Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 02.05.2024 - 23:49:51   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Reportér BBC Gilligan přiznal, že v reportáži o válce v Iráku pochybil

  Autor: ač, Reuters , e-mail: ihned@ihned.cz Přidané: 19.09.2003


Pozice televizní a rozhlasové stanice BBC byla včera oslabena po výpovědích jejího reportéra Andrewa Gilligana a jejího generálního ředitele Grega Dykea. Oba podstoupili křížový výslech před vyšetřující komisí vedenou lordem Huttonem, která má objasnit okolnosti, které vedly ke smrti zbrojního experta Davida Kellyho. Ten si vzal život, když bylo zveřejněno jeho jméno a poté byl vystaven tlaku politiků a médií. Gilligan byl včera nucen přiznat, že se dopustil chyby, když nařkl kabinet Tonyho Blaira z vědomého zkreslování údajů o iráckých zbraních hromadného ničení. "Lituji svých slov, neměl jsem je použít," řekl reportér.

Novinář ve své reportáži, která vyvolala ostrý spor mezi jeho stanicí a vládou, tvrdil, že kabinet Tonyho Blaira zařadil loni v září údaj o schopnosti Saddáma Husajna nasadit ničivé zbraně ve lhůtě 45 minut, přestože věděl, že je nepravdivý. Vycházel přitom ze svého rozhovoru s Kellym. Reportér rovněž přiznal, že chybil, když o svém zdroji uvedl, že šlo o vysoce postaveného člena zpravodajských služeb, ačkoli Kelly pracoval pro ministerstvo obrany jako poradce na problémy zbraní hromadného ničení. Díky své specializaci byl mnohokráte vyslán do Iráku jako člen inspekčního týmu, nepotvrdilo se však, že by byl pracovníkem zpravodajských služeb.

Gilligan se rovněž omluvil za svůj elektronický dopis, který zaslal členům parlamentního výboru, v němž se výslovně zmínil o Kellym jako zdroji informací pro novináře BBC. "Byl jsem pod nesmírným tlakem, pořádně mi to nemyslelo," řekl Gilligan členům vyšetřovací komise. Před reportérem byl opětovně vyslechnut šéf BBC Greg Dyke, který v pondělí připustil, že se stanice dopustila chyby, když dostatečně neprověřila postup svých novinářů předtím, než se pustila do otevřeného sporu s vládou.

Komise se rozhodla vyslechnout některé svědky znovu. V pondělí před ni opět předstoupí ministr obrany Geoff Hoon. Jeho předchozí nepřesvědčivá výpověď vedla ke spekulacím, že po demisi Alastaira Campbella, který určoval mediální politiku vlády, bude další obětí aféry on.
Křížovému výslechu podrobil úředníky ministerstva obrany v úterý před vyšetřovací komisí advokát zastupující Kellyho rodinu. Z výslechu vyplynulo, že ministerstvo potvrdilo Kellyho jméno jako zdroj Gilliganovy reportáže na základě dotazů novinářů, když se ptali na různé spolupracovníky resortu. Advokát Jeremy Gompertz řekl, že toto jednání bylo v rozporu s tím, co Kellymu ministerstvo přislíbilo.

V severolondýnském obvodě Brent East, v němž tradičně vítězili labouristé, se dnes konají doplňovací volby. Pokud v nich jejich kandidát prohraje, bude premiér na pravidelné výroční konferenci strany čelit kritice členstva, jehož valná část nesouhlasí s účastí Británie na protiiráckém tažení.


Zdroj: ač, Reuters, Hospodářské noviny, 18.9.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.09.2003 • Zlepšené podmínky příjmu na TV UHF a VKV CCIR [ 3 ]
17.09.2003 • Vládny kabinet schválil nový zákon o STV i SRo
15.09.2003 • Tisková zpráva ze zasedání RRTV dne 10.9.2003
14.09.2003 • Markéta Luhanová programovou šéfkou ČT
13.09.2003 • Beskydská televize již zahájila své vysílání
13.09.2003 • Ruský byznys má vlastní televizi

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist