Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 08:06:17   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Premiéra digitálního rozhlasu DRM v České republice

  Autor: Karel Mikuláštík , e-mail: k.mikulastik@sh.cvut.cz Přidané: 27.10.2003


DRM (Digital radio mondiale) je zkratka systému digitálního rozhlasového vysílání určeného pro dlouhé, střední a krátké vlny. Začátkem letošního roku se DRM stalo zatím nejmladším standardem z rodiny digitálního rozhlasového a televizního vysílání (dále např. DAB a DVB). U příležitosti Světové radiokomunikační konference WRC-03 v Ženevě začalo 16.června 2003 tímto systémem vysílat 16 předních rozhlasových společností z Evropy, USA, Kanady, Středního Východu, Austrálie a Nového Zélandu. Největší český poskytovatel radiokomunikačních služeb – České radiokomunikace a tím i potažmo celá Česká republika se k těmto zemím připojila toto pondělí 20. října 2003, když byl spuštěn digitálním provozem vysílač Hradec Králové – Stěžery na středovlnném kmitočtu 774 kHz. Vysílání v systému DRM pak bylo oficiálně představeno 22. října na konferenci Radiokomunikace 2003 konané v Pardubicích.


Obdobně jako terestrické verze v republice již představených a testovaných systémů DAB a DVB, i DRM využívá k přenosu rozhlasového signálu výhod modulace OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing). OFDM používá několik set nosných kmitočtů, mezi něž se dělí celková bitová rychlost tak, že každá dílčí nosná přenáší informace rychlostí úměrně nižší proti přenosové rychlosti celého kanálu. Pomalé bitové rychlosti pak umožňují zavést poměrně dlouhý ochranný interval, nástroj jímž se lze víceméně vypořádat se zpožděními na trase vysílač – přijímač. Rozdělení přenosového kanálu na mnoho nosných frekvencí navíc dovoluje do jisté míry využít výhody systému s rozprostřeným spektrem – pokud je rušení úzkopásmové, dochází ke ztrátě informace přenášené jen na několika nosných a nikoli celé informace jako je tomu v případě klasické modulace. OFDM systémy a digitální modulace obecně jsou navrženy pro jistou míru rušení a chybovosti. Tato míra velmi závisí na tom, jak robustní systém pro danou příležitost požadujeme. Pokud se spokojíme s malým bitovým tokem, může být systém velmi odolný a naopak. Obecně vytváří DRM datové přenosové prostředí, které nemusí vůbec přenášet rozhlasový program. Protože tento systém má být slučitelný se současnými rozhlasovými pásmy a určeným frekvenční rastrem 5/9/10 kHz, je zjevné, že není možné očekávat nějaké závratné přenosové rychlosti, ty současné se mohou pohybovat kolem 20 kbit/s. Jak je tato kapacita využita pro přenos řeči, hudby a doplňkových dat značně závisí na kódovacích metodách pro zpracování vstupních dat.

Na vysílači Hradec Králové je k dispozici rozhlasový vysílač TRAM 10 osazený PDM koncovým stupněm (řízeným pulsně šířkovou modulací). Německá firma Telefunken k vysílači dodala modulátor DRM DMOD2. Jedná se v podstatě o multimediální PC pracující s operačním systémem Linux. Vysílač dodávající při provozu AM 10 kW výkonu je pro digitální provoz použit s výkonem 3 kW. Podle požadavků na kvalitu resp. odolnost vysílání je možné použít digitální modulace 64QAM nebo 16QAM.

K dispozici je zatím jen omezené množství přijímačů DRM. Firma Telefunken prezentovala přijímač: „Mayah Communication DRM receiver“ asijské provenience. Pro majitele počítačů PC je na internetu k dispozici několik programů umožňující dekódovat digitální vysílání. Menším háčkem je, že je nutné „podstrčit“ zvukové kartě signál DRM vysměšovaný do okolí 12 kHz. Tímto způsobem v Pardubicích prezentovali příjem DRM i České radiokomunikace.

Prezentaci doprovázelo srovnání klasického AM a příjmu DRM. AM příjem se samozřejmě vyznačoval zašuměným, praskajícím a hlavně na vyšších nf kmitočtech omezeným přenosem. Oproti tomu DRM poskytlo příjemný čistý zvuk se solidním rozsahem nf kmitočtů – srovnatelný s monofonním příjmem na VKV-FM.

DRM chápu jako záměr technických nadšenců zachránit smysluplným způsobem velká množství SV a KV rozhlasových vysílacích středisek, zachránit prostředky umožňující využívat vlnové rozsahy, kterými z jedné kóty pokryjeme republiku, kontinent, či dokonce značnou část Země. S DRM mají klasické vlnové před sebou jistě úspěšnou a bohatou budoucnost.


Karel Mikuláštík, 25.10.2003, autor je členem Československého DX klubu, www.dx.cz.


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
24.10.2003 • Digitalizace: Spěchej pomalu, ale pozor na konkurenci
23.10.2003 • Evropský pohled na digitalizaci I.
14.10.2003 • Digitalizace v pořadu Média na ČT2
13.10.2003 • Viasat a platforma DVB-T
12.10.2003 • DVB-T v Rumunsku
06.10.2003 • Dnešní diskuse na Invexu: Kolik multiplexů máš, tolikrát jsi digitální [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist