Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Čtvrtek • 25.04.2024 - 13:39:20   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

ODS: Ať za televizi platí i ti, kdo ji nemají

  Autor: J.Kopecký, HN , e-mail: ihned@ihned.cz Přidané: 30.01.2004


S návrhem, aby poplatky veřejnoprávním institucím - České televizi i Českému rozhlasu - platily povinně všechny domácnosti, tedy i ty, které doma televizi či rádio nemají, přišli včera opoziční občanští demokraté. Jejich návrh má šanci na úspěch, protože zpřísnit výběr koncesionářských poplatků chtějí i vládní strany. Ty zatím prosazovaly model, aby se placení mohli vyhnout jen ti, kdo napíší čestné prohlášení, že rádio či televizi nemají.

"Je nedůstojné, aby někdo dokazoval, že nemá televizi," odůvodnil návrh své strany, aby povinně platily všechny domácnosti, Petr Pleva. Podle Kateřiny Dostálové přišla ODS s návrhem proto, že souhlasí se zpřísněním výběru poplatků, ale zároveň chce zabránit "fízlování" občanů. Kdyby se totiž někdo placení poplatku mohl vyhnout tím, že napíše čestné prohlášení, musela by existovat možnost zkontrolovat jeho pravdivost. A to by podle ODS nešlo jinak, než že by ti, kdo by občany kontrolovali, lezli do jejich soukromí. Varianta zpoplatnit všechny domácnosti je tak podle ODS menším zlem. Těch, kdo nemají televizi ani rádio, je podle strany velmi málo.

ODS navíc argumentuje tím, že s podobným principem - tedy platby na hlavu - byl již dříve schválen zákon o odpadech. A že například na ztrátové České dráhy doplácejí z daní i ti, kdo železnici nepoužívají. "Inspirovali jsme se v Řecku. Tam je poplatek koncipován tak, že ho platí všichni, kdo mají doma zavedenou elektřinu," vysvětlil Pleva.

Návrh občanských demokratů včera vstřícně přijali ministr kultury Pavel Dostál z ČSSD i ředitel ČT Jiří Janeček. "Je to ruka podaná k jednání. Teď by se měli sejít zástupci koalice a opozice, aby našli kompromis," konstatoval Dostál."Mně se líbí návrh pana Plevy s tím, že by měl být doprovázen ještě zvýšením poplatku," řekl Janeček. Pokud by schválení návrhu mělo znamenat to, že poplatek pro televizi zůstane zachován v současné výši 75 korun, finančně by to podle něj televizi nejspíš nestačilo.
Janeček navrhuje další změny: "Lepší by bylo, kdyby ten poplatek platil každý, komu je víc než osmnáct let. Pak by poplatek mohl být naopak výrazně nižší než nyní, například 30 korun," řekl Janeček.
Návrh ODS počítá s tím, že televize i veřejnoprávní rozhlas by měly přístup do evidence obyvatelstva, podle níž, konkrétně podle místa trvalého bydliště občanů, by mohly kontrolovat, zda poplatek platí každá domácnost.

Počítá se přitom s tím, že by zůstala zachována již nyní platná výjimka. Poplatky by tak nemusely platit rodiny, jejichž příjem nepřesahuje 1,4 násobek životního minima. Nyní Česká televize odhaduje, že je zhruba 400 tisíc domácností, které televizi mají a poplatek neplatí, takže ročně televize přijde o 360 miliónů korun. Pleva soudí, že pokud budou zpoplatněny i domácnosti bez televize, mělo by to ročně ČT přinést zhruba půl miliardy korun.

I když se na rozdíl od představitelů veřejnoprávní televize ODS domnívá, že zavedení "televizní daně" pro každou domácnost by finanční problémy ČT vyřešilo, i její návrh počítá stejně jako původní vládní s tím, že koncesionářský poplatek by se v příštích letech zvyšoval nařízením vlády o inflaci vždy, kdyby ročně překročila tři procenta.

Někteří koaliční politici tvrdili, že je razantní návrh ODS překvapil, že ho neodmítají, ale musí ho důkladně prodiskutovat ve svých stranických grémiích. "Myslím si, že to není špatný návrh. Ale neměli bychom ho spojovat s tím, zda se zvýší poplatek či nikoli," řekl včera šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL a mediální komise sněmovny Jaromír Talíř.

Koalice se již shodla, že zatímco objem reklamy v televizi nechce zvyšovat, poplatek za televizi by měl stoupnout měsíčně ze 75 na 95 korun a za rozhlas ze 37 na 45 korun. To odmítá ODS i komunisté. O tom, jak se zpřísní placení poplatků a zda a o kolik se zvýší, mají poslanci hlasovat v únoru.


Zdroj: Josef Kopecký, Hospodářské noviny, 29.1.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
31.01.2004 • Za televizi budou platit všichni [ 1 ]
30.01.2004 • TV Nova po Chorvatsku
30.01.2004 • Další návrat velkého hypnotizéra
30.01.2004 • Nova: Železný jde proti nám
30.01.2004 • Železný tvrdě vyjednává o Novu
29.01.2004 • Komerční TV ve střední Evropě

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist