Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 16:09:50   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Z domova | Články
 

Barrandovský uplink již otestoval s SES ASTRA vysílací parabolu

  Autor: Redakce satCentrum , e-mail: redakce@satCentrum.com Přidané: 30.09.2011


Na pražském Barrandovském vrchu, v areálu filmových ateliérů, pokračuje v současné době výstavba nového stacionárního satelitního uplinku pro platformu Skylink. Od naší poslední návštěvy na začátku září - viz článek Skylink buduje na pražském Barrandově nový satelitní uplink, se toho dost změnilo, a tak jsme se opět spojili s Jurajem Zacharem z bratislavského Towercomu, který stavbu řídí, aby nám poskytl další informace.


Společnost Towercom z Bratislavy, která se spolu s ostravskou společností TradeTec podílí na vysílání česko slovenské satelitní platformy Skylink, buduje v Praze stacionární uplink pro distribuční transponder č. 295 na satelitu ASTRA 3B na orbitální pozici 23,5 st. východně, 11,895 V, který byl aktivován letos 1. dubna. Na tomto transponderu, který je zatím uplinkován z bratislavského Kamzíku, dnes vysílají stanice TV NOVA a NOVA Sport ve vysokém rozlišení a TV NOVA, TV Barrandov, Golf Channel, Retro Music TV a CE TV ve standardním rozlišení obrazu.

Po dokončení výstavby a jeho spuštění koncem příštího měsíce (v říjnu 2011) skončí přenos datového streamu z Prahy do Bratislavy, a programy, které jsou připravované ve studiích TV NOVA a TV Barrandov, které se nachází přímo v areálu, kde je umístěný uplink, budou distribuované na satelit z tohoto nového uplinku. A díky sdružovači a využití i druhé vysílací polarizace bude možné v budoucnu počet transponderů rozšířit až na čtyři a výrazně tak navýšit vysílací kapacitu Skylinku pro programy ve standardním i vysokém rozlišení obrazu.

Jak už jste se mohli podívat na obrázky v článku, je barrandovský uplink umístěný na jihozápadním „horním“ konci rozlehlého areálu s filmovými studii a sídly televizních společností, na vyvýšeném kopečku. Přes uličku k rozsáhlým halám ateliérů je nejblíže k uplinku umístěna budova TV Barrandov, což usnadní datové připojení této nové komerční televize, včetně jejího HD kanálu. Na pozemek uplinku jsou už dále dotažené kabely nejen z této televize, ale také z odbavovacího centra TV NOVA z nové budovy televize v dolní části areálu. Další kabel vede z datového peeringového centra z Prahy, po něm se budou posílat streamy dalších programů k distribuci na uplink. K předání datových kanálů do pražského centra by mělo dojít po 10. 10. 2011, z areálu by se ovšem mohlo vysílat už dnes, protože uplinková parabola už je plně funkční.

Tento měsíc byl podle plánu dokončený klimatizovaný „domek“ s elektrickými rozvody a technologií. Jak už jsme uvedli v předchozím článku, je větší, než buňka uplinku v areálu ČT na Kavčích horách, i než na Kamzíku, je vyšší, protože zde je nainstalován jiný systém rozvodů chlazení ze spodní části. Dokončené jsou už terénní úpravy, a v uplinku je už funkční vysílací středová parabola o průměru cca 3,7 m dodaná německou firmou SAT-COM. V příštích týdnech se osadí ještě menší paraboly o průměru 180 cm, které budou sloužit jako přijímací antény. Fotografie uplinku s novou parabolou chystáme k připojení do tohoto článku!.

Podle slov Michala Kopřivy ze společnosti TradeTec proběhly už v minulých dnech úspěšně testy s vysíláním signálu na této parabole, a dohledové a řídící centrum společnosti SES ASTRA v lucemburském Betzdorfu povolilo tento uplink pro distribuci signálu pro Skylink. Výstavbou barrandovského uplinku tato platforma zkvalitní a zjednoduší distribuci některých kanálů, připravovaných v Praze a významně rozšíří kapacitu pro nabídku dalších programů, na které již abonenti čekají.


Redakce satCentrum, Václav Hrubec, 30. 9. 2011, foto z 7. 9. 2011 autor


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
19.09.2011 • Towercom bude od 1. októbra využívať už piaty transpondér na satelite ASTRA 3 na orbitálnej pozícii 23,5° východnej dĺžky [ 2 ]
10.09.2011 • Skylink buduje na pražském Barrandově nový satelitní uplink
10.08.2011 • 1,5 miliónu aktivních karet Skylink
08.08.2011 • UPC Direct se svým partnerským call centrem získali hlavní cenu [ 2 ]
01.08.2011 • V anketě satCentrum o sledovanosti placené televize patřila skoro polovina z 12 000 hlasů platformě Skylink
28.07.2011 • Jazyková rozmanitosť v slovenských médiách

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist