Zpravodajství TV info Škola TV program Firmy Bazar Diskuse

satCentrum


Česko-Slovenská
satelitní a TV doména
česká verze    slovenská verzia
 
 Sobota • 20.04.2024 - 06:09:47   satCentrum najdete také na:      
Nastav barvu

Vyhledávání


TV info



Rubriky
Z domova
Ze světa
Pakety a stanice
Změny parametrů
Neoficiální příjem
Softwarové novinky
Technika
Online chat
Program

Užitečné odkazy:





Naše ikonky pro Vaše stránky




 
TV info - Stanice a vysílače | Články
 

Polská veřejnoprávní televize má po korupční aféře nového ředitele

  Autor: M.Rulíková, HN , e-mail: ihned@ihned.cz Přidané: 01.02.2004


Polská veřejnoprávní televize TVP má od včerejška nového ředitele: filmového a televizního producenta Jana Dworaka. Ten ve funkci vymění Roberta Kwiatkowského, který je podezřelý ze spoluúčasti v aféře filmového producenta Lwa Rywina. Výměna ředitele je zatím jediným konkrétním důsledkem odhaleného skandálu. Aféra Rywina se týkala korupce při novelizaci mediálního zákona. Největší rozpory způsobila ta část zákona, která se zabývala koncentrací médií a možnou privatizací některého z veřejnoprávních kanálů.


V létě 2002, kdy se příprava legislativy chýlila ke konci, přišel Rywin k šéfredaktorovi Gazety Wyborczy Adamu Michnikovi a nabídl mu, že za úplatek 17 miliónů dolarů zařídí prosazení takového znění zákona, které by Gazetě umožnilo nákup televizní stanice. Původní návrh totiž předpokládal, že majitel celostátního deníku nemůže být zároveň majitelem celoplošné televize.

Gazeta Wyborcza tehdy neskrývala svůj zájem o televizní stanici Polsat. Podle dohadů - které však zatím nikdo nepotvrdil - chtěla sedmnáctimiliónový úplatek použít polská levice, včetně Kwiatkowského, na privatizaci kanálu TVP2.

Kontroverzní mediální zákon polští poslanci dodnes nepřijali. Aféru za účasti televizních kamer v minulém roce vyšetřovala parlamentní komise. Nyní se vyšetřování přeneslo k soudu.

Přestože ještě nebyl vynesen rozsudek, během procesu vyšly najevo různé nejasnosti v hospodaření a při zadávání zakázek v TVP. Tato zjištění byla hlavním důvodem vypsání předčasného konkursu na nového ředitele.
Nástupce kontroverzního Kwiatkowského vybrala dozorčí rada veřejnoprávní TVP po několikaměsíčním výběrovém řízení v noci z úterý na středu z 52 kandidátů. "Je to pro mě velké překvapení," komentovala volbu ještě v noci předsedkyně Rady pro televizní a rozhlasové vysílání Danuta Wanieková.

Pozorovatelé od začátku upozorňovali, že kandidáti jsou především politickými loutkami. "Je to koneckonců sedmá nebo osmá nejdůležitější politická funkce v zemi," posteskla si nad nemožností vybrat apolitickou autoritu Janina Paradowská v týdeníku Polityka.

Aby se funkce ředitele TVP odpolitizovala, zapojila se do diskuse o výběru nejvhodnějšího uchazeče i veřejnost. Trojice kandidátů, kteří nejlépe zvládli náročné testy auditorské firmy a pohovory s radou, představila své vize o veřejném poslání státní televize, otázkách hospodaření a podílu reklam ve vysílání v několika televizních pořadech.

Dworak mezi tři vybrané uchazeče nepatřil. Při závěrečném hlasování však rada pozměnila pravidla. Vrátila se k desítce kandidátů z užšího výběru (v níž jméno producenta figurovalo) a vybrala politicky nezávislého Dworaka. "Je to šance na odpolitizování TVP," uvedla komerční TVN. Jan Dworak se své funkce ujme 17. února.


Markéta Rulíková, Hospodářské noviny, 29.1.2004





  Sdílet:      

¤   počet komentářů k tomuto článku: 0   ¤

Verze pro tisk




Další články z rubriky:
02.02.2004 • Dyke: BBC byla za války pod systematickým tlakem vlády
02.02.2004 • STV zakladá 6 dcérskych spoločností so 100 % účasťou
31.01.2004 • Elena Linczényiová novou šéfredaktorkou spravodajstva TV Markíza
31.01.2004 • Za televizi budou platit všichni [ 1 ]
30.01.2004 • TV Nova po Chorvatsku
30.01.2004 • Další návrat velkého hypnotizéra

  Komentáře:

ERROR

Přidávat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Přihlašte se: Přihlášení.

V případě, že ještě nejste u nás registrován, můžete se místo registrace přihlásit svým účtem přes:
Facebook, Twitter, Google. .

Pokud nejste doposud zaregistrovaný, vytvořte si registraci s vlastním uživatelským jménem (nickem): Registrace.



zpět nahoru


¤ Napište nám ¤ Reklama ¤ Mapa stránek ¤ Cookies nastavení ¤
Všechna práva vyhrazena! - VHR, Kvasice & COM, Banská Bystrica - All rights reserved! TOPlist