Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Úterý • 16.04.2024 - 16:03:59   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

Seznamte se: souprava pro přenos IR signálu VT4

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 24.07.2003


Možná jste se také setkali s problémem, jak ovládat přístroje domácí elektroniky, které máte umístěné v jiné místnosti či dokonce v jiném patře. Infračervený (IR) signál, vysílaný LED diodami ovladačů ovládajících naše elektronické miláčky stačí sotva na několik metrů přímé viditelnosti, a neohne se, ani nepronikne přes sebemenší překážky, natož stěny anebo stropy či podlahy našich příbytků.

Pokud však toužíme sledovat v pohodlí ložnice film z videa či satelitu, nemusíme si k televizi pořizovat ještě další zařízení do ložnice. Naše domácí kino, umístěné v obývacím pokoji můžeme ovládat z jakékoliv místnosti v domě, stačí si pouze pořídit soupravu pro přenos infra signálu.

Na našem trhu je k dostání několik typů podobných zařízení, lišících se designem a provedením,ale pracujících na stejném principu. Vezmu si krabičku dálkového ovládání (lidově řečeno „tatranku“) s sebou do ložnice či na místo, kde budu sledovat televizi (samozřejmě zapojenou kabelem do domácího rozvodu), namířím ovladačem na malý přístroj ve tvaru pyramidky, hranolu, mušle, koule apod. a ve vzdáleném audio vizuálním centru se provede povel.

Zní to jednoduše a princip je také jednoduchý. Souprava pro přenos IR signálu se skládá ze dvou částí – vysílače umístěného tam, kde budeme chtít být a přijímače, který je u ovládaných přístrojů. Zmáčkneme tlačítko na dálkovém ovládání, to vyšle povel – sekvenci kódu v pásmu infračerveného světelného záření. To, jak už jsme uvedli, neprochází zdmi a neohne se, je použitelné jen na přímou viditelnost a krátkou vzdálenost pouze několika metrů. IR signál mi však zachytí vysílač z naší soupravy. Kód z ovladače se namoduluje na rádiový signál v pásmu 70 cm na některém z kmitočtů, které je podle tzvn. Generálního povolení možné provozovat bez licence k vysílání povelů na krátké vzdálenosti, samozřejmě na homologovaných zařízeních s atestem zkušebny (např. CE). Tento radiový signál (např. na frekvenci 433 MHz) již projde zdmi, stropy či panely do vzdálenosti cca 30 metrů. Po přijmutí kódu z dálkového ovladače jej tedy hned tento vysílač odvysílá dále. V místnosti, kde jsou umístěná zařízení, které chceme ovládat je pak druhá část soupravy – přijímač. Ten je naladěný na stejnou frekvenci jako vysílač, tedy např. na zmiňovaných 433 MHz. Je trvale na příjmu a očekává rádiový signál v němž je obsažen kód povelu z dálkového ovladače. Po příjmu tohoto signálu z něj příslušný povel oddělí a vyšle směrem k požadovanému zařízení opět ve formě infračerveného signálu, se kterým si už čidla ovládaného přístroje rozumí a povel provedou.

Tolik princip, nyní konkrétně k testované soupravě. Na našem trhu jsou různé sady ve tvaru mušlí či pyramidek, my jsme pro změnu testovali zařízení s malým podstavcem, na němž je umístěná koule. Ověřovali jsme funkčnost sady označené jako VT4, obsahující model 2079T a 2079R. V krabici, ani v návodech v angličtině a v němčině nebyl nikde uvedený výrobce ani země původu. Předpokládáme, že se jedná o některou ze zemí východní Asie, zřejmě o Čínu či Jižní Koreu. Výrobek však obsahuje atest FCC i CE0681, prošel tedy homologací a neměl by být problém s případným rádiovým rušením. Souprava se skládá ze dvou přístrojů – vysílače a přijímače a je do ní dále přidáno čidlo, které se připojí kablíkem k přijímači a plochou se senzorem se přilepí u ovládaného zařízení. Dojde tak ke stoprocentnímu přenosu IR signálu i v tom případě, že je ovládané zařízení schované např. ve skříni v nábytku či na takovém místě, kam by se jinak IR signál špatně či vůbec nedostal.

Vysílač je tvořen malým podstavcem na němž je koule pro všesměrový příjem IR signálu od dálkového ovladače. V zadní části z podstavce vyčuhuje sklopná anténka („pendrek“) k přenosu rádiového signálu. Vysílač je napájený buď síťovým napětím 230V anebo je na podstavci konektor pro externí stejnosměrný zdroj 12 V s proudovým odběrem 40 mA. Frekvence testované sady byla nastavená na 433,92 MHz nebo 418 MHz o RF výstupním výkonu 2dBm +/- 3dB. Rozměry vysílače jsou 14 x 12 x 8 cm, hmotnost 300 gramů.

Přijímač přijímá stejné frekvence (433,92 MHz nebo 418 MHz) s úrovní –85 dBm. Opět je zde pevná přívodní napájecí šňůra pro 230 V anebo konektor pro externí zdroj 12 V s proudovým odběrem 40 mA. Rozměry jsou stejné jako u vysílače, tedy 14 x 12 x 8 cm a hmotnost 300 gramů. U přijímače je navíc na zadní stěně konektor Jack pro připojení čidla IR.

Obě součásti sady mají na podstavci pod koulí indikátor – LED diodu. Ta se rozbliká při příjmu IR signálu u vysílače anebo při vysílání IR signálu u přijímače a slouží jako kontrolní indikace toho, že kód je správně přijímán či vysílán. V balení jsou přidané dva oboustranně samolepící proužky pro připevnění čidla.

Sestavu jsme testovali v cihlovém patrovém rodinném domku a v bytu v panelákovém domě. Přenášeli jsme povely dálkových ovladačů audiovisuální techniky různých značek. Používali jsme ovladače k TV a domácímu kinu Sony, satelitnímu receiveru Humax 5400, Dreambox, Kaon 520UH, Nokia 9800S a Philips 6010 DSX a dalším přístrojům. Podle návodu k použití je minimální zaručená vzdálenost přenosu signálu až 30 metrů, což jsme nikdy nepřekročili. Signál prošel jak v rodinném domě tak v paneláku bez problémů a chyb, odezva byla okamžitá. Ani jednou nedošlo k výpadku v přenosu povelu.

Kladně můžeme hodnotit tvar přijímaného a vysílacího „čidla“ - podle manuálu „okna“ (window) ve tvaru koule, takže se přijímá i vysílá skutečně všesměrově. Zaujalo nás také dizajnově velmi pěkné a pečlivé provedení z tmavé umělé hmoty s lesklými koulemi. Použití síťového napájení 220 V nám ušetří výdaje za pravidelné doplňování bateriemi, na druhou stranu již nemůžeme tuto sadu používat k ovládání akumulátory napájených spotřebičů na chalupě bez elektrického proudu. Tedy pokud nebudeme externě napájet i tuto sadu. Ale předpokládáme, že v takovém „spartánském“ domě asi zřejmě nebudeme mít ani satelitní přijímač. No a závěrečná výtka patří k chybějícímu českému návodu, domníváme se však, že pokud se bude tato sestava u nás prodávat, zabezpečí prodejce (podle litery zákona je to dokonce jeho povinnost) překlad do češtiny či slovenštiny. Jedná se ale o uživatelsky velmi jednoduché zařízení, takže jsme při testu návod ani nepotřebovali.

Závěr – jedná se o velmi dobře fungující zařízení, které nám může zpříjemnit používání naší domácí spotřební elektroniky a umožní ovládat tuto techniku i z jiných míst našeho bytu. Koncovou prodejní cenu za sadu předpokládáme někde mezi 1600 až 2000 Kč, jedná se tedy o dostupné zařízení s dobrým uživatelským komfortem.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
26.07.2003 • Nové boxy pro DVB-T firmy Radix
03.06.2003 • Nový mini set-top-box Galaxis Pop
16.05.2003 • Nový NOKIA Mediamaster 150S a 150T [ 3 ]
07.05.2003 • Nový DVB-T set-top-box Humax F2-1001T
15.03.2003 • První set-top-box „zadarmo“ - Technisat DigiPal 1 [ 1 ]
14.03.2003 • Česká televize mění způsob odbavování audia [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Môj príspevok 

24.07.2003 08:13 • Miro
Mam podobne zariadenie Philips. Prenasam nim video signal medzi dvoma poschodiami zo satelitu do TV a tiez povely DO. Ale nie je to ziadna slava. Treba sa pohrat s polohou prijimaca, aby bol obraz co najlepsi. Kvalita prenosu video signalu sa meni aj od pocasia, niekedy ho rusi aj pohyb. Napr. dva tyzdne je signal dobry, potom sa zhorsi a treba bud zmenit kanal (ma 4), alebo zas zmenit polohu prijimaca. Jednym slovom, je to nanic, niet nad prenos signalu po drote. Prenos povelov DO je bezproblemovy, s tym suhlasim.
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist