Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 16:03:52   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Kabelová televize | Články
 

UPC bojuje proti pirátům

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 09.04.2001


V České republice je údajně 60 až 80 tisíc domácností načerno připojeno ke kabelové televizi.

Osmina až šestina všech českých domácností, které jsou oficiálně napojeny na kabelovou televizi, představuje stejný počet domácností, které mají „kabelovku“ připojenou pirátsky. Tvrdí to mluvčí společnosti UPC Česká republika František Malina. ”Odhadujeme, že pirátsky je na nabídku kabelové televize připojeno šedesát až osmdesát tisíc domácností,” řekl Malina v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes.

Podle Maliny přitom piráti používají hned několik způsobů, jak se na kabelovou televizi napojit bez placení. Například v místech, kde se nevyplatí položení kabelů a kabelové společnosti proto svůj signál šíří vzduchem, si lidé kupují antény s dekodérem. S jeho pomocí pak rozšifrují vysílaný signál. Tam, kde je položený kabel, se lidé načerno připojují v rozvodné skříni, která je umístěna přímo v domě nebo u souseda. „Na to ale často přijdou technici při kontrolách a měřeních,” upozorňuje Petr Opletal ze společnosti TES Media.

Mobily odříznou piráty

”Kódování programů bylo prvním krokem, který měl pirátství zabránit nebo alespoň ztížit,” řekl MF Dnes další z představitelů společnosti UPC, Dušan Konečný. ”Ale vlastně již v době, kdy jsme ho instalovali, se na Internetu objevily návody, jak kód rozluštit,” stěžuje si. Příchod nové generace mobilních telefonů UTMS ale „vzdušným pirátům“ odzvoní. ”Šíření signálu kabelové televize musíme do konce roku ukončit,“ potvrzuje Malina. Podle jeho slov budou muset kabelové společnosti tyto frekvence opustit.

”Všichni naši zákazníci budou moci přejít na satelitní vysílání nebo se připojit kabelem. Ostatním prostě během roku jednoho dne přestanou jít načerno přijímané programy kabelové televize,” nastiňuje budoucí vývoj Malina. Jiná situace nastane u lidí, kteří se načerno připojují prostřednictvím pevného kabelu. ”Nejčastější bývají případy, kdy lidé odmontují filtry v rozvodné skříňce. Tím získají větší programovou nabídku, než za jakou platí,” popisuje praktiky „kabelových pirátů“ Opletal.

Pomůže OSA?

”Všechny takové případy můžeme odhalit jen při kontrolách nebo na části sítě, která má zpětnou vazbu a hlásí nám, když se někdo do kabeláže vloupe,” říká Opletal. Takovým lidem zatím nehrozily žádné větší postihy. ”Většinou totiž škoda na zařízení nedosáhla dvou tisíc korun. To je podle našeho práva přestupek a policie tím má trochu svázané ruce,” míní Opletal.

Podle šéfa České asociace kabelových komunikací Zdeňka Vaníčka se ale situace začíná v poslední době lepšit. „Ozývají se organizace chránící autorská práva,” vysvětluje. Podle autorského práva by měl totiž platit autorským svazům i majitel satelitní antény, který z ní rozvádí televizní signál po domě. A to podle tohoto zákona policie už trestat může,uzavírá MF Dnes.

(Jan Potůček, Svět namodro 30.1.2001)


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
09.04.2001 • Projednává se dominantní postavení UPC

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist