Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 12:35:09   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

Test pěti přijímačů DVB-T

  Autor: Petr Miklík , e-mail: miklik@vues.cz Přidané: 20.11.2002


Redakce časopisu rfe (radio fernsehen elektronik) testovala pět DVB-T receiverů, dostupných na německém trhu. Do testu se dostaly výrobky firmy TechnoTrend, Panasonic, Samsung a dva přijímače Nokia. Redakce časopisu u nich zjišťovala, zda jsou rozdíly v uváděných hodnotách hodnotách pravdivé. „Setup“ (příprava, seřízení, nastavení) je většinou jednoduchý, podle přijímače trvá vždy mezi třemi a deseti minutami. Všechny přijímače byly připojeny na malou pokojovou anténu.



Obr.2 obrazové a zvukové poruchy při špatných příjmových poměrech, zvrásněný obraz a silné zkřivení a znetvoření obrazu
TechnoTrend Micro DVB-T

Set-top-box TT-micro DVB firmy TechnoTrend, model FTA T1100 (k dispozici byl pouze přijímač z nulté série) předpokládá jen UHF pásmo. Verze VHF-UHF se připravuje. Přijímač je malý, potřebuje jen tři svorky a je napájen napětím 12 V. Anténa je aktivní a používá vlastní síťový díl, což kabeláž nečiní tak docela triviální. Bez návodu se zdá uživatelské ovládání přinejmenším ne zcela logické a častěji připomíná přístroj od firmy Microsoft – prostě to vázne.







Obr.3 box Samsung SDT 103 ukazuje u vyhledaného programu jen číslo multiplexu (kanál) a přijímaného programu
Panasonic TU-CT 20

U modelu TU-CT 20 firmy Panasonic, který má pásmo UHF i VHF, je také předpokládáno přenosné využití, přijímač má rovněž externí síťový díl, ovšem s napájecím napětím 15 V. V rámci akce mediálního ústavu MABB je doporučená prodejní cena 199 EUR. Při funkci „Auto-Setup“ je třeba se mít na pozoru: kategorie „Free to View“ nebo „All Services“ musí být rozlišovány. Také je nově koncipovaná osnova menu výběru a třídění jednotlivých vysílačů; přijímač poskytne videotext, obrazový formát 16:9 a skryté titulky.



Obr.4 zadní strana přijímačů od shora dolů: TT-micro DVB-T, pod ním TU-CT 20, pod ním Nokia Mediamaster 210T, pod ním SDT 103 a úplně dole je Nokia Mediamaster 9828T
Během měsíce září byl po celém Německu tento set-top-box představen na prezentaci firmy Panasonic (Panasonic-Roadshow). Za tím účelem bylo nabízeno školení obchodníků, informační semináře různých ústavů, tzv. horká linka pro otázky a odpovědi, rovněž i obsáhlejší prezentace na internetových stránkách (www.dvbt.panasonic.de) a propagační materiál pro prodejny. Od října je kvalifikovaným odborníkům z Berlína-Braniborska také poskytován atraktivní koncept s názvem POS-POI.



Obr.5 box Panasonic TU - CT 20 měl výrazného uživatelského průvodce: programy ARD
se u TV Guide Free-to-View nezobrazí. Avšak to je ovšem problém ARD
Samsung SDT-103

Model SDT-103 od firmy Samsung je koncipován pro pásmo VHF a UHF a měl jako jediný přijímač na zadní straně pravý, nefalšovaný spínač zapnuto/vypnuto, všechny ostatní přijímače zůstávají v režimu stand by. Ovšem není možný videotext. Jeho prodejní cena je plánována asi 350 EUR. Provedení aktualizace („update“) je možné při příjmu nebo prostřednictvím sériových svorek. Také i u kvalifikovaného obchodníka nebo i prostřednictvím internetu by mohl být software aktualizován.

Tři anténní svorky jsou na zadní straně, dvě z toho jsou označeny jako „RF Loop in“ a „RF Loop out“. Mohly by tak být přijímány také analogové programy, což se ukázalo během simultánní fáze docela jako důmyslné. Protože totiž 30% všech druhých TV přijímačů nedisponuje ani vstupem SCART, pak musí být připojeny vysokofrekvenčním konektorem, tedy přes anténní vstup. Klasický vysokofrekvenční výstup set-top-boxu je bez funkce průchozí smyčky (loop-through-funktion) jen pro digitální programy v analogové formě, ale nikoliv pro přijímané analogové programy. V tomto případě jsou spojeny body „Loop-in“ a „Loop-out“ pomocí krátkého anténního vodiče. Fanoušky surroundu bude asi zajímat svorka S/PDIF: optický výstup pro digitální zvuk, může být propojen se zesilovačem AC3.



Obr.6 (”NaviBars” systém uživatelského průvodce u přijímače Nokia - nabízí komplexní dokonalé seznámení s digitální televizí
MediaMaster 9828T a 210T

Redakce časopisu rfe se zaměřila i na dva přijímače firmy Nokia. MediaMaster 9828T je přijímač pouze s pásmem UHF a proto jej nedoporučuje. Více promyšlený je přijímač MediaMaster 210T, malý VHF-UHF přijímač pro příjem digitální pozemní televize a rádií, se šachtou Common-Interface a sběrnicí Smart-Card, Dolby Digital (AC3), třemi hrami a jednoduchým uživatelským ovládáním. To pomáhá komplexně zvládnout DVB. Také první instalace je velmi jednoduchá, nastavení je ale přístupné jen přes rodičovský zámek – to je poněkud obtížný přístup.



Obr.7 videotext je možný u přijímače dokonce i bez videotextového dekodéru, jestliže je připojení SCART. Malá anténa Nokia se dá umístit, schovat za truhlík na balkóně
Cenu za set-top-box firma Nokia předpokládá ve výši 349 EUR. Zajímavá je také malá aktivní anténa, má stát 59 EUR a bude napájena přímo ze set-top-boxu přes připojení s napětím 5 V. Ovšem u ní je pamatováno jen na pásmo UHF.


Závěr: Skutečně všude se dá ještě něco zlepšovat. Ale to je přece běžně užívané vyjádření ze všech oblastí televize – přitom však již do začátku pravidelného digitálního terestrického vysílání nezbývá moc času.


Zdroj: rfe /radio fernsehen elektronik/ č. 9/2002, Verlag Technik, Berlín, přeložil: Petr Miklík, volně upraveno a zkráceno


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.11.2002 • V Německu byl představen nový Humax F1-4000T [ 6 ]
16.10.2002 • Živé vysielanie TA3 na mobilnom telefóne [ 3 ]
11.02.2002 • Zasáhne dvouletá záruční doba český satelitní trh? [ 3 ]
08.06.2001 • Technika budúcnosti
09.04.2001 • MPEG a jeho hladiny

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  prestali vysilat ? 

06.04.2003 18:44 • AG
Nechapu to, vypada to ze na 46 kanalu prestali v DVB-T vysilat Novu a Stanici-0 jakoz i nektera radia ? Doufam ze to je jenom prechodne omezeni !!! Na 25. kanalu je signal bohuzel tak spatny ze ma pouze 30% kvalitu a porad vypadava nepomohl 46dB zesileni signlu )
 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist