Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 04:01:22   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Stanice Prima poráží Novu zbraněmi České televize

  Autor: Aleš Borovan, HN , e-mail: ihned@ihned.cz Přidané: 01.10.2003


Trefa do černého - tak může v současné době hodnotit vedení televize Prima nákup socialistického televizního seriálu Chlapci a chlapi. Původně podceňované dílo, které komerční stanice koupila od České televize, se minulý týden stalo v době svého vysílání s přehledem nejsledovanějším pořadem na českých stanicích. Po Ženě za pultem se tak stalo již druhým případem, kdy se Primě podařilo výrazně vydělat na diváckém zájmu o seriály z minulé éry. Na úspěchu Primy pak nejvíce tratí televize Nova.

Seriál Chlapci a chlapi, jehož první díl televize odvysílala 4. září, začal na sledovanosti 16,8 procenta (populace lidí starších 15 let). Sledovanost se ale zvyšovala, minulý čtvrtek již v případě čtvrtého dílu dosáhla 20,3 procenta (přibližně 1,7 miliónu diváků).

Ještě důležitější je však pro televizní stanice tzv. share, neboli podíl na trhu, který ukazuje, jak velké procento z celkového počtu diváků u obrazovek v daný moment se dívá na konkrétní program. V době vysílání seriálu vysílá Nova soutěž Chcete být milionářem? a ČT 1 krimiseriál Taggart. První díl Chlapců a chlapů dosáhl podle údajů Asociace televizních organizací (ATO) podíl přes 35 procent, o šest procent méně než Nova, ČT 1 měla přes 16 procent. Minulý čtvrtek však share čtvrtého dílu Chlapců a chlapů dosáhl téměř 42 procent, čímž Prima předstihla Novu o osm procent.

Díky zvýšenému diváckému zájmu pak Prima sbírá body u reklamních inzerentů. "Zaznamenali jsme zvýšenou poptávku po reklamních blocích vysílaných před a po tomto seriálu. Vyšší ratingy v těchto blocích nám umožňují uspokojit více klientů - v bloku před seriálem odvysíláme v průměru 15 reklamních spotů," uvedla Helena Banksová z televize Prima. Nákup seriálu se tak pro stanici stal výnosnou investicí vzhledem k ceně, kterou zaplatila České televize. Přesnou sumu obě strany odmítly uvést, podle mluvčí Primy Jany Malíkové cena série Chlapci a chlapi byla porovnatelná se Ženou za pultem. Za tento seriál přitom Prima zaplatila kolem 1,5 miliónu korun.

Vzhledem k tomu, že se televizi Prima tato strategie finančně vyplácí, neváhá investovat do dalších socialistických seriálů. Podle zdrojů z ČT projevila druhá komerční stanice zájem o více než deset sérií, které veřejnoprávní televize uchovává ve svých archívech, mezi nimi o Sanitku, Arabelu nebo Panoptikum města pražského.

Jak uvedla vedoucí tiskového oddělení ČT Bohuslava Holubová, jednání o prodeji byla úspěšně dokončena v případě sérií Dynastie Nováků, Dnes v jednom domě a Případ pro zvláštní skupinu. "Prima rovněž projevila zájem o seriál Třicet případů majora Zemana, obě strany se ale zatím nemohou dohodnout na obchodních podmínkách," dodala Holubová. Naopak seriál Synové a dcery Jakuba Skláře by se měl objevit ve schématu ČT.

Soupeření o vysílání socialistických děl přitom Primě a ČT ještě usnadňuje postoj největší české komerční televize. "Rozhodli jsme se, že tyto seriály nebudeme vysílat vzhledem k jejich špatné kvalitě a ideologickému zabarvení," vysvětlil tiskový mluvčí televize Nova Petr Kostka.


Zdroj: Aleš Borovan, Hospodářské noviny, 30.9.2003




  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
01.10.2003 • Hvězdy na Vltavě II
27.09.2003 • Bezpečnost silničního provozu v České televizi
26.09.2003 • Nova měla na trhu televizí podíl 46 %, ČT1 20 %
26.09.2003 • UPC odpovídá – 21. část [ 5 ]
25.09.2003 • Zasedala Rada pro rozhlasové a televizní vysílání
25.09.2003 • V októbri bude mať v STV premiéru nový pôvodný seriál Záchranári

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist