Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 00:02:07   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Dnešní diskuse na Invexu: Kolik multiplexů máš, tolikrát jsi digitální

  Autor: (fr), www.ceskamedia.cz , e-mail: info@ceskamedia.cz Přidané: 06.10.2003


Panelová diskuze pod názvem Strategie zavádění digitální televize v ČR proběhla dnes, v pondělí 6.10.2003 od 13.00 do 15.00 v rámci Invexu v Kongresovém centru Brno (na výstavišti vedle hlavního vchodu) sál A. Diskuze se zúčastnili zástupci Ministerstva informatiky (nám. Frankl), Ministerstva kultury, ČTÚ, RRTV, zástupci perspektivních uchazečů o licence na provozování sítí DVB-T, zástupci České televize,TV Nova, TV Prima a také zástupci dodavatelů technologií.

Organizátorem byly BVV a.s. a Sdělovací technika s.r.o., garantem Dr. Petr Beneš. Po skončení panelu byla uspořádaná tisková konference. Přepis diskuze bude k dispozici v časopisech Konvergence a Sdělovací technika. Diskuze měla pomoci získat informace a základní stanoviska jednotlivých zainteresovaných institucí. Redaktoři serveru www.ceskamedia.cz byli přítomni a pohotově připravili souhrn nejzajímavějších bodů této diskuse:

Od 13 hodin probíhá v brněnském Kongresovém centru panelová diskuse o strategii zavádění digitální televize v ČR. Účastníky panelu jsou Petr Pospíchal, předseda RRTV, náměstek ministra informatiky Michal Frankl, Petra Smolíková, náměstkyně ministra kultury, předseda ČTÚ David Stádník, Petr Vítek, šéf inženýringu ČT, Ivo Ferkl, šéf téhož na Nově, Kamil Čermák za Český Telecom, Martin Roztočil za České radiokomunikace, Leoš Pohl, zástupce společnosti Czech Digital Group, Ondřej Lukáč z firmy Sony Czech, Stuart McLachlan za společnost NESS Czech a Pavel Šalanda z Rohde & Schwarz Czech Republic.

Jako první vystoupila Petra Smolíková, která shrnula dosavadní vývoj v problematice digitální televize z legislativního hlediska. Připomněla, že příprava přechodu z analogového na digitální vysílání byla zahájena usnesením vlády z července 2001, které přípravou koncepce pověřilo Ministerstvo kultury. Loni byl předložen návrh právní úpravy, který se ale zadrhnul v připomínkovém řízení na některých zásadních otázkách, např. jak bude řešeno udělování licencí provozovatelům multiplexů. Na podzim roku 2002 proběhlo jednání na úrovni ministrů dopravy, kultury a informatiky, od ledna 2003 má celou problematiku v kompetenci ministerstvo informatiky. Bylo vydáno další usnesení vlády, které si vyžádalo aktualizaci připravené koncepce - za dobu připomínkování se totiž například změnily technické podmínky, neboť vývoj digitální televize se oproti roku 2001 opět posunul dopředu. V současné době se čeká až vláda odsouhlasí základní zákonný rámec pro udělování licencí na provoz multiplexů, způsob přidělování kmitočtů a jejich dostupnost, a také počet a obsazení multiplexů.

Zástupce ČTÚ David Stádník řekl, že jeho úřad čeká, jaké bude odsouhlaseno technologické řešení startu digitálního vysílání. V zásadě jsou možné dvě cesty - buď úplně vypnout analogové vysílání a rovnou spustit jen digitální, nebo provozovat současně analogové i digitální vysílání a postupně vypínat analogové vysílače.

Na to zareagoval náměstek ministra informatiky Michal Frankl: "Nepočítáme s tím, že by se vypínalo analogové vysílání. Startovací podmínky vypadají na dva multiplexy současně." Stádník dodal, že je také důležité vědět, s jakým pokrytím bude DTV spuštěna. Zda postačí například jedno procento nebo bude požadováno stoprocentní pokrytí území ČR digitálním signálem.

Diskuse o digitální televizi v ČR pokračovala debatou o obsazování budoucích multiplexů jednotlivými stanicemi. Michal Frankl, náměstek ministra informatiky, k tomu uvedl: "Představa je taková, není to rozhodnutí, je to závěr, ke kterému to spěje, že jeden multiplex by byl pro komerční programy a druhý pro veřejnoprávní vysílání, a to jak České televize, tak Českého rozhlasu."

Moderátor diskuse Dr. Beneš z časopisu Sdělovací technika se poté zeptal předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petra Pospíchala, jakou úlohu v rozdělování multiplexů sehraje jeho úřad. Pospíchal k tomu řekl: "My jsme regulační úřad, který reguluje obsah. (...) Musíme se dohodnout, jestli bude zachován princip technické neutrality, tedy zda bude provozovatel multiplexu a provozovatel programu odděleně, nebo zda provozovatel multiplexu bude moci zároveň vysílat i program v multiplexu."

Slovo dostali také zástupci dvou společností, které již digitální vysílání zkušebně provozují - Leoš Pohl z Czech Digital Group a Martin Roztočil z Českých Radiokomunikací. Pohl podotknul, že "tu nemůže vznikat nějaký vládní dokument bez vztahu k praxi". Roztočil k tomu poznamenal, že by nebylo dobré, kdy by byla digitalizace vysílání příliš zpožděna a dodal, že Radiokomunikace už jsou technologicky připraveny na pokrokové služby, které DTV umožňuje. "Minulý týden jsme úspěšně vyzkoušeli DV-Mail, tedy to, že pošlete e-mail z televize a on vám přijde na počítač," řekl Roztočil.

Po něm do diskuse vstoupil zástupce Českého Telecomu Kamil Čermák. Telecom chce rovněž zprostředkovávat digitální vysílání. "Pro nás je to obchodní příležitost, nevede nás ten pocit průkopnictví, jako měli lidé, kteří tu v roce 1953 spouštěli televizní vysílání," uvedl Čermák, a později zopakoval, že pro Telecom není digitální vysílání příležitostí pro charitu, ale pro diverzifikaci zisků. Český Telecom minulý týden podepsal smlouvu s Českou televizí o uskutečnění zkušebního digitálního vysílání pro zhruba 300 lidí v Brně.

Moderátor se obrátil i na zástupce komerční televize Nova, předtím však připomněl, že Nova doposud "stála spíše na mínusové straně spektra", tedy že se do digitalizace příliš nehrnula. Ivu Ferklovi, vedoucímu inženýringu Novy, položil otázku, jak moc by dokázala zaplnit multiplex, čili kolik kanálů by byla schopna vysílat. Ferkl na to odpověděl: "Jsme připraveni na rozšíření stávající programové nabídky. Nevidíme důvod, proč by Nova nemohla být v jednom s multiplexu s ČT, a pokud by byla v komerčním multiplexu, je schopna obsadit i více kanálů."

To vyvolalo okamžitou reakci u jeho protějšku z ČT, Petra Vítka: "ČT chce vlastní multiplex, celý pro sebe. Nabídne v něm další dva kanály, ČT3, to je zpravodajství a sport, a ČT4, to je kultura a vzdělávání. A samozřejmě dodatečné služby ke stávajícím programům ČT1, ČT2, třeba širokoúhlé vysílání tam, kde to půjde."¨

Závěrem seznámil zástupce společnosti Sony Czech Ondřej Lukáč s předpokládanou cenou set top boxů, tedy přídavných zařízení ke stávajícím televizím, které umožní přijímat digitální signál. K dnešnímu dni činí 230 Eur, tedy přes 7000 Kč.

Náměstkyně ministra kultury Petra Smolíková uvedla, že stát na ně nebude nijak přispívat. Stát ani nebude finanční pomocí zasahovat do první etapy digitalizace.

Poslední minuty patřily tipům jednotlivých účastníků na zahájení digitálního vysílání v České republice. Většina diskutujících byla optimisty a jako start plnohodnotného vysílání, byť na několika vysílačích, uvedla rok 2004, předseda ČTÚ dokonce 1. leden 2004. Našli se i skeptici, nejzazší termín však byl rok 2006. K 1. lednu 2004 musí ČR předložit na mezinárodní konferenci o kmitočtech seznam požadovaných kmitočtů a plán útlumu a uvolňování analogových vysílačů.


Zdroj: (fr), www.ceskamedia.cz, 6.10.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 2   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.10.2003 • Strategie zavádění digitalizace na INVEXU
18.09.2003 • Digitální rozhlas DAB v Německu – 2.část
16.09.2003 • Včera začala vysílat metropolitní televize Brněnská jednička [ 1 ]
16.09.2003 • Digitální rozhlas DAB v Německu – 1.část
13.09.2003 • Česká digitalizace u ledu (do ledna 2004)
11.09.2003 • Prodloužené české digitální léto

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  to jsou ale bláboly... ... 

10.10.2003 10:26 • max
Wolfe Wolfe... jediný, kdo zaspal dobu seš ty... jdi se nechat vyšetřit, pak si toho trochu více nastuduj, dej si kafíčko a cigárko, vyspi se (ráno moudřejší večera) a až pak případně zase něco napiš...
 
 
  DVB-T ... 

07.10.2003 09:41 • Wolf
Líbí se mi,jaxou všichni zainteresovaní tak "optimističtí".Už vidím,jaxi takový důchodce bude za více než 7000,-kč pořizovat jakousi skřínku,která bude dělat totéž co nynější TV a to převod cosi z signálu na TV obraz (nemluvě o tom,že by si za více než 50tisíc kupoval přímo digitální TV přijímač :-)) Docela by mne zajímalo, jak chtějí tito zainteresovaní "nalákat" zájemce o tento druh přenosu TV signálu, když defacto "nic nového" (pro běžného uživatele TV) neposkytnou a navíc není ještě vůbec jisté,zda ono pokrytí bude zajištěno po celé ČR!!Pokud je mi známo z článků na zdejším serveru (a i jinde..) oni zainteresovaní poněkud zaspali dobu a okolní státy (snad vyjma SR) si již zkoordinovali své kmitočky tak,aby oni měli 100%pokrytí a na nás toho již moc nezbylo.Každopádně si myslím,že by se zde stejně DVB-T neuchytil v takové míře,aby to mělo vůbec smysl,neb osvěta pomalu žádná a ty testy....no mohl jsem vidět na minulém Invexu,kde Czech Digital Group předváděl na TV 16:9 převod takového signálu na analog.Něco tak "příšerného" se běžně (naštěstí) nevídá!! V době předvádění zrovna probíhal jakési hokejové utkání.Pominu,že led měl ZCELA bílou jednolitou barvu (detaily-jako rýhy bruslí,či loga sponzorů by jste na ledě hledali marně),při rychlejším pohybu kamery bylo vidět silné "kostečkování"okolí,nehledě na to,že v tomto momentu nebylo možno identifikovat puk na ledě! No pokud mám za "takovýto příjem" platit ještě vyšší koncesionářské poplatky - děkuji nechci! A to ještě zdůraznuji,že ikdyž se jednalo o testovací provoz, v multiplexu se zde vyskytovala zřejmě (dle předvádění) pouze CT. Jistě budete se mnou souhlasit,že tudy cesta nevede a pokud bude "plný provoz (pokud k němu vůbec dojde)" takto "kvalitní" mnoho příznivců si tento systém rozhodně nenajde.
 
 
Celkový počet komentářů: 2 / zobrazují se: 1 ... 2

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist