Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 00:11:34   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Prodloužené české digitální léto

  Autor: Ing. Zdeněk Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 11.09.2003


Přešlapávání a opakované odklady rozhodování kompetentních institucí v přípravě základního dokumentu pro digitalizaci českých elektronických médií pokračují. Po nezvládnutí květnového vládního termínu pro předložení změny Koncepce přechodu na digitální vysílání v ČR je pryč i II.termín -konec prázdnin. Zainteresované instituce, tzn. především Ministerstvo informací (spolu s Ministerstvem kultury a ČTÚ), stále čekají na stanovisko Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV). Ta se ani na svém jednodenním 17.zasedání dne 9.září nedobrala k nějakému stanovisku,resp. projednání bylo odsunuto. Další postup bude nejprve řešen na neveřejném interním semináři Rady dne 16.9. Následně , 19.9., by se mělo uskutečnit meziresortní jednání za účasti Ministerstva informací (MI), Ministerstva kultury, ČTÚ a RRTV. Odborné zastoupení RRTV, které snad po mnoha měsících přinese na jednání výsledné stanovisko Rady, tvoří předseda Pospíchal a radní K.Vaculíková (radní Žák pověřený gescí pro digitalizaci je mimo Prahu)ednání a schválení. Skutečné spuštění digitálního vysílání vč. digitální veřejnoprávní televize, nezačne dříve než koncem roku 2004 (optimistická varianta).

Dosud se stále rozhoduje v úrovni institucionálních odborných autorit, a tak zatím není známo stanovisko a náhled vlády (jako celku) na otázku digitalizace - zejména zda a jak bude náročný přechod na nové technologie ze strany státu podpořen (marketing a popularizace nové technologie, systémová podpora, daňová opatření, investice či přímé nebo nepřímé dotace apod.).

V Německu, konkrétně v Berlíně, se i nadále s podporou digitálního vysílání cestou veřejného financování počítá, přestože se zvedá odpor zejména ze strany provozovatelů kabelových sítí. Ve Velké Británii a v dalších evropských zemích se stále daří zlevňovat set top boxy (zařízení pro příjem a transformaci digitálního signálu) . Odhady maloobchodních cen boxů DVB-T se v letošním roce pohybují v průměru okolo 84,00 Euro, a pro příští rok do 63,00 Euro (a do konce roku 2007 by cena měla být minimálně poloviční než dnes). Přesto se, i přes velký úspěch služby Freeview předpokládá, že pro přechod všech diváků na digitální příjem bude muset britská vláda ještě investovat prostředky pro subvencování koncových uživatelských zařízení. V oboru digitálního rozhlasu DAB bylo na nedávném veletrhu prezentováno více jak 50 různých typů přijímačů digitálního rozhlasu – od stolního boxu (domácího přijímače) a „kuchyňského“ rádia přes autorádia až k přenosným přístrojům. V Německu, kde je také DAB podporován z veřejných zdr
U nás předpoklady pro přechod jsou dány, včetně pokročilého mnohaletého experimentálního vysílání a dokončování koordinace potřebných digitálních multiplexů (2-3). Osobně se stále přikláním spíše k té „západní“ variantě, i když není důvod přípravu uspěchat. Na druhé straně ale věci neprospívá poněkud alibistické přesouvání již přesunutých termínů a odkazování na ostatní instituce. Stále ještě jde pouze o změnu „KONCEPCE“ ….


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
11.09.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 43.část – Změna v DVB-T v Berlíně
08.09.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 42.část – DVB-T na Ukrajině
05.09.2003 • DVB-T ve Španělsku – dva nové programy DVB-T
28.08.2003 • Další odklad digitální koncepce
22.08.2003 • DAB na veletrhu IFA
21.08.2003 • Příjem DRM a počítač [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist