Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 26.04.2024 - 20:59:19   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Horečka zvaná Nemocnice jde na východ

  Autor: M.Spáčilová, MF Dnes , e-mail: idnes@idnes.cz Přidané: 21.10.2003


Národ se ptá: Vdá se Čeňková?

Národ už ví, že primář Blažej má s Inou syna a tají křeče v ruce. Ale ani včerejší první díl seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, provázený mimořádným zájmem diváků, nezodpověděl jejich nejčastější otázky. "Hlavní úrodu dotazů sice čekáme až v úterý, ale už teď jsme jimi zavaleni," řekla včera Bohuslava Holubová z České televize. Stejně jako u původní Dietlovy Nemocnice si lidé propojují hrdiny nové řady s jejich hereckými představiteli. A tak se ptají, zda se vdá paní Balzerová, čímž míní postavu doktorky Čeňkové, nebo kde stojí vila rodiny Sovů.


Horečka zvaná Nemocnice jde na východ

Telefony drnčely celý den. A na internetových stránkách České televize patřil včera k nejnavštěvovanějším odkaz Nemocnice na kraji města po dvaceti letech - díl 1. Nedočkavci se tu dočetli, že primář Blažej je nadále "suverénem v rodině i na pracovišti" a jeho žena Ina "je stále milá a mlčenlivá". Ale pod čísly dalších dvanácti nových dílů našli jen sdělení, že "podrobný obsah bude k dispozici v den vysílání". Ta nejistota! "Národ opravdu zachvátila seriálová horečka," potvrdila před včerejší premiérou úvodní části nové řady Bohuslava Holubová z tiskového oddělení ČT. "Navíc obdobné pozdvižení propuklo i na Slovensku, kde bude pokračování původní ságy vysílat od 26. října televize Markíza."

K záplavě dotazů českých diváků tedy přibyly hlasy slovenské a do internetové debaty fanoušků se zapojili i diváci z Polska, další země, která již k premiérovému cyklu koupila vysílací práva. "Věřím, že nová série bude stejně dobrá jako předchozí. Až ji polská televize uvede, budu šťastný. Kocham Czechy - Miluju Čechy!" vzkázal jeden z polských nadšenců. Nač se lidé ptají? "Nejčastější dotaz zní, zda je nová Nemocnice stejně dobrá jako stará," říká Holubová. Další diváci volají, že seriálu drží palce, fandí i jmenovitě - někdo Elišce Balzerové, jiní Andree Čunderlíkové. Ptají se, v jakém jazyce bude seriál uváděn na Slovensku. Přišly i kuriózní dotazy. Třeba: Kde stojí vila primáře Sovy? Nebo: Můžete mi doporučit nějakého dobrého ortopeda z Nemocnice? "Hodně diváků si ztotožňuje herce s jejich seriálovými postavami," vysvětluje Holubová várku otázek, zda je o pana Chudíka dobře postaráno, nebo údiv nad tím, že se pan Dvořák s paní Janžurovou ještě nerozvedli. Hodně diváků vyzvídalo, jak to bude dál - Vdá se paní Balzerová? A nejdojemnější otázku od věrné divačky si Holubová nechala nakonec. Zněla prý: Kde je pohřben Miloš Kopecký? Ráda bych tam dala květinu.

Od své premiéry v roce 1978 byla Dietlova Nemocnice, k jejímž třinácti částem přibylo roku 1981 dalších sedm, na zdejší půdě vysílána celkem desetkrát. Přesto zájem neopadl, závěrečný díl poslední reprízy sledovalo před týdnem 2,6 milionu dospělých, což byla více než polovina všech lidí sedících právě u televize, a 120 tisíc dětí. O tom, že čtvrtstoletí starý příběh přijali za svůj i mnozí mladí, svědčí debaty na internetu, médiu nové generace. Probírají tu, zda mohl osud zavát "nespokojeného mladého Sovu - Ladislava Freje - až do Mnichova", proč nebyl opět přizván skladatel Jan Klusák, který "celou Nemocnici táhl - nejde o nostalgii, ale o dobrou hudbu".

Ale hlavně se dohadují, zda vůbec vysílat seriály z minulé éry. Jedni tvrdí, že pod frází "plejáda českých herců" se skrývají Žena za pultem, Zeman, Okres na severu, Muž na radnici a "ubohoučcí" Chlapci a chlapi. Druzí naopak chtějí otevřít "trezory" s voláním "my chceme staré české seriály, líbí se nám i ten o chlapcích a chlapech". Dietlova Nemocnice ovšem nad někdejší produkcí vysoko ční. Hned po svém vzniku byla prodána do Německa východního i západního, kromě zemí socialistického bloku do Rakouska, Švýcarska, Finska, Austrálie, na Kypr. Nechyběla Jugoslávie, jejíž nástupnické země už jednají o koupi nové řady. Seriálová horečka se šíří i mimo obrazovku - prodává se nahrávka původní i nové hudby a kniha Nemocnice na kraji města po dvaceti letech.


Mirka Spáčilová, MF Dnes, 21.10.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
22.10.2003 • Lets Rock! na stanici Discovery Channel
22.10.2003 • Reportérovi zpravodajství ČT bylo vyhrožováno
21.10.2003 • Novou Nemocnici na ČT1 viděly 4 miliony diváků
20.10.2003 • Nebývalý zájem o seriál Nemocnice na kraji města po 20 letech
19.10.2003 • V pátek odstartoval nový kanál s filmy z Hollywoodu [ 2 ]
18.10.2003 • Tradičnímu vysílání odzvonilo, říká Balvín

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist