Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Pátek • 03.05.2024 - 08:37:01   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - DVB-T | Články
 

Koncepce digitalizace – pokračování

  Autor: Zdeněk Duspiva , e-mail: zdenek.duspiva@post.cz Přidané: 16.11.2003


Práce na přípravě digitálního vysílání v ČR postoupily. V úterý 11.11. se na pracovní poradě sešla část RRTV. Cílem bylo sjednotit stanovisko pro následné jednání s ČTÚ o dořešení rozdělení kompetencí pro licencování - v rámci nového systému digitálního zemského vysílání. Následně došlo k dohodě s vedením ČTÚ nad dosud nevyjasněnou části návrhu nového vládního dokumentu. Ve středu 12.11. byl tento návrh předložen meziresortní pracovní komisi, vedené náměstkem ministra informatiky M.Franklem. Pracovní komise po diskuzi s předloženým návrhem souhlasila.

Aktuální varianta zjednodušeně počítá s tím, že ČTÚ bude přidělovat licence na zřízení a provoz veřejné telekomunikační sítě (dle platného telekomunikačního zákona). Zájemce o provoz digitální sítě požádá ČTÚ o tuto licenci. Pro případ zájmu přenosu vysílání prostřednictvím souboru kmitočtů, bude muset požádat o povolení k provozu zemských vysílacích rádiových zařízení. V případě více zájemců o přenos prostřednictvím souboru kmitočtů, než je počet disponibilních digitálních sítí, vyhlásí ČTÚ výběrové řízení. V případě menšího zájmu budou licence přidělovány podle časového pořadí podaných žádostí. Licenčnímu řízení by v obou případech měl předcházet souhlas RRTV.

Po přidělení licencí na provoz digitálních sítí vypíše Rada pro rozhlasové a televizní vysílání licenční řízení pro provoz programů v rámci jednotlivých sítích (tedy licenční řízení dle Zákona č.231/01Sb. – tedy vlastně v principu jako dosud v analogu - na zkoordinované a odsouhlasené technické prostředky…). Na základě licenčního řízení obsadí RRTV kapacitu digitální sítě vytendrovanými programy. Provozovatel ze zákona (tj.Čeká televize ČRo) požádá o umístění svých programů. RRTV na základě této žádosti rozhodne o umístění provozovatel ze zákona do digitální sítě.

Rozhodnutí znamená oddělení provozovatele sítě od provozovatele programu, s rozdílnou metodou licencování i příslušných regulátorů. Z hlediska programové skladby se vlastně počítá s principem must carry (povinné nabídky programů) veřejnoprávních médií. Neplánuje se tedy speciální veřejnoprávní multiplex, ale v jednotlivých multiplexech bude zastoupeno více programů (komerčních i garantovaných veřejnoprávních). Otázkou budou kritéria pro výběr programů a vztah ke stávajícím provozovatelům, stejně jako možný počet veřejnoprávních programů. Toto vše je v pravomoci RRTV. Dá se předpokládat, že současné programy budou v multiplexech zastoupeny. Výběr případných dalších programů bude z mnoha důvodů poměrně složitý.

Ve zvoleném principu zůstává problém, který nastane výběrem provozovatele digitální telekomunikační sítě, který ale nebude vědět jaké programy bude přenášet. Řešením by mohlo být vytvoření podmínek pro stanovení nějakých předběžných rámcových programových vymezení (nabízí se hned otázka jejich závaznosti…), které by RRTV měla připravit. Z hlediska provozu doplňkových datových služeb by provozovatel sítě zřejmě neměl být zásadně omezen (vyjma technického omezení a regulí v pravomoci ČTÚ).

Pracovní komise bude ještě dále pracovat, termín pro konečné předání návrhu do vlády je stanoven na konec ledna 2004, ale dá se očekávat jeho rychlejší zpracování. V příštím týdnu by měla následovat diskuze nad návrhem zákona o telekomunikacích, který se také dotýká problematiky digitalizace a změnou kompetencí regulačních orgánů. Formální průběžná zpráva garanta problematiky digitalizace, kterým je ministr informatiky V.Mlynář, se dá očekávat již v II.polovině listopadu na konferenci TELEINFORMATIKA 2003. Ta se uskuteční v Kongresovém centru Praha od 24.- 26.11. Konference o elektronických komunikacích a informatice je během dvou hlavních jednacích dnů rozdělena do 5 hlavních sekcí, v jejichž závěru jsou plánovány diskuzní panely. Z hlediska digitalizace a vysílání je zajímavá sekce 1 - Právo, regulace a elektronické komunikace, která proběhne 25.11.

V jejím úvodu podle plánu vystoupí právě ministr Mlynář s informací o aktuálním stavu českého právního rámce. Součástí budou dále informace o zahraničních zkušenostech s implementace zákona o elektronických komunikacích. Následný diskuzní panel k aktuálním otázkám regulace bude za MI zastoupen náměstkem Franklem, předsedou ČTÚ Ing. Stádníkem , generálním ředitelem Českého Telecomu a zahraničními zástupci. Odpoledne, v sekci 4 - Média a broadcasting, budou informovat odborníci o vztahu českého a evropského práva v oblasti vysílání a o praktických zkušenostech z provozu digitální televize a interaktivních služeb. Mediální panel bude doplněn zástupci experimentálního vysílání u nás, odborníkem na digitalizaci za Českou televizi Dr.Vítkem a náměstkyní ministra kultury Dr.Smolíkovou.


Ing. Zdeněk Duspiva, publicista


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
13.11.2003 • Rozvoj DVB-T a DAB v některých evropských zemích - 44.část – DVB-T v Německu
05.11.2003 • Vstoupí Český Telecom do digitálního vysílání?
04.11.2003 • Experimentální vysílání DVB-T – listopad 2003.
27.10.2003 • Premiéra digitálního rozhlasu DRM v České republice
24.10.2003 • Digitalizace: Spěchej pomalu, ale pozor na konkurenci
23.10.2003 • Evropský pohled na digitalizaci I.

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist