Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 27.04.2024 - 07:30:15   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Podaří se televizím vrátit diváky do křesel?

  Autor: R.Bartoníček, MF Dnes , e-mail: idnes@idnes.cz Přidané: 17.10.2003


Televizní šéfové s velkým napětím sledují své diváky, kteří jim v létě utekli ve velkém počtu od obrazovek. Včera zveřejněný průzkum ukázal, že diváci se vracejí pomaleji, než by si Česká televize, Nova i Prima přály. Podle průzkumu společnosti ATO - Mediaresearch měl loni v září průměrný Čech televizi puštěnou tři hodiny a čtyřicet minut denně. Letos v září byl už tento čas o celých jedenatřicet minut kratší.


Češi sedí u televize o půl hodiny méně než loni

Na poklesu se podle mediálního odborníka Milana Šmída zřejmě podepsala i stereotypnost a stagnace televizí. „Česká televize je v krizi, nemá nové pořady, stále více se spoléhá na reprízy, takže Novu zatím nic nenutí, aby investovala do významnějších programových inovací. Její současné inovace jsou spíše pouze kosmetickými úpravami již existujících formátů,“ míní Šmíd.

Vladimír Jurásek z firmy Mag Media, která prodává reklamu na Nově, tvrdí, že jej nejaktuálnější výsledky neznepokojují. Podle něj se lidé dívají sice na televizi méně, ale o to intenzivněji. „To znamená, že si pořady vybírají pečlivěji, nenechávají televizi zapnutou jen jako kulisu,“ tvrdí Vladimír Jurásek.


Podaří se televizím vrátit diváky do křesel?

Doktor Sova a celý jeho tým z Nemocnice na kraji města začne už za několik dnů ve zbrusu nových dílech lákat Čechy k televizním obrazovkám. Bude zajímavé sledovat, jak si povede. Diváci totiž od televizí odcházejí. A to i přesto, že skončilo léto a lidé už nevysedávají u vody či na svých chalupách. Tento trend včera potvrdila Hana Svobodová z Asociace televizních organizací. Podle ní je sice počet diváků větší než v létě, ale není jich pořád ještě tolik jako loni na podzim. „Došlo k relativnímu poklesu na 86 procent sledovanosti loňského září. Absolutně to znamená pokles sledovanosti o 31 minut,“ uvedla.

Čím to je? Kvalitou pořadů? V tom, jak a kdy je televize nasazují do programu? Pavel Charamza ze společnosti Mediaresearch, který má na starosti výzkum sledovanosti ve vybraných domácnostech, tvrdí, že příčin může být několik. Například počasí. „Je totiž stále hodně slušné. V okamžiku, kdy jednu neděli pršelo, tak sledovanost hodně vyletěla nahoru,“ tvrdí. „Analytická oddělení televizí však zkoumají i to, co se děje s jejich programem,“ dodává Charamza.

Pokles diváků, který byl patrný už přes léto, se snažily televize zastavit nasazováním nových pořadů či reprízou starých seriálů. Všechny televize nyní shodně prohlašují, že s těmito programy uspěly. Nejspokojenější však zřejmě můžou být v České televizi, kde vsadili na opakování Nemocnice na kraji města. „Při loučení s dosavadními dvaceti díly seriálu a očekávání nových dílů gradoval zájem publika,“ chlubí se tiskové oddělení ČT. „Poslední díl vidělo toto pondělí 2,6 milionu dospělých.“

Mluvčí Novy Petr Kostka přiznává, že v pondělí večer, kdy seriál běží, zatím prohrávají. Zároveň však přesvědčuje, že je to jeden z mála neúspěchů Novy. Tato soukromá stanice například nasadila nové pořady Mléčná dráha s populární Bárou Hrzánovou či soutěž Pálí Vám to? „A jsme s nimi velmi spokojeni. Jsme přesvědčeni, že naše sledovanost je výborná,“ míní Kostka.

Primě se vyplatila zase sázka na seriál z dob socialismu Chlapci a chlapi, který lámal rekordy této stanice. Seriál sledovalo až 1,5 milionu diváků, daří se i americkému seriálu Policejní akademie s 1,1 milionu diváků. „Počty diváků u všech televizí sice nedosáhly v září hodnot za srovnatelné loňské období, ale vzhledem k velmi pěknému počasí nelze považovat tento mírný pokles za dramatický,“ soudí mluvčí Primy Jana Malíková.


Zdroj: Radek Bartoníček, MF Dnes, 17.10.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
19.10.2003 • V pátek odstartoval nový kanál s filmy z Hollywoodu [ 2 ]
18.10.2003 • Tradičnímu vysílání odzvonilo, říká Balvín
18.10.2003 • Česká televize počítá, co natočí či zruší
17.10.2003 • Letošní seriál závodů F1 byl na Primě velmi úspěšný [ 1 ]
17.10.2003 • Albrightová nevystoupí na Nově, ale na ČT v Krásných ztrátách
16.10.2003 • Nemocnice na kraji města znovu oslovila četné publikum

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist