Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 21:36:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Lokální a regionální televize na Slovensku

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 16.04.2003


Regionální a lokální televize, které se začaly objevovat na počátku devadesátých let, už patří ke koloritu každého většího města, a dokonce i mnohé větší vesnice. Na Slovensku již vysílá 75 místních televizí, z toho jsou 4 regionální a 71 lokálních. Vlastní zpravodajskou televizi má 15 obcí, nejmenší z nich v okrese Kežmarok v Ihľanech má 1251 obyvatel.

Dvanáct z lokálních televizí vysílá dvojjazyčně – slovensky a maďarsky. Informují o aktuálním dění v obcích a regionech, sportovních a kulturních událostech, přenáší jednání zastupitelstev. Jejich největší předností je bezprostřednost. Lokální televize jsou většinou spolkem nadšenců. Televize, kde pracují profesionálové, jsou spíše výjimkou. Mnohé fungují v doslova v bojových podmínkách. V posledních letech nové televize masivně nevznikají ani nezanikají. Pokud chce obec či město provozovat televizi musí si vytvořit spol. s r. o., která požádá o licenci na vysílání. Financované jsou buď z rozpočtu města či obce nebo částečně či úplně z komerčních příjmů – reklama, teleshoping, tvorba videofilmů na objednávku, někdy nechává provizi i kabelový operátor. Většinou je vysílání místní televize obsažené v nabídce kabelového operátora, jinde zase kabelová společnost místní televizi sama provozuje.

První soukromou televizí s vlastním vysílačem je Video TV v Prievidzi, která vysílá už jedenáct let. Sleduje ji téměř 100 tisíc obyvatel, protože pokryje nejen Prievidzu, ale i 17 dalších obcí. Kromě zpravodajství a publicistiky z regionu se vysílají i živé diskuse. Jednou do týdne vysílají 30 až 40 minutové zpravodajství, které se opakuje. Dnes v televizi pracují dvě redaktorky. Televizi vlastní společnost Priamos, ve které jsou hlavním akcionářem Hornonitranské bane Prievidza.

První městská televize na Slovensku začala vysílá v Novákách, vznikla 15. 3. 1991. Televízia Nováky je kabelová, pokrývá přibližně 95 % místních domácností. Sleduje ji přibližně 4500 obyvatel. Televize vysílá v premiéře zpravodajství v pátek večer a trvá min. půl hodiny, někdy i déle, v třech následujících dnech jsou reprízy. Televize vysílá i přímé přenosy z jednání zástupců města, státní správy, klíčových podniků. Město má vlastní televizní techniku, zpravodajství vyrábí televize AVT v Prievidzi a zabezpečuje i kameramany a redaktory. Teletext (vysílán 24 hod. denně) poskytuje aktuální informace o dění ve městě a na Slovensku.

Lokální košická televize TV Naša vysílá denně hodinový program sestavený z aktuálních lokálních zpráv, bloků o problémech občanů a publicistických materiálů na hudebním kanálu Music Box. Televize své vysílání obnovila loni, neboť po vzniku televize Global a později JOJ zůstaly Košice bez lokální televize. Ředitelkou TV Naša je Eva Děkanovská. Televize vysílá pravidelné zpravodajství mezi 18 až 19 hod., kdy je tu třetí nejsledovanější (po TV Markíza a STV). Televizi má 18 interních zaměstnanců, financovaná je ze soukromých peněz.

V Žilině se vystřídaly již tři televize – momentálně od poloviny února vysílá Žilinská televize. Televize se chce vyprofilovat jako městská, i když je zatím čistě komerční bez smlouvy s městem. Vysílá se tři hodiny denně „live“, v neděli bohoslužba, odpoledne je relace Bufet s různými hosty. Chybí klasické zpravodajství, televize jej nahrazuje videotextem se zprávami agentury SITA a obrazovou relací ze života města s názvem Bez komentáře. Programová struktura a personální obsazení se ještě dotváří, do konce roku plánuje televize nové relace, zejména kulturní.

Televize na Slovensku prezentují svojí tvorbu na dvou festivalech. Už osm roků, každý podzim, je v Košicích mezinárodní festival Zlatý žobrák, loni se tu prezentovalo 118 televizí z 17 zemí. V březnu byl v Martine pátý ročník celoslovenské Přehlídky tvorby lokálních televizních stanic Slovenska, soutěžit mohou jen členové spolku LOToS (Spolek lokálních televizních stanic Slovenska), což je 34 slovenských lokálních televizí.

Tolik připomínka aspoň některých z malých televizí, které nejspíše nebudeme mít možnost mimo jejich region zachytit. Pryč je doba, kdy ”slepenec” bloků nístních televizí tvořil hlavní obsah televize Global, která vysílala dokonce i přes satelit Intelsat 707 v paketu Telenor. Dnes je místo ní na orbitu ”slovenská Nova” - TV JOJ. Ještě pro pořádek doplníme, že kromě JOJky na této družici vysílá dále i zpravodajská TA3 a Music Box. Ale víte, že zde po určitou dobu byla i veřejnoprávní STV? Ano, mnoho lidí dodnes ani netuší, že veřejnoprávní STV již kdysi ze satelitu vysílala a signál (test - barevné pruhy) s označením TV Slovakia byl televizním divákům dostupný dokonce víc jak 3 roky (!). Historie třetího veřejnoprávního kanálu se začala psát 21.5.1997, kdy byla stanice spuštěna ještě v analogové formě a končí dne 30.01.200, kdy se - tehdy už v digitální podobě - jeho provoz ukončil. Dnes STV 1, STV 2 a TV Markíza vysílají v paketu Slovak link na Eurobirdu 1.

Zdroj: SME, 10. 4. 2003, s. 5, J. Čavojec, M. Jesenský, eta, aha, (volně zpracováno z monotemat. článků, zkráceno)


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 6   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.01.2003 • Změna ve sportovní části kabelového a satelitního televizního kanálu Fox Kids [ 11 ]
02.10.2002 • Společnosti FTV Premiéra, TV Produkce a RTV Galaxie mezi sebou uzavřely dohodu [ 2 ]
28.09.2002 • Český rozhlas 6/Rádio Svobodná Evropa končí
05.07.2002 • Terestrický a kabelový příjem televize Galaxie [ 11 ]
12.06.2002 • Velká Javořina (1957 – 2002) [ 3 ]
02.05.2002 • Stanice O - první český hudební televizní kanál [ 19 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Môj príspevok 

25.04.2003 19:53 • anonym
kto platil 3 rpcny test TV Slovakia? Kolko to stalo? Naco to bolo?
 
 
  Můj příspěvek 

18.04.2003 18:19 • Franta
To, ze se Prima snazi zbavit reg. zpravodajstvi vubec nezpochybnuju. Jenom rikam, ze celoploska s regionalnimi vstupy je mi milejsi, nez desitky reg. a lokalnich televizi, ktere by vysilaly houby, a to jeste v ubohe kvalite.
 
 
  pro [anonym]- 16.04.2003 20:26 

17.04.2003 19:16 • anonym
Už aby se Prima toho regionálního zgrabu zbavila! Kvalita je tak na úrovni 10x ojeté VHS (=vysílání na okruhu Primy v kraji Vysočina), příspěvky oplývají neuvěřitelnou stupiditou a v podstatě jenom opisují to, co lze vidět v regionálním zpravodajství na ČT (=vysílání na okruhu Primy v Jihomoravském kraji).
 
 
  Tiež riešenie 

17.04.2003 07:46 • mc
Tiež riešenie ponúkajú bavorské regionálky na Astre. V cca. polhodinových blokoch sa od 17 do 24 hod striedajú O-TV,TVA,DonauTV,RFL ... celé to nájdete pod id ONTV!
 
 
  Regionální bloky v Primě 

16.04.2003 20:26 • anonym
Jen pro dokreslení. Prima se již snaží delší dobu střepat se regionálního zpravodajství, které má v podmínce licence. Je to stejný podfuk jako regionální televize v projektu TV Global - byla to jen záminka pro to, aby se stanice stala celoploškou. No a teď už se to Primě nehodí a poslanci a Rada (pokud byla) se snažili vytvořit další novou síť. No a možná té by toho Černýho Petra regionálních zpráv přešoupli.
 
 
  lokalni televize 

16.04.2003 18:36 • Franta
Je opravdu dulezite, aby kazda vesnice mela svoji televizi a vysilala na ni 30 minut zpravodajstvi, ktere stejne cely tyden opakuje? Na kabelu mozna, ale vzduchem? To uz se mi vic libi system Primy - lokalni a regionalni bloky v ramci celostatniho programu. Regionalni televize, jako samostatne, maji smysl treba v Nemecku, kde pokryvaji daleko vic obyvatel nez treba celoplosna televize na Slovensku.
 
 
Celkový počet komentářů: 6 / zobrazují se: 1 ... 6

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist