Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 07:11:34   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Železný tvrdě vyjednává o Novu

  Autor: J.Šídlo, M.Pražák, MF Dnes , e-mail: idnes@idnes.cz Přidané: 30.01.2004


Kdyby tenhle příběh vysílala Nova, nemohla by zvolit vhodnější titul než "Železný vrací úder". Devět měsíců poté, co byl potupně na hodinu odvolán ze své ředitelské funkce, je Vladimír Železný zpátky: s rozhodnutím soudu (byť zatím nepravomocným), že je to znovu on, kdo majetkově ovládá televizi Nova, a že PPF neměla loni v květnu žádné právo odvolat jej z funkce. PPF jej musí brát velmi vážně. Železný to ví a chová se podle toho.


PPF: Je s ním těžká řeč

V poslední době se významně zvýšila frekvence schůzek Železného, který navenek novou situaci nekomentuje, s představiteli PPF. Vzhledem k citlivosti celé věci však nejsou zasvěcení ochotni hovořit o jednáních pod svým jménem. "Železný se teď tváří jako absolutní král," říká zdroj blízký vedení PPF. "Vůbec nechápe, že je náš velký dlužník, který jen shodou náhod není úplně přes palubu." Situace totiž není ani pro Železného úplně ideální. PPF za něj v září 2002 zaplatila jeho soukromý miliardový dluh firmě CME Ronalda Laudera. Železný teď významnou část této sumy fakticky dluží PPF. A podle lidí obeznámených se současnou situací by se právě tohoto dluhu Železný rád zbavil - a výměnou by mohl PPF nabídnout svých 60 procent v CET 21. "Tuší, že už se do Novy zpátky nedostane, ale snaží se získat, co jde," říká již citovaný zdroj z PPF.


Jak zastavit Železného?

Finančníci z PPF by mohli na Železného tlačit silou: kdyby chtěli svou pohledávku splatit hned, Železný by na to zřejmě neměl. Jenže PPF se bojí, že by to pro Novu znamenalo jen další otřes a krizi. PPF se chce odvolat proti rozhodnutí, které Železnému vrátilo 60 procent. Výsledek takového kroku je však velmi nejistý a někteří právníci, kteří první rozsudek viděli, tvrdí, že odvolací soud nebude mít už příliš prostoru, aby výsledek zvrátil. A pak by se mohlo stát, že Železný bude mít svých šedesát procent definitivně potvrzeno. To by znamenalo pro finančníky z PPF opravdový problém. Teoreticky je totiž možné, že by Železný postupoval tak, jak to již v roce 1999 udělal. Sehnal by nového investora, který by zaplatil všechny jeho dluhy vůči PPF a dal peníze na rozjezd "nové Novy", už třetí v pořadí. "Jenže i sám Železný zřejmě už ví, že někoho takového najde těžko," říká jeho dlouholetý spolupracovník.

***

Nejdůležitější události kolem Novy za poslední dva roky

Květen 2002

Soud v exekuci zabavuje 60procentní podíl Vladimíra Železného v CET 21. Hodnota je stanovena na 262 milionů korun. Důvodem exekuce je Železného miliardový dluh vůči někdejším partnerům ze společnosti CME Ronalda Laudera.


Červen 2002

PPF vstupuje do CET 21 za 380 milionů kupuje společnost Vilja, v níž své podíly v CET 21 (zhruba 24 %) sdružili zakladatelé Novy Fedor Gál, Peter Hunčík a Vlastimil Venclík.


Září 2002

PPF vyrovnává miliardový dluh, který měl Železný u bývalých amerických investorů - fakticky tak mizí důvod exekuce.


Duben 2003

Soud zastavuje exekuci Železného majetku.


Květen 2003

Železný je novými majiteli odvolán z funkce generálního ředitele Novy.


Prosinec 2003

Městský soud rozhoduje, že Železnému nikdy nepřestalo patřit 60 procent v CET 21. Jeho rozsudek, který ještě není pravomovný, by navíc znamenal, že Železný nebyl nikdy odvolán ze své funkce. Soud navíc odmítá do rejstříku zapsat firmu Vilja, přes niž drží PPF podíl v Nově, jako spolumajitele CET 21.

VRACÍ SE. Společnost PPF, která ovládá televizi Nova, má nečekané potíže s bývalým šéfem stanice Vladimírem Železným. Soud totiž rozhodl, že Železnému patří 60 procent akcií v CET 21. Jeho rozsudek mimo jiné znamená, že Železný je stále šéfem Novy.


Zdroj: Jindřich Šídlo, Marek Pražák, MF Dnes, 29.1.2004


  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
30.01.2004 • TV Nova po Chorvatsku
30.01.2004 • ODS: Ať za televizi platí i ti, kdo ji nemají
29.01.2004 • Komerční TV ve střední Evropě
29.01.2004 • Rybníčkova požiadavka na financie od MK SR je neprijateľná
29.01.2004 • ČT spoří a propouští, v krizi ale není
28.01.2004 • ČT spojí obchodní úsek s komunikací

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist