Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 18:00:16   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Program | Články
 

Televize Nova chystá první talentovou šou

  Autor: A.Borovan, HN , e-mail: ihned@ihned.cz Přidané: 12.11.2003



Jeden z celosvětově nejúspěšnějších formátů televizní zábavy konečně míří do České republiky. Televize Nova v nejbližších měsících hodlá odstartovat šou, ve které bude hledat začínající popové hvězdy. Komerční stanice je však dosud skoupá na informace vzhledem k tomu, že ke stejnému tématu chystá ve čtvrtek tiskovou konferenci.


Zatím není příliš jasné, jakou konkrétní podobu by nová soutěž měla mít. Důležité je, že v novém formátu budou mít diváci možnost se podívat do soukromí soutěžících a že televize počítá s možností prosadit vítěze do oficiálních hitparád. Nova má v podstatě dvě možnosti - vývoj vlastního formátu nebo nákup licence k již "odzkoušenému" pořadu.

Jak na počátku letošního roku uvedl šéf novácké zábavy Ivan Rössler, Nova již zvažovala možnost změnit v talentovou soutěž zaběhlý pořad Do-re-mi. Loni na podzim dokonce televize vyhlásila konkurs do chystaného pořadu Staň se hvězdou, jehož vysílání bývalý ředitel Vladimír Železný anoncoval na letošní říjen nebo listopad.

Podle týdeníku Marketing&Media však Nova sáhla po snazší cestě a nakoupila licenci k pořadu Pop Idol. "Nemám žádné informace, že by Nova koupila licenci k tomuto formátu," odmítl sdělit podrobnosti mluvčí Novy Dan Plovajko, který však nepopřel zprávy o přípravě talentové soutěže. Bližší informace odmítl uvést rovněž Ondřej Zach ze společnosti AQS, která pro Novu a Primu zajišťuje nákup zahraničních pořadů. "Pravděpodobnější bude nákup licence. V případě okopírování formátu hrozí nebezpečí, že by majitel licence žaloval Novu pro porušování autorských práv," uvedl pracovník Novy, který si nepřál být jmenován.
Kolem pořadu Pop Idol se díky vysoké sledovanosti točí milióny liber. Formát vyvinula britská společnost FremantleMedia. Za duchovního otce je považován popový magnát Simon Cowel, který rovněž působí jako hledač talentů v gramofonové společnosti BMG.

Princip je jednoduchý. Do televizního studia před čtyřčlennou porotu a publikum přicházejí zkoušet štěstí talenty ve věku 16 až 26 let. Výsledky spolu s porotou ovlivňují svým hlasováním i diváci. Ti se rovněž během vysílání mohou seznámit s rodinným zázemím soutěžících nebo jejich životním příběhem. Vítězové mají i možnost nahrát vlastní desku, která nezřídka díky široké publicitě boduje v oficiálních hitparádách.

Pop Idol začala v roce 2001 s úspěchem vysílat britská televize ITV. O rok později dorazila senzace do spojených států, kde se pod názvem American Idol stala nejúspěšnějším pořadem televize Fox v roce 2002. Průměrná sledovanost činila kolem 27 miliónů diváků. V Evropě se pořad vysílá rovněž RTL, která na podzim rozjela dokonce druhou sérii.

Kromě poplatků za licence Pop Idol generuje profit rovněž prodejem desek vybraných talentů. Singlová nahrávka americká vítězka Kelly Clarkson se v září 2002 hned v prvním týdnu po vydání vyšvihla do čela americké hitparády prodejem 236 tisíc nosičů. Podle hudební stanice VH1 dokonce její vydavatelství RCA Records nestíhalo distribuovat nahrávku do prodejen.

Pop Idol se rovněž chystá do světa her. Firma Codemasters chystá na letošní zimu počítačovou hru American Idol, ve které si fandové mohou zahrát na pěveckou hvězdu.


Zdroj: Aleš Borovan, Hospodářské noviny, 11.11.2003


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 1   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
12.11.2003 • Víkendovým večerům dominovala Nova
12.11.2003 • Nemocnici na kraji města po 20 letech přibylo znatelně diváků
11.11.2003 • Televizní hit Pop Idols získala Nova
10.11.2003 • UPC Slovensko odpovedá (2.časť) [ 8 ]
10.11.2003 • V Edinburghu se předávaly hudební ceny MTV
07.11.2003 • UPC Slovensko odpovedá [ 8 ]

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.


za obsah níže uvedených komentářů satCentrum nezodpovídá!
[ nejnovější komentáře jsou nahoře ]
1 / 1

  Fame academy 

12.11.2003 15:44 • Zdeněk
Určitě doporučuji se orientovat na verzi tohoto show ve formátu BBC - Fame Academy. Myslím, že tento styl pořadu odpovídá povaze našeho diváka. htttp://www.bbc.co.uk/fameacademy

 
 
Celkový počet komentářů: 1 / zobrazují se: 1 ... 1

|<«1»>|


zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist