Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 14:06:58   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

Česká televize mění způsob odbavování audia

  Autor: vhr , e-mail: vhr@vhr.cz Přidané: 14.03.2003


Od tohoto týdne přechází Česká televize na nový způsob odbavování doprovodného zvuku všech svých pořadů, vysílaných na prvním i druhém programu. Nepřetržitým vysíláním plného a pseudo sterea se zlepší i obsluha satelitních receiverů, přijímající signál ČT z Czechlinku, bez nutnosti dodatečného přepínání audio předvoleb v menu receiverů.


Česká televize připravovala spuštění tohoto systému na květen tohoto roku, jak jsme se však dozvěděli přímo z Kavčích hor, došlo k testovacímu provozu již v průběhu tohoto pracovního týdne. Navýšení nově vyrobených, již plně stereofonních programů umožnilo termín posunout takřka o dva měsíce.

O co se jedná. Dosud se vysílal doprovodný zvuk k oběma programům české veřejnoprávní televize jako dvě „podnosné“, tedy dva páry audia, mezi kterými se dalo pomocí menu digitálního receiveru, popřípadě televizního přijímače přepínat.

Pokud se vysílal stereofonní pořad, byl na prvním páru stereofonní doprovod – v levém kanále levý, v pravém kanále pravý stereo signál. Při vysílání některých reklam, předělů a starších pořadů byl vysílán v levém i v pravém kanálu stejný monofonní signál.

Potud by nic při příjmu nevadilo. Problém však nastal, pokud byl vysílán pořad či film v původním znění, tedy současně se vysílal český i originální zvuk. V takovém případě byl na tomto prvním páru smíchaný zvukový doprovod – v levém kanále český dabovaný monofononní signál a v pravém kanále originální doprovod pořadu v cizí řeči.

Na druhé „podnosné“ byl přenášený český mono zvukový doprovod, pravý kanál byl bez signálu.

Při zapojení receiveru přes konektor SCART do televizního přijímače, externího audio receiveru či videa tedy bylo nutné v takovém případě ručně přepnout ze sterea na nucené mono levého kanálu, pokud jsme samozřejmě požadovali jen dabing v naší mateřštině. Anebo ještě byla možnost přepnutí na pár druhé „podnosné“, ale zde byla vysílána opět jen monofonní informace v levém kanále.

Toto už dnes neplatí. Na Kavčích horách si uvědomili, že pro snadnější a bezproblémový příjem České televize z digitálního paketu Czechlink, případně i z paketu DVB-T by prospěla změna v systému odbavování audia. Taková, kdy je na první „podnosné“ přenášen trvale stereo signál, v případě, že se jedná o monofonní pořad, bude v levém i pravém kanálu vysílán stejný monofonní signál, tedy pseudo stereo.

V případě duálního vysílání bude na první „podnosné“ vysílán český dabbing a to stereo, pokud je natočený, popřípadě pseudo stereo, tedy dva stejné mono signály v obou kanálech současně. Pro diváka se tedy nemusí nic při příjmu takového pořadu přepínat či nastavovat, také reprodukce, případně nahrávka na videorekordér již bude bez „mixu“, pouze v češtině.

Originální zvuk pak bude přenášený na druhé „podnosné“, bude se tedy muset ručně přepínat v menu satelitního receiveru. To si ale každý divák, chtěje se zdokonalit v cizím jazyce, bez problémů sám na začátku vysílání takového pořadu jednoduše nastaví.

Pro přepínání dualního vysílání při pozemním příjmu z analogových terestrických vysílačů se nic nemění, řídící signál je nadále odbavován tak, aby si divák na svém televizním přijímači mohl vybrat mezi dabingem a originálním zvukem.

Další dotaz redakce k audio odbavování programů ČT směřoval k vysílání pořadů v systému Dolby Pro Logic. V současné době je již většina nových filmů a tematických pořadů vyrobena v nových formátech Dolby Digital 2.0 a 5.1. - bohužel v případě současného přenosu lze ze stereofonního signálu dekódovat pouze Dolby Surround (přední stereo a jeden efektový kanál mono do obou zadních párů reproduktorů). Teprve do budoucna se uvažuje o možném vysílání plné digitální audio informace z paketů DVB-T, popřípadě Czechlinku, samozřejmě bude nutné mít set top box s digitálním audio výstupem a hifi sestavu či domácí kino s dekodérem Dolby Digital. Dnes je však ještě předčasné mluvit o nějakém konkrétním termínu.

A poslední dotaz naší redakce směřoval k problémům s přepínáním, respektive dekódováním dekodérů CryptoWorks po změně vysílání v Czechlinku z volného (free to air) vysílání na kódované. O těchto problémech, které se vyskytují jen u některých konkrétních zařízeních, v ČT vědí a hledají možnosti řešení.

Na závěr nezbývá, než ocenit Českou televizi za její změnu systému odbavování audia, které nám usnadní obsluhu přijímacího zařízení a také poděkovat za její informace a pravidelnou komunikaci s naším webem.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.03.2003 • První set-top-box „zadarmo“ - Technisat DigiPal 1 [ 1 ]
21.02.2003 • Nový set-top-box DVB-T Fuba ODE 340
20.11.2002 • Test pěti přijímačů DVB-T [ 1 ]
15.11.2002 • V Německu byl představen nový Humax F1-4000T [ 6 ]
16.10.2002 • Živé vysielanie TA3 na mobilnom telefóne [ 3 ]
11.02.2002 • Zasáhne dvouletá záruční doba český satelitní trh? [ 3 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Můj příspěvek 

26.03.2003 21:32 • MONO
SOUHLAS!!!!!!!!!!!!!!!!!
 
 
  Stereo 

14.03.2003 19:12 • Jirka
Teda fakt, to jsou pokroky v době Dolby Digitál. Opravdu je vidět, že se v ČT nikdo nefláká. EPG slibuji od samého počátku vysílání, dneska ho má každá i ekonomicky slabší stanice. A pánové vymysleli jak automatizovat stereo??? Hmmm hluboce se klaním, myslel jsem, že jsme 10 let za západem, ale vypadá to, že jsme 40-50 let za opicema...
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist