Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 29.03.2024 - 01:50:48   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Zmeny vo vysielaní programových okruhov SRo

  Autor: PR Press SRo , e-mail: info@slovakradio.sk Přidané: 05.11.2003


Vychádzajúc z celkovej koncepcie Slovenského rozhlasu pre vysielanie jednotlivých programových okruhov a na základe rozhodnutia Rady pre vysielanie a retransmisiu, nastanú od 1.11.2003 zmeny v prevádzke rozhlasových vysielačov, ktoré ovplyvnia šírenie programových okruhov.


O charaktere týchto zmien hovorí PhDr. Jaroslav Rezník, ústredný riaditeľ SRo: "Slovenský rozhlas má dlhodobo vo svojej koncepcii postupný prechod zo stredovlnných vysielačov na vysielače v pásme FM. V tomto roku Slovenský rozhlas doplnil svoje vysielače v pásme FM o niekoľko nových frekvencií a o niekoľko nových punktov. Medzi ne patrí vysielač v Snine, kde sa na frekvencii 102,2 MHz vysiela program Rádia Patria kombinovaný s Rádiom Regina Košice, na vysielači Trebišov na frekvencii 89,2 MHz sa vysiela program Rádia Regina Košice a na frekvencii 99,7 MHz sa začalo od 1.10.2003 vysielanie programu Rádia Patria v maďarskom jazyku.

Slovenský rozhlas vysielačom v Trebišove, ktorý je novovybudovaným vysielacím strediskom, začal pokrývať tie lokality, kde doteraz nevysielal v pásme FM, alebo nevysielal vôbec. Rovnako sa spustil aj vysielač v Rimavskej Sobote, ktorý vysiela program Rádia Regina Banská Bystrica na frekvencii 95,0 MHz. Taktiež na vysielači v Modrom Kameni na frekvencii 103,1 MHz sa začalo vysielanie Rádia Patria v maďarskom jazyku. Z dôvodu slabého pokrytia signálom a pretože iné frekvencie Slovenského rozhlasu pokrývajú územie Nových Zámkov, ukončilo sa vysielanie na frekvencii 104,7 MHz. V rámci skvalitňovania služby sa na frekvencii 102,8 MHz v Borskom Mikuláši spustilo namiesto Rádia Regina Bratislava vysielanie Rádia Devín. Pokrytie signálom Rádia Devín sa zlepší, nakoľko bude vysielať aj na ďalších FM frekvenciách.

Na frekvencii 95,6 MHz namiesto Rádia Rock FM bude vysielať programový okruh Rádio Regina. To umožnilo Slovenskému rozhlasu vypnúť stredovlnný vysielač Bratislava - Vajnorská na frekvencii 792 kHz. Rovnako, z dôvodu spustenia FM vysielačov sa ukončilo vysielanie na stredovlnnom vysielači v Rimavskej Sobote na frekvencii 567 kHz a taktiež bude ukončené vysielanie na vysielači 1035 v Banskej Bystrici. Ten bude nahradený iným stredovlnným vysielačom k 1.4.2004 a na frekvencii 702 kHz bude šíriť Rádio Regina Banská Bystrica.

V Nitre na frekvencii 1098 kHz sa plánuje namiesto programového okruhu Rádio Slovensko vysielanie okruhu Rádio Regina - západné Slovensko a na frekvencii 927 kHz namiesto Rádia Regina bude vysielať Rádio Patria. Toto si môže Slovenský rozhlas dovoliť preto, že po doplnení siete FM vysielačov je územie SR pokryté signálom Rádia Slovensko na 96 percent.

Z úsporných dôvodov sa znížil výkon vysielačov pre zahraničné vysielanie z 250kW na 200 kW a jeden z týchto troch vysielačov v Rimavskej Sobote bude vypnutý. Podľa prepočtov Slovenského rozhlasu, však zmena vo vzťahu k zahraničným poslucháčom bude nepatrná. Slovenský rozhlas len na tomto jednom vypnutom vysielači ušetrí ročne viac ako 13 miliónov korún."

V roku 2004 plánuje Slovenský rozhlas s rozšírením ďalších FM frekvencií. V súčasnosti sa Slovenský rozhlas uchádza o udelenie licencie na štyri frekvencie koordinované na základe medzinárodného plánu "Ženeva 1984" a jednu individuálne koordinovanú.


Zdroj: Slovenský rozhlas, www.slovakradio.sk, 31.10.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
04.11.2003 • Američané brzy spustí svou vlastní televizi pro Blízký a Střední východ
03.11.2003 • Previazanosť čisto náhodná?
03.11.2003 • Al - Džazíra otevírá Arabům svět
31.10.2003 • TV JOJ a TA3 sú pripravené zaviesť peoplemetre v roku 2004 aj bez PMT
30.10.2003 • RFE/RL začalo před pěti lety vysílat do Íránu a Iráku
29.10.2003 • Zápis 19. zasedání Rady pro rozhlasové a televizní vysílání [ 2 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist