Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 04:39:42   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Neoficiální příjem | Články
 

Kto má strach z pirátov?

  Autor: Ján Blažek , e-mail: Janblazek@stonline.sk Přidané: 03.08.2001


Po prečítaní článku na tému Piráti v Poľsku zlikvidovaní?! (v SE 11/2001) som sa musel naozaj vážne zamyslieť nad celkovou situáciou. Mal som totiž veľmi divný pocit z toho, že aktivita „Proti pirátom“ zahŕňa aj nepriamu kontrolu nad satelitnými divákmi. Ak majú „regionálni zástupcovia“ informovať o podozrení z akejkoľvek nekalej činnosti súvisiacej s pirátskym sledovaním programov, tak mi to veľmi vážne pripomína „informantov“ z doby minulej. Samozrejme, že sa veľké spoločnosti musia brániť, veď obhajujú svoje práva a trh. Na druhej strane je ťažké uveriť, že by bola situácia natoľko vážna, že si vyžaduje až takúto kontrolu.

Vráťme sa o pár rokov dozadu, keď kartičky či už priateľské, alebo pirátske, boli dostupné skoro všade. Éra kódovania väčšiny programov z družíc Astra bola pre pirátov výzvou. Niet divu, že si veľa ľudí z toho spravilo dobrý „biznis“. Karty a k ním príslušné dekodéry, sa dali zohnať skoro v každej predajni so satelitnou technikou. Reklama v tejto oblasti prekvitala a nikoho ani len nenapadlo, že by sa jednalo o niečo ilegálne. Programy neboli pre naše územie určené, a tak sa ich netýkali ani autorské práva. Prevádzkovatelia platených programov sa mohli „útoku z vonku“ brániť iba častými zmenami kódov. Diváci sa s tým časom zmierili a vždy si trpezlivo počkali na aktuálne kódy. Asi len máloktorý satelitný fanúšik odolal pokušeniu „zakázaného ovocia“.

Aj ja som vystriedal niekoľko dekodérov, analógové iba dva.

Prvý dekóder som si kúpil u pána Rybára v ELKORe Žilina. Amstrad 510 upravený na samostatný dekodér Videocrypt mi prišiel práve vhod, pretože sa objavil dekódovací software „Season“. Prostredníctvom interface simulujúcim kartu a prepojenia s PC, dokázal software otvoriť celý balík SKY MultiChannels. Záujem o tento spôsob sledovania britských programov bol veľký, pretože náklady na jeho realizáciu boli minimálne a výsledok výborný. Majitelia týchto zariadení sa však dlho netešili, pretože Season vydržal iba krátku sezónu. Po zmene kódu ho nahradil „Voyager“, ktorý sľuboval väčšiu odolnosť. Výsledok bol podobný, pretože onedlho aj tento doslúžil. Po veľkej zmene série kariet SKY sa tieto programy stali pre nás nedostupnými.

Príchodom spoločnosti MultiChoice na stredoeurópsky trh sa situácia tak trochu zmenila. Pirátske karty sa z pultov premiestnili pod pult a obchodovalo sa veselo ďalej.

Ja som však investoval do legálnej cesty a dekodér s kartou MultiChoice mi priniesol zopár zaujímavých programov. Tak ako mnohí diváci, aj ja som bol sklamaný obsahovou kvalitou programov (predovšetkým FilmNet CE). Ponuka MultiChoice by sa dala charakterizovať heslom „za veľa peňazí málo muziky“. Veľké zákroky proti pirátom sa za éry MultiChoice nekonali, čo bola chyba. Objavili sa totiž pirátske karty na celý balík programov MultiChoice. Samozrejme, že sa nepredávali len tak na pulte, ale boli a kto ich naozaj chcel, zohnal. O odchode MultiChoice zo stredoeurópskeho trhu sa, snáď, nemusím zmieňovať.

Dnes je situácia úplne iná. Analóg je na ústupe a jeho kódovacie systémy sú pre pirátov nezaujímavé. Diváci vlastniaci dekodéry Videocryptu, či EuroCryptu môžu tieto odložiť na pôjd k dekodéru Luxcrypt. Dnes je v kurze iba digitál, a tak sa bojisko „digitalizovalo“. A sme konečne pri žhavej téme. Poľsko ukázalo, že zákroky proti pirátom môžu byť radikálne. Situácia tam však bola trochu iná. Platené spoločnosti operujúce na tomto trhu sa neobávali konkurencie zo zahraničia, čiže kariet na programy dostupné iba v zahraničí, ale nalomenia ich vlastného systému. Šírenie kariet pre poľské programy na území Poľska je pre firmy viac než len stratou zákazníkov, ale predovšetkým kapitálu, ktorý do digitálnej platformy investovali.

Situácia u nás je podobná. Rozdiel je len v tom, že na našom trhu platenej televízie sa o priazeň divákov uchádza iba jedna spoločnosť. Jej neúspech má iste veľa dôvodov. Nezáujem o spoluprácu s odborníkmi a odbornými médiami, nedostatočné technické znalosti problematiky a neefektívne kampane sú ich hlavným problémom. Nespokojní diváci vracajú súpravy, potencionálni záujemcovia sú dezorientovaní a sklamaní skutočnosťou, že nedostanú to, čo žiadajú - domáce programy.

Kampaň proti šíreniu pirátskych kariet u nás zatiaľ nehrozí, pretože útok pirátov zatiaľ neohrozuje nášho prevádzkovateľa platenej televízie.

Situácia sa však dá iba veľmi ťažko predvídať. Možno už zajtra sa aj u nás bude budovať platforma lokálnych agentov, dozerajúcich nad nebezpečnými pirátmi.

- 18.07.2001, Solid Europe 14/2001 -


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 3   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
27.07.2001 • Čo nalomí hackerov? [ 12 ]
24.06.2001 • Piráti v Poľsku zlikvidovaní? [ 2 ]
01.06.2001 • Postrach zvaný EuroCAM

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Takych je... 

13.09.2001 09:42 • Dauphin
Je nas viac takych co sme presli cez VC1, VC2, D2MAC atd.. Ale zeby bola sucasna situacia nejako vynimocna? Myslim ze nie, vsetko postarom. Jeden krok firmy, dalsi pirati a stale dokola. Ziaden dovod na paniku, pirati su neznicitelny :-)
 
 
  Prispevok ako od Luterana 

27.08.2001 00:25 • anonym
Neviem ci sa tym chvali, alebo o co islo. Mal by byt rad ze nieco mal a ma, a to meno (mena) myslim nemusel spominat.

Bola to reklama?, spomienky old-timera?, O co vlastne islo?

Vlado
 
 
  Sranda 

20.08.2001 20:47 • anonym
Ak ten to clenok pisal clovek,ktory ma skusenosti z nelegalnym PAY-TV,tak by sa mal nad sebou zamysliet.

Situacia v Europe/a hlavne na Slovensku uplne ina!!!/

Rozoberat to tu nemienim,staci pozriet na niektore nase a zahranicne boardy.

A to ze UPC je *Zdierac*,mu prislucha byt nalomene.

Zachranou Upc je znizit ceny rozsirit ponuku.

Milo
 
 
Celkový počet komentářů: 3 / zobrazují se: 1 ... 3

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist