Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 10:21:48   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Ukončenie analógového pozemného vysielania v krajinách Európy

  Autor: Marek Rybár , e-mail: marek@satcentrum.com Přidané: 12.09.2001


Smernica Európskeho parlamentu a Rady č. 95/47/ES o použití noriem na prenos TV signálov z 24.10.1995 odporúčala vládam stanoviť časový harmonogram prechodu na digitálne pozemské TV vysielanie a stanoviť podmienky vypnutia analógového vysielania. V niektorých štátoch sa už dnes prešlo od podmienok na trvalú prevádzku. Bez účinnej podpory štátu, t.j. pri spoliehaní sa len na tržné mechanizmy, by sa však prechod aj v ekonomicky vyspelých krajinách zastavil na úrovni 50 až 60 % obyvateľstva. Nasledujúci graf ukazuje počet domácností prijímajúcich DVB-T v Európe, pričom počet analógových užívateľov je stále rádovo o niekoľko desiatok mil. vyšší.

Veľká Británia
Vo Veľkej Británii je už v prevádzke 6 sietí vysielačov (t.j. 6 multiplexov) v približne 80 lokalitách. Jednotlivé multiplexy sú licencované. Operátorom štyroch z nich je spoločnosť CCI, ďalšie dva prevádzkuje spoločnosť NTL. Ceny digitálnych prijímačov sú dotované. Do trvalej prevádzky bola prvá sieť uvedená 15.11.1998. Vypnutie analógového vysielania je naplánované na obdobie medzi rokmi 2006 / 2010.

Írsko
Ministerstvo umenia, umeleckého odkazu, galtachtu a ostrovov oznámilo, že parlament rozhodol o vybudovaní siete pre 6 multiplexov s národným pokrytím (cca 30 TV kanálov). Vypnutie analógového vysielania je naplánované na obdobie medzi rokmi 2009 / 2015.

Španielsko
V Španielsku je signálom DVB-T pokrytých 58 % populácie. V prevádzke je už väčšina zo 14 plánovaných programov. Prevádzkovateľom služby je spoločnosť ONDA digital. Do trvalej prevádzky bola prvá sieť uvedená v roku 2000. Vypnutie analógového TV vysielania je naplánované na 1.1.2012.

Taliansko
Parlament prerokováva návrh zákona, ktorý by mal podporiť prechod od analógového na digitálne vysielanie v priebehu nasledujúcich 10 rokov. V r. 1999 Úrad pre komunikácie založil Národný výbor, ktorý má definovať kroky na podporu spustenia prevádzky DVB-T v Taliansku a ktorého aktívnymi členmi sú všetci talianski vysielatelia.

Francúzsko
Od augusta 2001 začal platiť nový zákon o vysielaní, ktorý autorizuje aj digitálne TV vysielanie. Zo zákona vyplýva povinnosť, že CSA (ekvivalent Rady SR pre vysielanie a retransmisiu) musí zorganizovať stretnutie profesionálov v oblasti vysielania (operátorov vysielacích sietí, výrobcov, poskytovateľov programov, operátorov káblových, družicových a mobilných sietí, konzultantov, zástupcov miest a oblastí, montážne organizácie antén, prevádzkovateľov stožiarov). Prvé experimentálne vysielanie by malo byť spustené do prevádzky v roku 2002. Vypnutie analógového vysielania je naplánované do roku 2015.

Nemecko
V lete 2000 vláda Nemecka rozhodla o vytvorení Iniciatívy ”Digitálne vysielanie” (IDR - Initiative ”Digitaler Rundfunk”), ktorá pracuje pod Ministerstvom pre hospodárstvo a technológie. Táto iniciatíva má zohľadniť ciele všetkých zainteresovaných a dôležitých skupín spoločnosti pri zavádzaní digitálneho vysielania (aj rozhlasu), vrátane regulačných a technických aspektov. Prvé experimentálne vysielanie by malo byť spustené do prevádzky v roku 2002. Vypnutie analógového vysielania je naplánované na obdobie medzi rokmi 2010 / 2015.

Holandsko
Ministerstvo kultúry a Ministerstvo dopravy spracovávajú plán na spoluprácu relevantných strán na trhu s cieľom spustenia DVB-T. Jeden multiplex bude pridelený verejnoprávnym programom (národným a regionálnym) a pre 4 multiplexy budú udelené licencie komerčným službám (80% TV a 20% prenos dát a/alebo rozhlas). Vypnutie analógového TV vysielania je naplánované do roku 2010.

Švédsko
Vo Švédsku sú v prevádzke 3 multiplexy, ktoré po technickej stránke prevádzkuje Teracom. O digitálne vysielanie prejavili veľký záujem mnohí (najmä regionálni) vysielatelia. Preto vláda rozhodla o začatí výstavby štvrtej siete vysielačov. Do trvalej prevádzky bola prvá sieť uvedená 1.4.1999. Vypnutie analógového vysielania je naplánované na obdobie medzi rokmi 2008 / 2012.

Nórsko
Do trvalej prevádzky bola prvá sieť uvedená v roku 2000. O termíne vypnutia analógového TV vysielania nebolo zatiaľ rozhodnuté.

Fínsko
Od septembra 2001 bola vo Fínsku uvedená do trvalej prevádzky prvá sieť, pričom 23.6.1999 boli udelené licencie prevádzkovateľom 3 multiplexov. Vypnutie analógového vysielania je naplánované na rok 2006.

Dánsko
Z iniciatívy parlamentu sa začala medzinárodná koordinácia frekvencií pre 4 multiplexy DVB-T. Bližšie termíny experimentálneho vysielanie nie sú stanovené.

Česká republika
Digitálna televízia sa v Českej republike rozvíja už od roku 1997. Dňa 21.9.1999 dala Rada ČR pre R a TV vysielanie súhlas na experimentálne vysielanie DVB-T dvom spoločnostiam, a to Českým Radiokomunikacím, a.s. a spoločnosti Czech Digital Group, a.s. České Radiokomunikace začali experimentálne vysielanie jedného multiplexu z dvoch vysielačov v oblasti Prahy dňa 12.5.2000. Czech Digital Group, a.s. začal vysielať koncom júna 2000 z troch vysielačov, taktiež v oblasti Prahy. V ČR existuje Skupina pre digitálne vysielanie (SDV), ktorá bola založená Radou v r. 1999.

Slovenská republika
Zámerom nedávno schváleného materiálu Vládou SR je iniciovať konkrétne kroky na prechod pozemského TV vysielania na Slovensku z analógovej na digitálnu formu, s cieľom začatia pravidelného vysielania v r. 2004 a ukončenia analógového vysielania najneskoršie v r. 2015.

Poľsko
Poľské DVB Fórum bolo založené v r. 1997. Jeho úlohou je diskutovať požiadavky vysielateľov, technické otázky a problematiku regulácie.

Maďarsko
Do trvalej prevádzky by mala byť prvá sieť uvedená v roku 2003. Vypnutie analógového vysielania je naplánované do roku 2013.

Názory na ciele zavedenia digitálneho vysielania sa podľa konkrétnej situácie v tej-ktorej krajine líšia. Väčšina štátov zatiaľ presne neurčila dátum úplného ukončenia analógového vysielania. Všeobecne sa však predpokladá, že tento proces bude prebiehať v rokoch 2008 až 2015. V prechodnom období predpokladajú určitú časovo limitovanú paralelnú prevádzku starého a nového spôsobu vysielania. Aby mohlo byť analógové vysielanie vypnuté, musia byť na to vytvorené predpoklady. Napríklad podľa ministerstva kultúry Veľkej Británie musia byť splnené nasledujúce kritériá:
  • náklady na digitálny príjem verejnoprávnych programov musia byť únosné pre väčšinu obyvateľstva,
  • digitálne pokrytie obyvateľstva z družíc, z pozemských vysielačov a káblovou televíziou by malo byť aspoň 95%,
  • počet domácností s digitálnym príjmom by mal byť väčší ako 70%.


    Zdroj:
    - Ing. Juraj Oravec - Stratégia a technické kritériá na zavedenie pozemského digitálneho TV vysielania v systéme DVB-T na Slovensku, marec 2001
    - Výročná správa Výskumného ústavu spojov za rok 2000


  •   Sdílet:      

    ¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

    Verze pro tisk




    Další články z rubriky:
    18.09.2001 • TV Nova a digitální vysílání [ 4 ]
    14.09.2001 • Vývoj pozemného DVB-T vysielania na Slovensku
    13.09.2001 • Digitální vysílání v České republice
    10.09.2001 • Co je to digitální televize - DVB ?

      Komentáře:

    ERROR

    Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

    Přihlašte se: Přihlášení.

    V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
    Facebook, Twitter, Google. .

    Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



    zpět nahoru


    ¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
    Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist