Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 18:29:36   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Co je to digitální televize - DVB ?

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 10.09.2001


V tématu měsíce se nyní obšírně věnujeme nástupu digitální televize a přechodu od klasického analogového vysílání do digitálu. Ale co je to vlastně ta zmiňovaná digitální televize, nebo jak se často píše zkratka - DVB? Jak tomu mám jako laik rozumět?

Rozdíl mezi analogovou a digitální televizí lze zjednodušeně připodobnit k již známému rozdílu mezi starou gramofonovou deskou a kompaktním CD.
Toto srovnání však trochu pokulhává neboť zavedení CD nezměnilo způsob poslouchání hudby. Při sledování digitální televize se sice budou programy sledovat stejným způsobem, avšak přijímač digitální televize nabídne řadu dalších možností.

Takže jaké jsou hlavní výhody digitální televize ?

1. Digitální televize poskytne daleko více kanálů, jak lokálních tak celoplošných ve vyšší technické kvalitě a to na úrovni standardní televize (SDTV- Standard TV) nebo na úrovni televize s vysokým rozlišením obrazu (HDTV - High Definition TV).
2. Standardní televize poskytne několikanásobně vyšší počet programů spolu s množstvím dalších, interaktivně získávaných multimediálních informací.
3. Pokud se bude jednat o televizi s vysokým rozlišením obrazu, tak ta přenese do domácností filmovou kvalitu obrazu s vícekanálovým zvukem.
4. Spolupráce, později i splynutí klasického vysílání s dalšími médii nabídne množství nových služeb zcela rozdílného pojetí, než jak chápeme dnešní televizi. Interaktivní přijímač zvládne např. jednoduché kvízy až po informace kombinované z TV programu a Internetu. Tyto informace bude možno sledovat na obrazovce počítače i televizoru
5. Digitální televizi lze na rozdíl od analogové sledovat za jízdy autem, tramvají, autobusu dokonce i za pochodu z kapesního přijímače drženého v ruce.
6. Kromě toho bude možno za pomocí zpětných kanálů vytvořených z dalších médií (např. GSM) přijímat kdekoliv ze vzduchu objemné balíky dat, třeba do přenosného počítače, až tísíckrát rychleji než jak to lze provést s pomocí současně používaného modemu, připojeného k telefonní lince.

To byly výhody, ale jsou i nevýhody?

Ano, jako každá nová věc skýtá v sobě nevýhody určitého strachu, obavy před novým přístupem k televiznímu vysílání, které přestává být jen pasivním zdrojem informací, ale z diváka se skutečně stane aktivní uživatel, který bude pomocí zpětných komunikačních kanálů určovat to, co bude využívat. A samozřejmě na startu je potřeba vynaložit velké počáteční náklady na vybudování digitální struktury, přenosových prostředků a také určité peníze musí zaplatit i divák při výměně své staré analogové televize za digitální, a nebo musí ke své stávající televizi přikoupit digitální terminál - DVB set-top-box.

Půjdeme do toho?

Ano, určitě, dalo by se říci, že nic jiného nám vlastně ani nezbývá. Jsme součástí Evropy, kde se již pravidelně terestricky digitálně vysílá, velký krok kupředu udělalo i digitální satelitní vysílání, kde stále více ubývá analogových kanálů a některé televizní společnosti již analog opustili úplně.
Dále si všimněte, že televize je ve výrobní části převážně digitální, studia i přenosové vozy jsou již vybaveny poslední digitální technologií. Takže dnes ji chybí už jen digitální propojení až k divákovi.
Ale i toto propojení se již v dnešní době stává běžným. Valná část televizních a rozhlasových programů, vysílaných přes satelit je digitální, digitální satelitní přijímače jsou již běžně k dostání a digitální programy sledují milióny diváků.

- Zpracováno s využitím materiálů Czech Digital Group, www.digitv.cz -



  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.09.2001 • Digitální vysílání v České republice
12.09.2001 • Ukončenie analógového pozemného vysielania v krajinách Európy

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist