Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 16:40:28   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Technika | Články
 

Stát v příštím roce vybere provozovatele digitální TV

  Autor: J.Sadílek, ČTK , e-mail: info@ctk.cz Přidané: 17.10.2003


Stát by měl v příštím roce vypsat výběrové řízení na provozovatele digitální televize. Vyplývá to z připravované koncepce přechodu ČR na digitální vysílání, kterou by měla do konce roku projednat vláda. „Mělo by to znamenat, že koncem příštího roku by se mohlo začít digitálně vysílat. To je optimistický náhled,“ uvedl na setkání s novináři ministr informatiky Vladimír Mlynář. Podle ministra zřejmě nebude přechod na digitální vysílání řešit samostatný zákon, což byla dosud jedna z diskutovaných variant, ale pouze koncepce připravovaná jeho ministerstvem spolu s resortem kultury, Radou pro rozhlasové a televizní vysílání a ČTÚ a případně úprava stávající legislativy.

„Samostatný zákon by znamenal zdržení o jeden nebo dva roky a mezi tím by se nic praktického neodehrálo,“ dodal. V ČR by podle dostupných informací měly vzniknout dva multiplexy, neboli celoplošné sítě, z nichž každá může obsahovat až pět televizních programů. Jeden multiplex by měl být veřejnoprávní a druhý vyhrazen komerci. Současné analogové televizní vysílání by mělo skončit v letech 2010 až 2012.

V ČR mají licence pro pozemské digitální televizní vysílání od roku 1999 České radiokomunikace a společnost Czech Digital Group. Obě firmy zahájily experimentální vysílání v systému DVB-T (Digital Video Broadcasting-Terrestrial) v roce 2000. České radiokomunikace vysílají z vysílače Praha-město a Cukrák. Czech Digital Group z pražských lokalit Ládví, Strahov a Zelený pruh. Licence firmám končí v prosinci letošního roku.


Digitalizace vysílání podpoří konkurenci na trhu reklamy

Připravovaná digitalizace televizního a rozhlasového vysílání postupně rozdrobí reklamní trh a podpoří konkurenční prostředí v tomto oboru. Shodli se na tom reklamní odborníci oslovení ČTK. Do hry totiž vstoupí média, která byla dosud limitována například na vysílání přes kabel či satelit. Postupné spouštění digitálního vysílání by mělo začít koncem příštího roku, uvedl včera ministr informatiky Vladimír Mlynář. Digitální televize umožňuje vysílání více televizních, ale i rozhlasových, programů na omezeném počtu kmitočtů. Technologie umožňuje i nabídku doprovodných služeb od kvalitního grafického teletextu po telebankovnictví.

„Věřím, že vliv postupného zavádění digitalizace na reklamní trh bude blahodárný,“ uvedl Štěpán Wolde ze společnosti ArboMedia, která prodává reklamní čas České televize (ČT). Současné celoplošné stanice si sice podle Woldeho i v budoucnosti udrží pozici před ostatními televizními kanály na trhu reklamy. „Náskok však bude korodovat jak z pohledu diváků, tak inzerentů,“ podotkl Wolde s tím, že několikaletý proces zavádění digitalizace samozřejmě nebude skokový, ale pozvolný.

Zástupci veřejnoprávní Česká televize předpokládají, že médium v souvislosti s digitalizací v budoucnu spustí nové kanály zaměřené na zpravodajství, sport či dokumentární a vzdělávací kanál. Televize Nova se chce v době digitalizace zaměřit především na výrobu televizního programu, uvedl její mluvčí Petr Kostka. Mediální skupina kolem televize Prima podle ředitele televize Martina Dvořáka plánuje vybudování sítě metropolitních televizí.


Zdroj: Jan Sadílek, www.ctk.cz, 16.10.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
17.10.2003 • Obchod s DVD dramaticky roste – stejně jako pirátství
13.10.2003 • Microsoft chce přenášet televizi po internetu
10.10.2003 • Budoucnost patří digitální zábavě
06.10.2003 • Brno je opět centrem informačních technologií, začíná Invex
28.09.2003 • Dell chce preraziť v spotrebnej elektronike
22.09.2003 • Digitálne kinokluby na Slovensku

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist