Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 19.04.2024 - 14:46:58   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Přenos od soudu: jen začátek a konec

  Autor: J.Vaca, MF Dnes , e-mail: idnes@idnes.cz Přidané: 31.10.2003


Nepřetržitý přenos ze soudního projednávání případu bývalého vysokého úředníka Karla Srby se nekonal. Někteří obžalovaní si to nepřejí a mohlo by to narušit jejich práva, rozhodli soudci. Česká televize lákala diváky na přímý přenos ze soudní síně, kde se projednávalo odvolání Karla Srby. Lidé u televizních obrazovek se však nakonec mohli dívat pouze na necelých čtyřicet minut začátku přelíčení a pak na vyhlášení rozsudku. Přišli tak o vystoupení Karla Srby, který se hájil přes dvacet minut, nebo o emotivní proslov jeho obhájce Miroslava Kříženeckého.


Předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička, který s přímým přenosem původně souhlasil, se totiž na začátku líčení nejprve všech obžalovaných zeptal, jestli s televizním vysíláním souhlasí. Srba námitky neměl, stejně jako Eva Tomšovicová. Dalším dvěma souzeným Michalu Novotnému a Jiřímu Slavíkovi se však přenos nelíbil. Petr Volf, poslední z obžalovaných, je na svobodě a k jednání vůbec nepřišel. "Rozhodli jsme, že se jednání přenášet živě nebude. Mohlo by to ohrožovat práva obžalovaných," konstatoval nakonec po poradě senátu jeho předseda Jiří Lněnička.

Diváci však nepřišli o žádné dramatické zvraty, které lidé znají z amerických filmů ze soudního prostředí. Státní zástupci i obhájci pětice obžalovaných totiž monotónně přečetli důvody, proč se odvolávají proti předchozímu rozsudku u Krajského soudu v Českých Budějovicích. Emotivnější bylo jen vystoupení Srbova obhájce Miroslava Kříženeckého. Ten se mimo jiné podivoval nad tím, proč by Srba připravoval vraždu novinářky tak amatérským způsobem, jak tvrdila obžaloba.

Soudci pak vyslechli jednotlivé obžalované. Karel Srba trval i včera na své nevině. "Jsem obětním beránkem. Tento proces nemá nic společného s demokracií," konstatoval Srba. Podle něj za plány zavraždit novinářku Sabinu Slonkovou stála Eva Tomšovicová. Srba zároveň žádal, aby soud v jejím případě nařídil další psychologické vyšetření. "Vydávala se za právničku. Lhala. Policie vůbec neřešila motivy, které ji k přípravám vraždy vedly," dodal Srba. Tomšovicová odmítla, že by měla nějaké psychické problémy, o kterých Srba mluvil. "Jsem ochotná podstoupit test na detektoru lži. Nehodlám se označovat za chorobnou ženu, která si objednává mnohonásobnou vraždu," řekla. "On ze mne chce udělat nevěrohodnou osobu, abych nemohla vypovídat v kauze korupce, do které je zapleten," dodala na adresu Srby.

Bývalý sekretář se chtěl podle soudců zbavit novinářky Slonkové kvůli článkům, které o něm publikovala v MF DNES. Tomšovicová proto na Srbovu žádost najala přes další obžalované recidivistu Karla Rziepela přezdívaného "Citron", který dostal k provedení vraždy semtex a pistoli. Rziepel však všechno oznámil policii. Vrchní soud ponechal všem pěti obžalovaným stejné tresty, jaké jim uložil soud v Českých Budějovicích. Jen v případě Jiřího Slavíka, který Srbovým komplicům opatřil trhavinu Semtex, dodatečně rozhodl, že muž musí ještě zaplatit pětadvacet tisíc korun - tolik, kolik prodejem semtexu vydělal.


Zdroj: Jan Vaca, MF Dnes, 31.10.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
03.11.2003 • Prima předminulý týden na trhu mírně posílila, Nova lehce ubrala
03.11.2003 • Děti, které často sledují televizi, špatně čtou
31.10.2003 • Stanovisko ČT k rozhodnutí soudu neumožnit vysílat přímý přenos z jednací síně
30.10.2003 • MEMO 98: Vláde venovalo najväčší priestor Rádio Twist, najmenej televízia TA3
30.10.2003 • Válka světů: Test rozhlasu [ 1 ]
30.10.2003 • Sťažnosť na praktizovanie cenzúry v Novinách STV [ 1 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist