Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 28.03.2024 - 13:05:49   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Televize chce sama vybírat poplatky, ušetří desítky miliónů

  Autor: J.Kopecký, HN , e-mail: ihned@ihned.cz Přidané: 17.01.2004



Česká televize našla další způsob, jak by mohla ušetřit část nákladů. "Budeme sami vybírat koncesionářské poplatky. Už letos od druhého pololetí od právnických osob a od příštího roku, buď od začátku nebo v jeho průběhu i od fyzických osob," řekl včera generální ředitel ČT Jiří Janeček.


Veřejnoprávní televize zatím ročně platí poště za zprostředkování výběru poplatků inkasem více než 100 miliónů korun. "V každém případě na tom dost ušetříme, i když naše počáteční náklady, abychom se o to mohli sami postarat, budou okolo 50 až 60 miliónů korun," dodal Janeček. Úsporná opatření, která televize dělá, jí přitom mohou pomoci u poslanců, kteří dosud tvrdili, že nemohou podpořit zvýšení měsíčních koncesionářských poplatků ze současných 75 korun, když ČT nedokáže sama najít vnitřní úspory.

Na Janečkovo rozhodnutí, že se televize sama postará o výběr poplatků, tak včera kladně reagoval například i člen mediální komise sněmovny za ODS Ivan Langer. "To je skvělé. Jsou to přesně ty úspory v nevýrobní sféře, které by měla televize dělat," řekl Langer. ODS chce méně reklamy. Na plánu občanských demokratů, aby veřejnoprávní televize postupně přišla o reklamu a jen za splnění této podmínky by se jí zvýšily měsíční koncesionářské poplatky, se ale zatím nic nemění.

Langer včera na schůzce zástupců všech parlamentních stran neuspěl s návrhem, že by se již nyní mělo jednat o možnosti sloučení veřejnoprávní televize a Českého rozhlasu do jedné instituce. Připustil, že nemá k dispozici žádnou analýzu, kolik by tím mohla veřejnoprávní média ušetřit. Podle ředitele ČT Janečka takovou analýzu nemá ani televize a podle ministra kultury Pavla Dostála ani jeho úřad. "Spojení obou veřejnoprávních institucí je dlouhodobou záležitostí, není to otázka tohoto roku," odmítl představu opoziční ODS ministr kultury Dostál.


Vládní poslanci pochybují

Koalice může mít ve sněmovně potíže prosadit své vlastní plány - tedy aby podle včerejšího kompromisu měsíční poplatky vzrostly ze 75 na 95 korun při současném zachování jednoho procenta reklamy. Člen mediální komise za ČSSD Ladislav Skopal dal totiž včera najevo, že se mu jako kompromis zamlouvá spíše plán ODS, aby poplatky postupně vzrostly ještě více, ale s tím, že by z ČT mizela reklama.

"S tím, že by reklama zůstala zachována například u některých významných sportovních událostí," řekl Skopal. Například přenosy z fotbalové Ligy mistrů jsou spojeny s reklamami sponzorů soutěže. Stejně tak při hokejových utkáních je reklama jak na ledě, tak na mantinelech i dresech hráčů. Pokud by ČT reklamu vůbec vysílat nesměla, nemohla by vysílat ani tyto sportovní přenosy. V poslaneckém klubu ČSSD je přitom podle zdrojů z klubu až deset poslanců, kteří mají k vyšším poplatkům zatím výhrady.

Generální ředitel ČT Janeček včera řekl, že pokud se v parlamentu podaří prosadit poplatky ve výši 95 korun, ale objem reklamy nevzroste na tři procenta, jak původně prosazovala vláda, bude to akceptovatelné. "Dá se z toho žít," konstatoval Janeček. Roční rozpočet televize se každoročně pohybuje mezi 4 až 5 miliardami korun. Z toho necelé tři miliardy tvoří vybrané koncesionářské poplatky a miliardu peníze za reklamu. Současná výše poplatku se neměnila šest let.


Zdroj: Josef Kopecký, Hospodářské noviny, 16.1.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
18.01.2004 • Poplatky se v Evropě někde zvyšují, někde ruší
18.01.2004 • Kavan: MZV se chtělo sporu se CME vyhnout
17.01.2004 • BBC zahajuje ofenzívu na obranu svého digitálního vysílání
17.01.2004 • Rybníček v budúcnosti nechce dostávať pokuty za programy STV
17.01.2004 • Lidé poslali televizi dobrovolně 860 Kč [ 1 ]
16.01.2004 • Rozhlasová rada je znepokojená prepustením redaktorov Rádiožurnálu

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist