Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 06:51:17   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
SAT info - Softwarové novinky | Články
 

Novinky a zmeny v CAM-och, alebo rebríček populárnosti kódovacích systémov u nás (August / September 2001)

  Autor: Dušan Ščepka ml. , e-mail: dusan@pcsalon.sk Přidané: 21.08.2001


Ako býva už nepísaným pravidlom, počas mesiacov júl a august satelitné nebo ako keby zaspalo a malo tiež prázdniny. Avšak na rozdiel od ostatných rokov, tento rok sa v lete udialo niekoľko dosť podstatných zmien, či už v samotnom kódovaní, alebo priamo v televíznych spoločnostiach. Zhruba pred dvoma mesiacmi ste si mohli prečítať prvú časť tohto miniseriálu a práve v týchto dňoch dozrel čas na druhú. Možno si v duchu premietnete situáciu spred dvoch mesiacov a poviete si, čo sa už len mohlo na našom pomerne malom satelitnom trhu za takú krátku dobu zmeniť. Opak je však pravdou a všetky indície nasvedčujú tomu, že Slovensko má aj napriek malému trhu veľký počet fanúšikov satelitnej techniky, nehovoriac už o príjme kódovaných programov, či už pomocou oficiálnej, alebo pirátskej karty. Ale prenesme sa priamo do diania aktuálnych zmien a noviniek.

Novinkou Nr.1 by sme mohli nazvať chystané septembrové spustenie úplnej novej, začínajúcej slovenskej spravodajskej televízie, nesúcej názov TA3. Zaujímavou sa táto televízia javí už len preto, že svojou programovou náplňou bude prvá a jediná svojho druhu na Slovensku a keď si zoberieme globálny pohľad na vec, zistíme, že bude prvá aj na trhu v Českej republike, kde sa chce postupom času dopracovať. Zdá sa, že program televízie bude spočívať hlavne v spravodajstve, ktoré je u slovenských divákov veľmi obľúbené.

Vychádzajúc z prieskumov sledovanosti programov v určitom čase a určitej vekovej skupiny, spravodajstvo tvorí dominantné postavenie na mediálnom trhu a divák si ho doslova žiada. Príkladom môže byť prieskum sledovanosti spravodajstva na západnom Slovensku. Ako prvá sa umiestnila so spravodajstvom Televízia Luna, za ňou nasleduje Markíza, potom NOVA, lebo tam ju má možnosť sledovať väčšie percento divákov a zvyčajne jej dajú prednosť pred STV alebo TV Global. Z prieskumu je vidieť, že jedno spravodajstvo už pravdepodobne modernému divákovi nepostačuje a ak má možnosť, tak si vyberá z viacerých, a stáva sa tak režisérom svojich vlastných Správ.

TA3 sa chce dostať do káblových rozvodov a ponúkať svoje spravodajstvo každých 30 minút. A pomaly sme sa dopracovali k zásadnej veci, dôležitej pre nás - lovcov programov. Program bude prenášaný satelitom Intelsat na 1°West spoločnosťou Telenor. Ako ochranu dát si TA3 vybralo systém kódovania a komplexných vysielacích služieb s názvom Conax. Nám už dobre známy systém, používaný hlavne v škandinávskych štátoch. Spoločnosť svoj program zatiaľ nechce distribuovať individuálnym predplatiteľom pomocou kariet a modulov a medzitým požiadala o licenciu na terestriálne vysielanie, takže program by mal byť dostupný aj pre bežných divákov bez satelitu. Dôležité však je, že v posledných týždňoch sa na kódovací systém Conax objavili pomerne ľahko dostupné pirátske karty s možnosťou zadávania kľúčov cez programátory SmartMouse, Phoenix a pomocou diaľkového ovládania. Kľúče sú dostupné takmer na každej web stránke zaoberajúcej sa touto problematikou. Pomocou karty sa dajú sledovať programy z 1°West, vrátane TV Luna a TV Global. Do karty sa zmestí 16 providerov a dokáže prijať až 8 typov kľúčov na jedného providera, laicky povedané, miesta na kódy je v nej až priveľa, vzhľadom na dosť malé pole pôsobnosti tohto kódovacieho systému. Celkovú postupnosť oproti minulému obdobiu vyjadruje malý graf nachádzajúci sa pod článkom. V ňom je vidieť, že systém Conax sa dostáva postupne do popredia, ale nie natoľko, že by sa prirovnával svojim dopytom k ostatným. Dôležitým faktorom pri kúpe tohto systému je aj fakt, že pomocou karty a modulu sa k dnešnému dňu dá sledovať iba cca 50 programov plus nejaké tematické rádiá. Conax by som teda nazval len jedným z modulov do zbierky hackera.

Presuňme sa však ďalej ku kódovacím systémom, ktoré v období, keď som písal článok viedli svojou populárnosťou trh dopredu. SECA / Mediaguard v poslednom období zaznamenal menší vzostup a dopyt, aj keď je pravdepodobné, že tieto moduly už majú hádam všetci diváci, ktorí nie sú priveľmi nároční a dokážu zniesť zmenu kľúčov 1 x za mesiac. Popri iných výhodách je teda SECA najjednoduchší a najpredávanejší modul a to jednak kvôli obrovskému výberu programov ako aj kôli pomerne ľahkej dostupnosti kľúčov a televízneho signálu na malé paraboly zo satelitov Astra a Hot Bird. Španielsky prevádzkovateľ Canal Satellite dokonca pridal do obľúbeného paketu erotických programov nové programy Taquilla, takže záujem o 24 hodinové vysielanie pre dospelých sa teší veľkej obľube nielen na Slovensku. Prvé miesto patrí teda systému Mediaguard.

Tesne za systémom Mediaguard si svoju pozíciu i naďalej drží systém Viaccess. Takisto ako SECA má obrovské výhody: množstvo programov, ľahká dostupnosť a nie až tak časté zmeny kľúčov. Od 20. júla možno pomocou pirátskej karty sledovať v tomto systéme dokonca najtvrdší a najkvalitnejší pornokanál, ktorý je dostupný na trhu - Sex View. Dlho nevydržal a tiež podľahol pirátom. Obrovská časť majiteľov tohto systému si hlavne kvôli kvalitnému výberu programov pre dospelých tento systém nevie vynachváliť. I keď zmeny kľúčov u programu SCT zvýšili svoju intenzitu a spoločnosť mení kód skoro každé dva dni, Sex View vydrží zhruba jeden týždeň. Chorvátska televízia sa takisto s pirátmi hrá na mačku a myš a kľúče vo svojom pakete mení každé dva týždne kvôli športovým podujatiam. SRG SAT, švajčiarsky balík programov je možné sledovať bez zmeny kódu celý mesiac a podobne je to aj u programov z Ruskej federácie NTV. AB-Sat a TPS svoje kľúče na Viaccess kartách momentálne menia len raz do mesiaca a sú vždy prístupné. Najmenej prístupné sú kľúče na program SCT a Sex View. Do pozornosti majiteľom týchto kariet dávam ešte jednu novinku. Spoločnosť Viasat vysielajúca programy TV 1000 pred týždňom zmenila systém vysielania kľúčov do originálnych kariet, čím vlastne vyradila z funkčnosti pirátske karty. Dnes je však na internete už nový software, ktorý umožní vložiť do karty až 16 kľúčov pre tohto providera a po nahratí viacerých modifikácii sa Vám nemôže stať, že by program vypadol. Nedávno bol na internete dostupný dokonca software, ktorý umožnil uložiť do karty 32 kľúčov na obľúbený kanál SCT. Momentálne všetky programy v systéme Viaccess fungujú a majitelia kariet si môžu vychutnať napríklad aj kvalitné filmy v originálnom jazyku na filmovom raji TV 1000 a TV 1000 Cinema.

Obrovský zostup a takmer pád zaznamenal systém Irdeto. Populárnosť tohto systému klesá doslova každým dňom. Viaceré spoločnosti avizujú odchod z tohto systému a pripravujú sa na výmenu vysielacieho hardwaru či už v prijímačoch alebo dekodéroch. Pre hackerov to znamená ďalšie starosti s modifikáciou kódu. Takmer identický ťah spravila aj spoločnosť SCT, keď po niekoľkodňovom vysielaní v systéme Irdeto 2 v mesiaci máj sa rozhodla od systému definitívne upustiť. Podobne dopadla aj spoločnosť Nova - prevádzkovateľ FilmNetu z Grécka. Príjem programov Novy bude možný už iba s kartou na systém Videoguard. Nemecký Premiere World takisto chystá zmeny, ktoré otrasú hlavami a peňaženkami pirátov. Svoj doterajší BetaCrypt chce do Vianoc roku 2001 vymeniť za nový, modifikovaný kód, nesúci pracovný názov AlphaCrypt. Svoje DTH služby plánuje kódovať dokonca nie v Irdete, ale v novom, kvalitnom a bezpečnom kódovacom systéme MediaHighWay. Jedným slovom, Irdeto pomaly ale iste upadá a spoločnosti sa radšej utiekajú k iným kódovacím systémom. Avšak keď si spočítame množstvo divákov, ktorí vlastnia Irdeto, stále nám ešte vychádza v rebríčku populárnosti na treťom mieste.

Je priam obdivuhodné, že systém Cryptoworks si zatiaľ drží svoju priečku populárnosti na štvrtom mieste, ihneď za systémom Irdeto.

Upozorňujem ale, že mám na mysli len majiteľov modulov. Do prehľadov populárnosti neuvádzam majiteľov originálnych súprav alebo majiteľov autorizovaných prijímačov, ktoré sú vyvezené mimo republiku. Prehľad však na druhej strane započítava aj majiteľov prijímačov Humax so vstavaným modulom Viaccess a Cryptoworks. Podľa posledných prieskumov, na ktorých som sa podieľal osobne aj ja, vychádza Humax ako najpoužívanejší a najobľúbenejší prijímač. Či už z dôvodu prístupnosti všetkých programov s pomocou pirátskej karty v module, alebo z hľadiska jednoduchého a prehľadného Menu prijímača.

Ďalším plusom pri výbere je aj fakt, že Humax má obrovské možnosti pri výmene softwaru pomocou PC alebo preprogramovacieho prístroja. Výmena softwaru alebo firmwaru je dôležitá hlavne pre sledovačov programov pomocou pirátskej karty.

Piate miesto patrí spomínanému systému Conax a šieste si stále drží Nagravision. Nagravision je len ďalší modul do zbierky, ako to ja nazývam, pretože pre diváka, ktorý chce sledovať veľké množstvo programov sa nehodí. Používať sa dá zvyčajne iba v originálnych prijímačoch na orginálnu kartu, ktorá je pomocou PC a príslušného softwaru autorizovaná aj mimo územia štátu autorizácie.

Posledným a takmer zabudnutým systémom je VideoGuard. Zabudnutým preto, lebo dodnes sa pre tento systém CA moduly vo veľkom množstve nevyrábajú. Jediná možnosť, ako tento modul získať je zakúpiť si originál prijímač na programy anglického prevádzkovateľa Sky, alebo na programy gréckeho prevádzkovateľa Nova. Systém sa však neustále rozmáha a množstvo spoločností po odchode z iných systémov uvažuje práve o ňom, pretože dodnes nie je úplne prelámaný hackermi. Pod pokrievkou to však určite vrie a keď sa začnú tieto moduly vyrábať vo väčšom množstve a spustí sa ich distribúcia, tak sa systém vďaka obrovskému výberu programov spoločnosti Sky podľa mojich odhadov dostane ihneď na prvé miesta populárnosti.

Aktuálne dianie teda máme v skratke popísané a zostáva nám už len čakať, ako sa situácia vyvinie po lete a čo nového nám prinesie jeseň. Jedno je však isté, nemusíte sa ničoho obávať, pretože na konci leta sa tu na satCentrum.sk s rebríčkom populárnosti modulov znovu prihlásim, takže sa všetko potrebné dozviete.

Zatiaľ Vám želám veľa šťastia pri surfovaní po oblohe a kvalitný signál.





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 5   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
21.04.2001 • Novinky a zmeny v CAM-och alebo rebríček populárnosti kódovacích systémov u nás [ 3 ]
09.04.2001 • Stáhněte si nový software na Nokia 9800S ze satelitu!
09.04.2001 • Software DVB2000 pro digitální satelitní přijímače [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  conax klon 

31.08.2001 12:58 • fofo
az sa k tomu programu dopracujete, uploadnite ho na http://sat.host.sk/indexu.htm
 
 
  autor 

25.08.2001 15:22 • anonym
Kody na Conax velmi dlho na Internete nevydrzia, prevadzkovatel Telenor sa o to vzdy postara a vsetky mozne aj nemozne odkazy na kluce, klony kariet alebo navody na zostrojenie nekompromisne likviduje.

Objavil sa vsak software s nazvom CardFlash, ktory dokaze klonovat rozlicne typy kariet, vratane tych, ktore by sme potrebovali naklonovat.

Bohuzial ho nemam a tak mozno na nasu vyzvu niekto zareaguje. Software som mal moznost vidiet ako pracuje, takisto ja jeho produkt, klon karty na Conax na 6. mes.


 
 
  conax 

25.08.2001 10:50 • anonym
Prosim o link na kody CONAX a SW do GW bebo jine karty. Diky.
 
 
  Kody na Conax! 

22.08.2001 23:11 • studiomax
Kody na Conax mozete ziskat jednoduchym okopirovanim klonu karty. Vytiahnut sa daju aj primitivnym softwarom typu CardFlash.....
 
 
  co to je za kravinu? 

22.08.2001 22:57 • anonym
Kody na Conax? HA HA.
 
 
Celkový počet komentářů: 5 / zobrazují se: 1 ... 5

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist