Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 09:37:46   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

Projednává se dominantní postavení UPC

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 09.04.2001


Český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) stále řeší správní jednání se společností United Pan-Europe Communications (UPC, která je podezřívaná ze zneužití dominantního postavení na trhu kabelových televizí v České republice.

UPC má v současnosti asi 410 000 abonentů a došlo u ní od 1.1.2001 k významnému zdražení měsíčního poplatku za poskytované služby. Předseda protimonopolního úřadu Josef Bednář oznámil v tisku, že na výzvu na zdůvodnění nepřiměřeného zvyšování cen nedostal úřad přesvědčivou odpověď. O tom, či společnost opravdu zneužívá svoje dominantní postavení na trhu, by měl ÚOHS rozhodnout do dvou měsíců. J. Bednář zároveň nevyloučil, že protimonopolní úřad využije institut předběžného opatření, aby zabránil UPC od nového roku ceny zvýšit.

ÚOHS dostal dosud v této věci více jak 50 stížností od občanů, které se týkaly zvýšení cen a centralizace zákaznických center. V některých případech si klienti stěžovali i na změnu programové skladby.

UPC provozuje v ČR kabelové sítě bývalého Kabelu Plus, Kabel Netu a Dattelkabelu a provozuje i pronájem „satelitní kabelovky“ UPC Direct pro individuální placený (direct to home) příjem programů z družic Astra. Zatímco ceny UPC Direct (které jsou již nyní nastavené na dosti vysokou měsíční částku 462 Kč za základní programovou nabídku Rodina) se v příštím roce zvyšovat nemají, za kabelové uživatelské služby by měli abonenti zaplatit údajně až o 140-290 procent více!

Společnost UPC působí v 17 zemích Evropy, provozuje 12 000 kilometrů optických tras a 36 000 kilometrů koaxiálních kabelových sítí, má 6,28 miliónů předplatitelů kabelové televize a dosah do 9,53 miliónů domácností. Majoritním vlastníkem akcií, které se ocitly na historickém minimu, je firma UnitedGlobalCom, minoritním majitelem pak Microsoft.

O UPC se intenzivně zajímá především společnost AT&T, která vlastní minoritní podíl právě ve firmě UnitedGlobalCom. Koupí takové společnosti, jakou je UPC se totiž otevírají především mediálním a zábavním společnostem neuvěřitelné možnosti, jak se dostat k zákazníkům.

(podle denního tisku VHR)


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.04.2001 • UPC bojuje proti pirátům

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist