Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 01:25:32   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Záznam útoku na WTC koupila stanice ABC

  Autor: -čtk-, M&M , e-mail: info@ctk.cz Přidané: 14.09.2003


Kolem unikátní videonahrávky zachycující náraz obou letadel do věží Světového obchodního střediska (WTC), kterou pořídil český stavební dělník Pavel Hlava, se začíná rozvíjet skandál. Agentura AP napsala, že zatímco Hlava prodal exkluzivní práva na záznam televizní stanici ABC, která jej také odvysílala, dostala regionální televize New York 1 kopii stejného záznamu zdarma a odvysílala jej.

„Předal nám ji Hlavův šéf Michael Cohen s prohlášením, že nemá rád lidi, kteří těží z tragédie jiných,“ uvedl k tomu podle agentury mluvčí newyorské televize, která patří do sítě společnosti AOL Time Warner. Zda tím však Cohen či NY1 porušili autorská práva, budou nyní řešit právníci. ABC totiž předtím dostala kopii od Cohena také, ale když z ní odvysílala ukázky, ozval se Hlavův právník a televize po jednání koupila originál i práva od Hlavy. Kolik za to zaplatila, nechtěla žádná ze zúčastněných stran zveřejnit.

Vysílací práva byla nabízena také televizním sítím CBS a NBC, z nich už prolákly určité sumy, i když značně rozdílné. Podle jedné se mluvilo o 40.000 dolarech, podle druhé o "šestimístném čísle", tedy nejméně o stu tisíci. Tyto televize zatím nahrávku nekoupily s odůvodněním, že má sice hodnotu jako zajímavost, ale "příležitosti k opakovanému vysílání záznamu jsou omezené" a cena proto příliš vysoká. ABC naopak své rozhodnutí koupit zdůvodnila tím, že "jde o unikátní nahrávku, která představuje významný historický dokument".

Hlavova nahrávka je podle odborníků jedinečná tím, že na jedné pásce zachycuje oba nárazy letadel. Jediný dosud známý záznam nárazu prvního letounu pochází od francouzského filmového štábu, který natáčel dokumentární snímek o newyorském hasičském elévovi. Zájem o Hlavovu nahrávku údajně mají i americké vyšetřovací orgány. Záznam totiž může vnést světlo do příčin zhroucení severní věže, mimo jiné i tím, že určí cestovní rychlost letounu, který do ní narazil.

Přesto zůstávala Hlavova nahrávka dlouho neznámá. Jazykové problémy totiž znesnadnily českému stavebnímu dělníkovi prodej nebo zveřejnění pásku v médiích. Se snahou pásek zpeněžit nesouhlasil ani Hlavův šéf. Videozáznam proto zůstal v dělníkově bytě v Ridgewoodu ve čtvrti Queens, až si Hlava jednou povšiml, jak si s videokamerou hraje syn a vymazává pásek. Vymazávání zastavil právě včas, aby na něm zůstaly oba nárazy letounů do věží WTC.

Unikátní nahrávka pak začala kolovat po známých rodiny. Například jeden z přátel Hlavovy manželky získal jeho kopii a vyměnil ji u jiného imigranta za smazání dluhu v baru. Získal ji v kopii také dělníkův šéf Cohen. Další lidé upozornili na nahrávku fotografa na volné noze Waltera Karlinga, který se věci chopil obchodně, stal se údajně Hlavovým komerčním agentem a prosadil v médiích povědomí o nahrávce prostřednictvím deníku The New York Times.

Nahrávku Hlava pořídil během jízdy na Manhattan. Vůz řídil jeho šéf Cohen. Hlava zachytil náraz do severní věže právě v okamžiku, kdy auto vjíždělo do Battery tunelu spojujícího Brooklyn s dolním Manhattanem. Jak řekl, letoun ani neviděl, protože záznam sledoval na displeji videokamery s malým rozlišením a soustřeďoval se na natáčení věží. Pásek však ukazuje bělavý objekt zasahující věž, poté výron prachu z boční zdi a šířící se stříbřitý oblak.
Když se vynořili z tunelu, severní věž se objevila před jejich očima v plamenech. Hlava točil dál a když se za jeho zády ozval hukot dalšího letounu, zachytil také náraz do jižní věže i s následnou oranžovou ohnivou koulí exploze a s úlomky létajícími na všechny strany. Když se vraceli zpátky po Brooklynském mostu, zamířil kameru opět na jižní věž, která se poté naklonila ke straně a zřítila se.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
15.09.2003 • Podíl Novy na trhu v 36. týdnu narostl na úkor ČT2
14.09.2003 • Prílet a odlet pápeža od STV preberalo 32 zahraničných TV
11.09.2003 • Česká televize získala cenu za variabilitu zpravodajství
10.09.2003 • Zasedání RRTV řešilo stížnost na Volejte řediteli
10.09.2003 • Vladimír Čech končí s "Milionářem"
09.09.2003 • Německé televize zachvátila nostalgie zaniklé NDR

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist