Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 09:50:51   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Rozhlasový den evropských kultur

  Autor: ČTK a TASR , e-mail: info@ctk.cz, info@tasr.sk Přidané: 12.10.2003


Každoroční festival programů evropských veřejnoprávních rozhlasových a televizních stanic, Prix Europa, začal dnes v Berlíně ve znamení první celoevropské iniciativy, Rozhlasového dne evropských kultur. Do víru evropské hudby a kulturních informací může v neděli vstoupit každý, kdo si naladí něekterý z programů veřejnoprávního rozhlasu. Na společných vlnách bude vysílat 93 rozhlasových stanic ze 40 zemí.


Rozhlasový den evropských kultur se zúčastňuje také Český rozhlas. Součástí Rozhlasového dne evropské kultury byl koncert belgického souboru Musique a Neuf, který byl ve světové premiéře vysílán ve formátu 5.1. Ten umožňuje posluchačům rozhlasu slyšet hudbu s efektem surround.

Veřejnoprávní rozhlasové stanice ve 40 zemích Evropy věnují dnes své vysílání evropské kultuře. Nabízejí rozhovory, koncerty, četbu, diskuse, živé vysílání a kvizy, stejně jako rozhlasové hry a dokumentární pořady. Podle prohlášení Evropského rozhlasového a televizního svazu (EBU) "tato iniciativa je příležitostí posunout kulturní integraci Evropy o krok dále."

Český rozhlas přispěl ke dni evropských kultur pořadem České zvonařství, který připravil Radek Rejšek a který spojuje mluvené slovo a hudbu. Pořad byl vytvořen v české a anglické verzi. Rozhlasový den evropských kultur se koná pod záštitou předsedy Evropského parlamentu Pata Coxe, generálního tajemníka Rady Evropy Waltera Schwimmera a členky Evropské komise zodpovědné za vzdělání a kulturu Viviane Redingové. Festival Prix Eropa, který je spolupořadatelem Rozhlasového dne evropských kultur, je největší mediální soutěž v Evropě. Potrvá až do soboty 18. října, kdy budou uděleny ceny v osmi rozhlasových, televizních a internetových kategoriích.

Festival, jehož cílem je přispívat ke sjednocování Evropy prostřednictvím kultury a napomáhat rozvoji veřejnoprávních médií v těch evropských zemích, kde podmínky nejsou ještě na odpovídající úrovni, se koná od roku 1987 za podpory významných evropských a německých institucí. Patří mezi ně Rada Evropy, Evropský parlament, Evropská komise, Evropská kulturní nadace, Evropský rozhlasový a televizní svaz, spolková země Berlín, spolková země Braniborsko a Rozhlas Berlín-Braniborsko (RBB), dříve Rádio Svobodný Berlín (SFB), v jehož historické budově se festival koná. Zájem o soutěž je každoročně velký a proto se koná výběrové kolo. Česká republika a Slovensko mají i letos zastoupení v několika soutěžních kategoriích. Zatím největším českým úspěchem byla hlavní cena pro film Návrat idiota v kategorii hraný televizní film v roce 1999.

Rozhlasový den evropských kultur se setkal také s velmi dobrým ohlasem ve Slovenském rozhlase. A tak se mezi rozhlasovými giganty jako BBC, Radio France, či Hlas Ruska objeví i SRo - stanice Rádio Slovensko, Rádio Devín a Rádio Rock FM.




  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.10.2003 • Aktuální informace k MTV EUROPEAN MUSIC AWARDS 2003
11.10.2003 • Němci jsou nespokojení se strukturou a obsahem TV zpravodajství
10.10.2003 • Televizi Nova se zřejmě přestěhuje zpátky do Měšťanské besedy
10.10.2003 • Nemocnici pokřtili pamětníci i nováčci
08.10.2003 • Najsledovanejšou televíziou je Markíza
08.10.2003 • Nova představila podzimní novinky

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist