ponúkne divákom priamy prenos z galaprogramu Deň Ústavy SR (Slovenský deň kroja) a následne slovenský film Rodná zem.

V nedeľu 3. septembra sa diváci môžu tešiť na priamy prenos z Leteckých dní SIAF, venovaný 30. výročiu vzniku ozbrojených síl SR.


Dvojka

V utorok 29. augusta na výročie Slovenského národného povstania pripravila Dvojka celodenné tematické vysielanie. Diváci môžu sledovať obľúbené tituly z archívnej dramatickej tvorby (Rozhodnutie, Demeterovci, Ako sa Vinco zaťal, Smrť chodí po horách) aj novšej dokumentárnej tvorby (Východoslovenská armáda, Hruda pamäti, Financoval som Slovenské národné povstanie či epizódou zo seriálu Slovenské kino: Vojaci a partizáni. Večer sa diváci môžu tešiť na premiéry. O 17.35 h odvysiela Dvojka dokument z tvorby nezávislých producentov Po červenej domov o putovaní mladej rodiny s deťmi po Ceste SNP. O 20.00 h ponúkne Dvojka rozprávanie jedného z posledných žijúcich priamych účastníkov bojov v SNP v relácii NeCelebrity – VladimírStrmeň. O 20.10 h sa diváci môžu tešiť na dokumentárny film Stopy – boje v Banskej Štiavnici, ktorýje vnútorným pátraním autora filmu po starom otcovi, ktorý bol odbojárom a počas druhej svetovej vojny ukrýval prenasledovaných, zbehov a Židov, nasledovať bude ďalší premiérový dokument Ako som sa stala partizánkou o Rómoch v odboji, ktorí bojovali za našu slobodu a padli, upadli do úplného zabudnutia a zomreli tak druhý krát. O 22.05 h odvysiela Dvojka premiéru relácieVečera s Havranom – Havran na ceste: Košice – Bratislava s hosťami spisovateľom Pavlom Sibylom a sprievodcom Milanom Kolcunom.

Deň Ústavy SR, 1. september, bude vo vysielaní Dvojky rezonovať v dokumentoch Míľniky slovenského parlamentarizmu a Najmocnejšia inštitúcia. Prírodné bohatstvo Slovenska si budú môcť diváci užiť aj počas dňa v dokumentoch z nedávnej tvorby RTVS Mlyny na Slovensku, Bratislava, mesto uprostred prírody, Krásy Slovenského krasu, Žijem Dunajom a Hľadám Dunaj a Dvojka už tradične sprostredkuje divákom atmosféru obľúbeného podujatia Slovenský deň kroja v troch živých vstupoch z Banskej Bystrice. Večer sa bude niesť v znamení premiér. O 20.00 h ponúkne Dvojka premiérový dokument Dotyky Slovenského raja. Nasledovať bude druhá časť 3-dielneho televízneho filmu o špionážnej činnosti sovietskeho rozviedčíka počas 2. svetovej vojnySám vojak v poli. O 21.45 h sa diváci môžu tešiť na premiéru filmu Legenda o lietajúcom Cypriánovi.


RTVS :24

Spravodajský okruh RTVS :24 odvysiela v utorok 29. augusta, na výročie SNP, naživo kladenie vencov najvyšších ústavných činiteľov a delegácií s komentárom historika Tomáša Kluberta. Počas dňa ponúkne pravidelné živé vstupy z osláv SNP v Banskej Bystrici. Jozef Kubánek a Andrej Bálint budú priamo z areálu Múzea SNP prinášať rozhovory so zaujímavými hosťami. O 17.30 h odvysiela RTVS :24 reláciu Interview :24 s Mirom Frindtom s priamym účastníkom Slovenského národného povstania Vladimírom Strmeňom. Slovenskému národnému povstaniu sa bude venovať aj relácia Komentáre dňa o 20.20 h, hosťom bude vojenský publicista Andrej Žiarovský.

V piatok 1. septembra si RTVS :24 pripomenie Deň Ústavy SR odvysielaním Slávnostného zasadnutia Národnej rady Slovenskej republiky aj Udeľovaním štátnej ceny J. M. Hurbana v Historickej budove NR SR. Počas dňa sa Ústave SR bude vo vysielaní venovať z rôznych uhľov pohľadu s viacerými hosťami. Hosťom relácie Interview :24 s Mirom Frindtom bude predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan. V relácii Komentáre dňa o 20.20 h budú o Ústave SR hovoriť ústavní právnici Vincent Bujňák a Kamil Baraník.


Rádio Slovensko

Počas oboch sviatkov – na výročie SNP 29. augusta aj Deň Ústavy SR 1. septembra - bude Rádio Slovensko v správach a aj v Rádiožurnáloch aktívne informovať o priebehu osláv a prinesie z regiónov aktuálne vstupy. Téme SNP sa bude venovať aj publicisticky - v prúdovom vysielaní v rannej a popoludňajšej téme sa poslucháčov opýta, ktoré miesta v ich okolí im pripomínajú Slovenské národné povstanie. S reportážnym mikrofónom Hana Beranová navštívi Múzeum SNP v Banskej Bystrici, vojenský publicista Miroslav Minár sa zameria na odkaz SNP v súčasnej Armáde SR.

Deň Ústavy SR Rádio Slovensko zaznamená aj prostredníctvom aktuálnej tematickej výstavy v priestoroch Bratislavského hradu.


Rádio Devín

V deň výročia SNP, 29. augusta, odvysiela Rádio Devín už ráno o 07.15 h pásmo o významnej osobnosti povstaleckej armády Rudolf Viest – veliteľ Slovenského národného povstania. O 10.00 h relácia Ars musica s tematickým konceptom ponúkne výber z tvorby svetových ako i domácich skladateľov (Hector Berlioz, Francis Poulenc, Juraj Beneš, Charles Ives, Ladislav Burlas). Poludňajší koncert o 12.00 h načrie do histórie Suchoňovej protivojnovej tvorby (Prielom, Neznámemu hrdinovi SNP, Metamorfózy). 79. výročiu SNP bude popoludní o 14.00 h venovaný hodinový fíčer Ľudovít Petraško – Okamih pravdy. Dominantou popoludňajšieho vysielania o 16.00 h bude Hudobná mozaika, ktorá ponúkne diela reprezentujúce odvahu (Joseph Haydn: Symfónia č. 59 A dur "Oheň"; Dezider Kardoš: Symfónia č. 7 "Balada o sne"; Mauro Giuliani: Sonata Eroica).Večer o 20.00 h v rámci Dramatického Rádia Devín sa poslucháči môžu tešiť na tri rozhlasové hry od spisovateľa Jána Pappa. Pokolenie večných je dielo o dopade SNP na obyčajných ľudí; Kruté svetlo je hras témou výbuchu atómovej bomby a dej hry Hlas rozhodnutia zavedie poslucháča do obdobia konca júla a do augusta 1944, keď sa pripravovalo vysielanie Slobodného slovenského vysielača. Neskoro večer o 22.30 h v odznie premiérovom vydaní predposledná 10. časť svetoznámeho diela L. N. Tolstého Vojna a mier.

V Deň Ústavy SR, 1. septembra, budú v Rádiu Devín znieť diela našich literárnych klasikov – o 15.00 h Lajčiak/Zakuťanská: Slovensko a kultúra, o 21.00 h v relácii Naša zabudnutá klasika: Dúbravský/Mihálová – Bohyne zo Žítkovej a premiéra Hana Gregorová – Prvá obeť, o 22.30 h v relácii Čítanie na pokračovanie: Ján Botto: Margita a besná.


Rádio Regina

Rádio Regina bude v utorok 29. augusta na všetkých troch okruhoch naživo vysielať z osláv 79. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici.

29. augusta bude o hodinu viac, už od 10.00 h, program osláv 79. výročia SNP naživo na vlnách Rádia Regina Stred. Stredoslovenskí moderátori živého vysielania Katarína Košíková a Marcel Páleš prinesú priamo z areálu Múzea SNP rozhovory s viacerými hosťami, ktorí sa zúčastnia na centrálnych oslavách SNP v srdci Slovenska. Výnimočným hosťom a spolukomentátorom živého vysielania bude veterán vysielania bude priamy účastník SNP pán Vladimír Strmeň z Banskej Bystrice. Históriu vypuknutia SNP z 29. 8. 1944, ako aj aktuality z Múzea SNP priblíži historik Juraj Lepiš. O vojenskej technike v čase Povstania a v súčasnosti budú hovoriť zástupcovia Klubov vojenskej histórie i Ozbrojených síl SR. Súčasťou vysielania budú aj umelci – hudobníci a speváci, ktorí vystúpia na oslavách SNP v kultúrnom programe. O organizácii tohtoročných osláv a programe pre verejnosť bude informovať zástupca riaditeľa Múzea SNP Dalibor Lesník. O význame SNP a jeho odkaze pre súčasnosť povie historik a riaditeľ Múzea SNP Marian Uhrin. Živé vysielanie obohatí aj reportáž z turčianskej obce Sklabiňa, ktorá sa stala súčasťou dôležitých udalostí Slovenského národného povstania v roku 1944.

Rádio Regina Západ v deň osláv výročia SNP o 12.30 h odvysiela pásmo Andrey Eliášovej Cesta do hlbín reštaurátorskej duše. V takmer polhodinovej relácii sa vydá autorka s popredným slovenským reštaurátorom Jurajom Puškárom a jeho kolegom Jánom Hromadom do komárňanskej baziliky sv. Ondreja, ktorá prežila požiar i zemetrasenie a ktorej cez jej obnovu pomáhajú zaskvieť sa nanovo. Z Komárna zamieria do neďalekých Patiniec, malej dedinky so starobylým kostolíkom svätého Vendelína, kde archeológov a reštaurátorov ohromili vzácne a nečakané nálezy z doby rímskej.

Rádio Regina Západ pozvalo na Deň Ústavy SR o 12.30 h do štúdia hosťa hydrogeológa Igora Muchu. Významné boli jeho práce súvisiace s vodnými zdrojmi pre Bratislavu. Venoval sa aj odvodňovaniu banských diel i stavebných jám pre bratislavskú rýchlodráhu. Výraznými boli jeho aktivity v oblasti riešenia problematiky vodného diela Gabčíkovo.

Historickým udalostiam spred 79 rokov sa bude venovať počas 29. augusta aj Rádio Regina Východ. Predpoludňajšie prúdové vysielanieod 09.05 h ponúkne okrem iného pohľad na Cestu hrdinov SNP. Prinesie ho rozhovor s 19-ročnou Vranovčankou Dominikou Bodorovou. Popoludní po 15.05 h si poslucháči na východnom Slovensku budú môcť vypočuť rozhlasovú hru Slovenský raj autorskej trojice: Jozef Palaščák, Peter Kočiš, Jana Wernerová. Zavedie ich do sveta počítačových hier, ktorý zlákal nejedného tínedžera.

Rádio Regina Východ 1. septembra o 9.00 h vovedie poslucháčov do historickej budovy Ústavného súdu v Košiciach a jej zákutí v predpoludňajšom Magazíne. Prinesie v ňom aj rozhovor s predsedom Ústavného súdu Ivanom Fiačanom, ktorý porozpráva o svojej sudcovskej ceste.


Rádio Patria

Rádio Patria sa bude venuvať obom výročiam nielen v rámci denného spravodajstva rozšírenými a sviatočne zameranými reláciami Rádionoviny (ukrajinské, rusínske) a Rómske slovo (rómske). V rómskom vysielaní rezonuje téma SNP od konca júla – v nadväznosti na Pamätný deň rómskeho holokaustu (2. augusta), koniec augusta je istým vyvrcholením témy SNP, u Rusínov je to zase začiatok, pretože táto téma potom pokračuje až do októbra (výročie karpatsko-duklianskej operácie). V národnostnom publicistickom vysielaní na Regine v rómskom jazyku 31. augusta si poslucháči môžu vypočuť reláciu Lav laveha (slovo ku slovu): Rómovia a SNP (v kontexte holokaustu Rómov, postavenia Rómov v Slovenskom štáte).


Rádio Patria - maďarské vysielanie

Počas utorka 29. augusta bude Rádio Patria vysielať prúdovo predpoludním a blokovo popoludní, pričom v živom vysielaní zachytí informácie o aktuálnom sviatočnom dianí – udalosti, podujatia, oslavy na vidieku. V piatok 1. septembra vysielanie Rádia Patria pripomenie dôležité udalosti, ktoré sa s prvým septembrovým dňom historicky spájajú. Odznie publicistika o začiatku 2. svetovej vojny, o schvaľovaní slovenskej Ústavy a venovať sa bude aj začiatku školského roka na Slovensku.


Rádio_FM

Rádio_FM bude oba sviatočné dni reflektovať v rámci štandardného spravodajstva a pozvánok na akcie venované sviatkom, napr. Bratislava bez náckov a pod.


Radio Slovakia International

Sviatok výročia SNP a Deň Ústavy SR bude v šiestich jazykoch (Slj, Anj, Frj, Nj, Ruj, Špj) rezonovať v rozhlasovom priestore aj za hranicami našej krajiny, prostredníctvom internetového a satelitného vysielania programovej služby Radio Slovakia International.

V utorok 29. augusta ponúkne vo vysielaní:

SNP – tri písmená odboja – pohľad na Povstanie s historikom Ivanom Kamencom a Petrom Šumichrastom z Vojenského historického ústavu, zaznejú aj archívne rozhlasové nahrávky;

Guvernér Imrich Karvaš - publicistický materiál s autorom biografie guvernéra Slovenskej národnej banky I. Karvaša spisovateľom Ľubom Olachom a Ľudovítom Hallonom z Historického ústavu SAV prinesie aj informácie o vklade prvého bankového guvernéra k Povstaniu;

Who were General Viest and General Golian? – anglicky hovoriacim poslucháčom predstaví generálov Viesta a Goliana cez odborný výklad Martina Poscha z Historického ústavu SAV a tiež rozhovor s Branislavom Tvarožkom, asi posledným žijúcim členom Vysokoškolského strážneho oddielu;

Miesto SNP v dejinách - rozhovor s predsedom Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov V. Longauerom o význame SNP v dejinách Slovenska, o vzniku partizánskeho hnutia, o taktike boja s Nemcami, o 59. prechode SNP Nízkymi Tatrami, o medzinárodnej spolupráci s veteránskymi a mimovládnymi organizáciami;

Za slobodu - rozhovor s dr. L. Skrakom – predsedom Klubu výtvarných umelcov a teoretikov SZPB, spoluautorom stálej expozícii v stredisku SZPB v Bratislave, autorom výstavy Za slobodu! venovanej významným osobnostiam, ktoré bojovali za nezávislosť a slobodu slovenského ľudu (od štúrovcov do Dubčeka);

SNP na Prašníku - 79. výročie - rozhovor s 95-ročnou pamätníčkou Alžbetou Zollerovou, o živote partizánov a partizánskom odboji v lokalite Prašníka, A. Zollerová mala vtedy 16 rokov. Jej rodičia poskytli ubytovanie 4 partizánom a partizána si aj vzala za manžela;

Ján Paľovský – rádiotelegrafista, ktorý vymyslel pre povstalcov šifrovací kód;

Učitelia vo vojne - ako prebiehalo počas SNP vyučovanie v dotknutých regiónoch a ako sa doň zapojili aj učitelia;

„Mojich 100 rokov“- Alexander Bachnar sa narodil v chudobnej židovskej rodine. Kvôli svojmu pôvodu nemohol ukončiť štúdium na pedagogickej akadémii a následne bol odvlečený do pracovného tábora v Novákoch, kde učil židovské deti na tamojšej základnej škole, kde sa stal aj jej riaditeľom. V SNP bojovala aj čisto Židovská jednotka, ktorá sa skladala práve z chlapcov z Nováckeho tábora a mala asi dvestopäťdesiat členov. Alexander Bachnár v nej pôsobil ako veliteľ čaty. Po skončení vojny napísal knihu spomienok „Mojich 100 rokov“.

V piatok 1. september ponúkne vo vysielaní:

O dňoch, keď sa tvorila a prijímala Ústava SR - spomienkyvtedajších poslancov NR SR Milana Kňažka a Františka Mikloška;

Deň Ústavy SR si pripomenú aj v Chorvátsku - s Hanou Kováčovou, veľvyslankyňou SR v Záhrebe o slávnostnom spomienkovom podujatí ako aj o vzťahoch medzi našimi krajinami;

Autonehoda Alexandra Dubčeka - 1. september je spojený aj s touto udalosťou, spomínajú Milan Kňažko a František Mikloško;

História ústavy - Ústava ako najvyššie postavený právny predpis platný v Slovenskej republike – história a okolnosti jej vzniku;

Čo nám priniesla - historik Juraj Marušiak o tom, čo znamená Ústava pre Slovákov;

Štátne symboly - s heraldikom Ladislavom Vrteľom o heraldike a štátnych symboloch;

Čestná stráž prezidentky Slovenskej Republiky;

Introduction to Ústava – základné fakty o slovenskej ústave pre anglicky hovoriacich poslucháčov vysvetľuje ústavný právnik Radovan Procházka;

Do children in Slovakia have a clue about its constitution? – anketa s anglicky hovoriacimi žiakmi ZŠ o tom, čo vedia o Ústave SR.


Bratislava, 25. august 2023, Rozhlas a televízia Slovenska


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.08.2023 • ČT art vstupuje do druhé dekády vysílání, novou sezonu zahájí oblíbeným Týdnem dárků
29.08.2023 • Česko Slovensko má talent přináší světové talenty už po jedenácté
28.08.2023 • Pojďte do toho naplno s Prima ZOOM!
26.08.2023 • Mění se svět a mění se i školy. Dokumentaristé v novém cyklu České televize zjišťují Jak se dělá dobrá škola
25.08.2023 • Show Jana Krause – 30. 8. 2023
24.08.2023 • Skupina Markíza: Jeseň 2023 plná skvelých príbehov pre všetkých

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist