Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 08:45:48   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

Obchod s DVD dramaticky roste – stejně jako pirátství

  Autor: O.Schön, Živě.cz , e-mail: info@zive.cz Přidané: 17.10.2003



DVD přehrávač je historicky nejrychleji se rozšiřujícím produktem v oblasti spotřební elektroniky. V polovině tohoto roku mělo DVD přehrávač více než 108 milionů domácností po celém světě. Stejně rychle jako prodeje DVD zařízení a médií roste i míra pirátství.


Jedním z hlavních témat veletrhu filmových a televizních programů MIPCOM, na kterém se setkávají zástupci televizí, kabelových médií, distribučních společností i videopůjčoven, je fenomén DVD. Kromě nadšení z bezprecedentní rychlosti prosazení technologie DVD Video se odborníci věnují problémům s nelegálním šířením obsahu chráněného autorskými právy a to jak ve výměnných sítích tak hromadnou nelegální výrobou DVD a jejich distribucí. Kromě diskusí a přednášek je hlavní náplní veletrhu nákup a prodej práv k distribuci filmů a i na objemu těchto obchodů se projevil nárůst důležitosti DVD. Kromě klasických filmů roste i zájem o dětské pořady, animované filmy a renovované verze starých klasických filmů.

Za úspěchem DVD stojí několik faktorů – tím hlavním je vysoká kvalita záznamu, ať už samotného obrazu, který je nejlépe vychutnat na velké obrazovce nebo přes datový projektor, nebo zvuku, který je k dispozici v několika prostorových formátech a nabízí zážitek srovnatelný s návštěvou kina. Dalším lákadlem je přidaná hodnota v podobě scén, které se do finálního snímku nevešly, rozhovorů s herci nebo série fotografií z filmu.

Druhým zásadním předpokladem pro rozšíření DVD je nízká cena přehrávačů. Ještě nikdy u žádného elektronického přístroje neklesla cena tolik a tak rychle jako u DVD. Neznačkové stolní přístroje dnes stojí částku srovnatelnou s DVD mechanikou pro osobní počítač. Zatímco první DVD přehrávače stály kolem 30 000 korun, dnes se nejvíce prodávají přístroje s cenovkou 3 000 Kč – tedy desetkrát méně. Pády cen tak umožňují další růst prodejů – za první polovinu roku 2003 se jen v USA prodalo více než 66 milionů přehrávačů, dvojnásobek oproti stejnému období vloni.

Evropa je oproti Spojeným státům v rozšíření DVD o rok a půl pozadu, ale i tak je patrná značná dynamika růstu, a to nejen v prodeji přístrojů, ale i v obratu půjčoven DVD filmů, který se meziročně zvýšil o 40 %. Nejrychleji se DVD přehrávače prodávají ve Španělsku, kde došlo k 74 % meziročnímu nárůstu. U nás došlo k rozvoji DVD díky kombinaci levných přehrávačů v hypermarketech a řetězcích typu Datart nebo Electrocity a nyní jej podporují časopisy, které jako přílohu přinášejí starší české nebo horší zahraniční filmy.


Problém v cenách nebo v pirátech?

Skvrnou na bezchybném obrazu DVD obchodu je softwarové pirátství, které se s rostoucími rychlostmi internetového připojení stává problémem filmového průmyslu stejně jako hudebního. Podle statistik jen v USA dojde každý den ke stažení 600 000 kopií filmů z výměnných sítí. Statistika Americké asociace filmového průmyslu říká, že 11 % všech DVD v oběhu ve Francii obsahuje nelegálně získaný obsah, podíl nelegálních filmů v Británii podle této statistiky dosahuje 20 % a o kus dál na východ, v Rusu je podíl pirátských filmů až 85 %.

Zástupci filmového průmyslu se samozřejmě snaží s nárůstem pirátství bojovat, některé z jejich kroků navíc opravdu fungují a přinášejí zlepšení i pro samotné uživatele, i když zásadní kroky je teprve čekají. Nejvíce viditelným protipirátským krokem je uvádění filmů v premiéře nikoliv postupně v různých částech světa, ale nejlépe v jediný okamžik nebo alespoň s minimálními odstupy. Výrazně se také snížila doba čekání na uvedení filmů do videopůjčoven a na VHS a DVD.

Hlavní problém ale stále spočívá ve výši ceny DVD filmu. Jedním z nejvíce demotivujících prvků ve tvorbě cen je výrazný rozdíl mezi cenou DVD a VHS, přestože DVD často obsahuje materiály navíc, výrobní cena je nižší než u VHS. Cena je ovšem výrazně vyšší. Ať už tuto cenovou politiku distributoři obhajují jakkoliv, na zvýšení prodejů se rozhodně nepodepíše. Naopak, správný směr ukazují spíše ony již zmíněné speciální časopisy nebo herní časopisy, které za nízkou cenu dokáží prodat obrovské množství kopií, ať už her nebo filmů. A při minimálních výrobních nákladech na kopii filmu by se snížení cen „áčkových“ titulů mohlo vyplatit.


Zdroj: Otakar Schön, www.zive.cz, 15.10.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.10.2003 • Stát v příštím roce vybere provozovatele digitální TV
13.10.2003 • Microsoft chce přenášet televizi po internetu
10.10.2003 • Budoucnost patří digitální zábavě
06.10.2003 • Brno je opět centrem informačních technologií, začíná Invex
28.09.2003 • Dell chce preraziť v spotrebnej elektronike
22.09.2003 • Digitálne kinokluby na Slovensku

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist